ANADOLU MAYASI

Tuncer Altunbulak

Mayanın nasıl bir şey olduğunu yoğurt ve ekmek yiyen herkes bilir. Bilmeyenler, yoğurt ve ekmek yemeyi hak etmeyen kimselerdir. Maya süte çalınır, sütü uygun koşullarda yoğurda dönüştürür. Aynı mayada unu da, ekmeğe dönüştürür yani yoğurdun ve ekmeğin özü ve esası mayadır. Sevgili dostlar şu üzerinde yaşadığımız adına Anadolu dediğimiz bu toprakların aslı esası özü adına Türk, Kürt, Alevi, Çerkez vs.vs dediğimiz birlik beraberlik, kardeşlik ve barış içinde yaşayan biz insanlarız yani Anadolu’nun mayası bizleriz.

Anadolu mayası demek birlikte yaşama bilinci kardeşlik bilinci demektir. Anadolu mayası topraktır, sudur, ateştir, aşktır, tutkudur, güzel hayaller kurma demektir. Mevlana’dır, Yunus’tur, Şeyh Bedreddin’dir, Pir Sultandır, Karaca oğlandır, Dadaloğlu’dur. Anadolu mayası haktır, hukuktur ve adalettir ve de demokrasidir, bağımsızlıktır Anadolu halkı ne zaman zora ve dara düşmüştür bu mayaya sarılmış bu sarılışın en önemli örneği kurtuluş savaşıdır. Emperyalistlere bu mayayla hadlerini bildirmiştir atalarımız onları bir kez daha saygıyla ve minnetle anıyorum iyi ki bize bu güzel toprakları kazanmışlar.

Bizlere bu Türkiye’yi birileri babalarının hayrına vermediler. Atalarımız kanlarını dökerek canlarını vererek savaşarak kazanmışlar Anadolu benim anam, babam, oğlum, kızım ve namusumdur, o göz yaşlarım, isyanlarımdır. Be bu yazıyı Anadolu’nun değerini bilmeyenleri eleştirmek için yazıyorum çünkü ben ona doluyum ben Nevşehir’im, Kırşehir’im, Diyarbakır’ım, Edirne’yim ben Kars’ım ve Ardahan’ım ben Anadolu’nun mayasıyım.

Sevgili dostlar şimdi sizlere Anadolu’yu sazıyla sözüyle Ressamıyla müzisyen iyiyle ve şairiyle anlatmaya çalışacağım birkaç aydır görmediğim bir ressam dostumu ziyarete gittim dün benden önce bir müzisyen arkadaşı da gelmişti bir saat içinde kadınlı erkekli on kişi olduk hayatımda tanıştığım hiç kimseye nerelisin dememişimdir diyenleri de yadırgarım ama dün sohbet sırasında gördüm ki her birimiz Anadolu’nun bir yerinden gelmişiz Gebze’ye tam bir Anadolu mayası bu yazı da bu mayadan doğdu bir süre sanattan

Edebiyattan konuştuk ressam arkadaş atölyesindeki resimlerin hayat öykülerini anlattı benimde büyükçe bir resmim var atölyesinde sanat toplumsal gelişmenin sağlanmasında pozitif etki gücüne sahip en önemli etkendir. Toplumlar kültür ve sanatla beslenirler. Sanat duyumlara bilir akıl tarafından kavranana bilir gerçeklerin estetik bir amaca uygun zevk veren bir duygu yüzü iki yöne bakan bir kadın resmi çok dikkate değerdi. Mona Lisa olarak bilinen o dünyaca ünlü tabloyu andırıyordu sonra sıra müzisyen dostumuza geldi sağ olsun oda gitar, saz ve mey eşliğinde küçük bir konser verdi. Bir de şair dostumuz vardı oda bize şu güzel şiiri söyledi. Ruhunda ki duygular öyle güzel ki / sen etten kemikten değilsin şair / asırlar boyunca yaşayacaksın / sen her güzellikten daha güzelsin şair. İşte Anadolu’nun tarihsel olarak Dünya kültürüne ev sahipliği yapmış bir coğrafyadır. Anadolu, Anadolu’nun mayasında tutsaklık, esaret, kin ve nefret yoktur yunusun şiirlerini okursanız bunu görürsünüz Anadolu kardeşliği, yoldaşlığı Nazım Hikmetin şiirlerinde açıkça görünmektedir şair Ahmet Arif diyor ya hani Anadolu’yum ben ne İskenderler gördüm, hepside yıkıldı gittiler.                 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.