Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği – TMMOB Gebze bileşenleri Bartın’ın Amasra İlçesi’nde meydana gelen, 41 işçinin hayatını kaybetti, 5 işçinin ağır yaralandığı maden faciasına dair basın açıklamasında bulundu.
Mimarlar Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Cenk Elgin, MMO Gebze Temsilciliği Başkanı Barış İnce, İMO Gebze Temsilciliği Başkanı Ahmet Kadı ile GIDAMO Kocaeli Temsilciliği Başkanı Sema Kopal ile temsilciliklere bağlı yönetici ve üyelerin katıldığı basın açıklamasında bileşenlerce kaleme alınan ortak basın açıklaması Sema Kopal tarafından okundu. Amasra İlçesi’ndeki maden faciasında katliama dönüşen iş cinayetlerinin önlenebilirliğine dikkat çekilen, paraya değil emeğe değer veren yaklaşım önerilen açıklamada Amasra için ulusal yas ilan edilmesini istendi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
SORUMLULAR HESAP VERMELİDİR
“Bartın, Amasra’da yaşanan maden faciasında 41 işçi kardeşimiz patronların karı için katledildi. Teknik olarak metan gazının ölçümünün mümkün olduğu bir çağda bu gazı tahliye etmeyenler, işçilere maske vermeyenler, yaşam odaları kurmayanlar, 41 işçinin katledilmesinden sorumludurlar. Sorumlular hesap vermelidir.
Yaşamını yitiren işçi kardeşlerimizin ailelerine ve ülkemize baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Geriye dönük her yıl neredeyse en az 2 bin emekçinin yaşamını yitirdiği bilinmektedir. Bu yılın ilk 9 ayında, 273 gün içinde ise en az bin 359 emekçi iş cinayetlerinde yaşamını kaybetmiştir.
YAŞAM HAKKI YATIRIM
MALİYETİ OLAMAZ
Yaşam hakkı her şeyin üstündedir, işçilerin sağlığı patronların karından değerlidir. Binlerce kez ifade ettiğimiz gibi bugün de Amasra’da yaşanan maden faciası için yineliyoruz. ‘Karşılığı para veya yatırım maliyeti olarak değerlendirilmemesi gereken yaşam hakkı, bilim ve tekniğe dayalı önlemler alındığında ancak gerçekleşebilir ve iş cinayetleri/toplu cinayetlere yol açan iş katliamları yaşanmaz.’
İş kazası denilerek önemsizleştirilen iş cinayetlerinin önlenebilir olduğu bilinmektedir. Bunun için önce insan hayatına ve emeğe değer veren bir yaklaşımın benimsenmesi gerekmektedir.
Bizler, bugün de iş cinayetleri ile mücadele etmek için sesimizi yükseltiyoruz. Ölüm, yaralanma ve sakat kalma hiçbir işçinin, emekçinin kaderi değildir.
Tüm ülkede, tüm çalışma alanlarında iş güvenliği önlemlerinin artırılmasını, bağımsız denetim sisteminin yerleştirilmesini, iş cinayetlerinin gerçek sorumlularının ortaya çıkarılıp hak ettikleri cezaları almalarını istiyoruz. Ayrıca Amasra’da ailelerin ocaklarına düşen acıya ortak olma amacıyla ulusal yas ilan edilmesini öneriyoruz.
İş cinayetlerinin ve Amasra’da yaşanan madem katliamının benzerlerinin bir daha yaşanmaması için mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz.”