Anayasaya sahip çıkacak devlet yetkilisi aranıyor!

Smart Solar’da yetki davasının üçüncü oturumunda yine iki aylık erteleme geldi. BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sendikal örgütlenmelerde Anayasa’ya sahip çıkacak devlet yetkilisi aradıklarını söyledi

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şube’nin örgütlendiği, Gebze OSB’de kurulu Smart Solar’da işverenin çoğunluğa itirazı sonrası Kocaeli 4’ncü İş Mahkemesi’nde üçüncü duruşma görüldü. 16 Eylül’e ertelenen davanın duruşması öncesi Kocaeli Adliyesi önünde ve duruşma sonrası Kocaeli Adliyesi ek binası önünde basın açıklaması gerçekleşti. Basın açıklamasına DİSK Genel Sekreteri ve BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, direnişteki Asen Metal işçileri, BMİS Gebze 1 No’lu Şube yönetimi ile birlikte DİP üyeleri de katıldı. BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Kocaeli Adliyesi önündeki basın açıklamasında özetle şunları kaydetti:

TEK TALEPLERİ SENDİKALI OLMAK

 

“Smart Solar işçileri iş yerinde benim sendikam Birleşik Metal-İş’tir ve işveren sen onu kabul edeceksin diyerek direniş, iş yerinden ayrılmama da dâhil her türlü eylemi yapıyor ama bugüne kadar bir tane devlet yetkilisi çıkıp anayasaya sahip çıkmıyor. Düzce’de Mas-Daf işçileri günlerdir fabrikayı terk etmiyor. Diyor ki ben sendikalı olmak istiyorum, ben yasal hakkımı özgürce kullanmak istiyorum. Arkadaşlar günlerdir fabrika içerisindeler, ayrılmıyorlar evlerine gitmiyorlar. Tek talepleri işverenlerin sendikayı kabul etmesi. Yüzlerce örnek verebilirim. Bir hakkın kötüye kullanımı bu kadar yaygınlaştırılır mı?

BEDELİNİ NEDEN İŞÇİLER ÖDÜYOR

İşverenler yasalarda ki boşluklardan faydalanarak yasal süreçleri uzatabiliyorlar. Yasal gibi görünüp yasadışı işler yapıyorlar. Siz bunları yapıyorsanız, işçilerin her yaptığı da yasal olur ve yasaldır. Bakanlıktan gelen çoğunluk belgesine karşı çıkıyorlar. Yasalara göre iki ay içinde mahkemenin sonuçlanması gerekiyor. Bunun bedelini neden işçiler ödüyor? Bu ülkelerin yasaları çalışmaz hale gelmiştir.

 

ANAYASAL SUÇ AMA CEZA UYGULANMIYOR

 

Bugünkü duruşmada, asıl hâkim izinde. Ve muhtemelen mahkeme yine ertelenecek. Bu işçiler bunları beklemek zorunda mı? İşverenler yetkisiz mahkemelere başvuruyorlar ve bu mahkemelerin yetkisizliğini ispatlamak bile bir yıl sürüyor. Smart Solar işçileri aylardır istifaya zorlanıyor. Bu anayasal bir suç, bunun 3 yıla kadar cezası var fakat uygulanmıyor. Direnmeye devam edeceğiz hakkımızı alacağız.”

 

ÜÇÜNCÜ DURUŞMA GÖRÜLDÜ

 

Kocaeli Adliyesi önündeki basın açıklamasının ardından Kocaeli Adliyesi’nin ek binasında, Kocaeli 4’ncü İş Mahkemesi’nde davanın üçüncü duruşması görüldü. BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile birlikte bir grup Smart Solar işçisinin de izlediği duruşmaya davacı Smart Solar firmasının vekili Avukat Şafak Balta e duruşma sistemi ile katılırken davalı BMİS’in vekili Avukat Yeter Türkeş ve davalı bakanlığı vekaleten Avukat Emre Kalaycı katıldı. Davacı vekili Avukat Şafak Balta tanık dinleme talebinde bulundu ancak talep dosyayı aydınlatmaya yönelik olmadığı gerekçesiyle ret edildi. Dosyanın karar verilmek üzere incelemeye alınması kararlaştırılıp dördüncü duruşma için 16 Eylül 2022’ye gün verildi.

 

İŞVEREN SEVİNDİREN ADALET SİSTEMİ

 

BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yasaya göre iki ayda sonuçlanması gereken davada duruşma ertelemesinin dahi iki ay sürmesine gerek duruşma sonrası salonda, gerekse ek bina önündeki basın açıklamasında tepki gösterdi. Serdaroğlu şunları kaydetti:  “Bugün burada iş mahkemesinde duruşmayla ilgili davayı 2 ay sonraya ertelediler. Adliye önünde söylediklerimizin tamamının haklı çıkmasından üzüntü duyuyoruz. İşverenleri sevindirmekten başka hiçbir şey yapmıyor bu ülkenin adalet sistemi. İki ay, bir davanın sonuçlanması gereken süredir. Yasanın iki ayda bitirin dediği şeyi biz sadece ertelemek için kullanıyoruz. Eylül ayının 16’sında yapılacak olan duruşmanın sonucunun ne olacağını da bilmiyoruz.

 

EN KÖTÜ 10 ÜLKE ARASINDAYIZ


Bu yapılan çirkinliklere hak veren bir adalet sistemi olduktan sonra bunu yapacak olan işveren bu ülkede eksilmez. Defalarca söyledik; artık hazmetmeyin bu çirkinlikleri. İşverenlerin bu insanları mağdur edecek itirazlarının önüne geçin. Daha kim ne söyleyeceğiz? Neden bu insanların hakları engellenirken seyirci kalınıyor. Bir tane sandık koyup işçilerin iradesini bir saatte belirlemek bu kadar zor mu? Dünyanın en kötü sendikal hakları kullanan bir ülke içerisine girmek bu kadar mutlu mu ediyor sizi? Adı bilinmedik Afrika ülkesiyle Türkiye’yi yan yana koymak sizi mutlu mu ediyor? En kötü 10 ülke arasındayız.

NERESİ İYİ BU SİSTEMİN?

En kötü 10 ülke arasında olmak o bakanı memnun ediyorsa memnun olmaya devam etsin. ‘Örgütlenmenin düşük olması toplu sözleşmenin düşük olmasına bağlıdır’ deme. Bırakın insanlar örgütlensin. Adalet Bakanı caka satıyorsun, ‘Bu ülkenin adaleti iyi işliyor’ diye. İki ayda bitecek olan dava bu kadar uzun sürüyorsa neresi iyi bu adalet sisteminin.  Hiç kimse rahatsız olmuyor mu? Gerçeklilik bu ama bu düzeni biz düzelteceğiz, işçiler düzeltecek. Bu ülkenin şarlatanlarını biz göndereceğiz. İşçiler 1’den büyüktür. Tek adam rejimini işçiler yıkacak.”

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EMEK Haberleri