AKP hükümetlerinin son versiyonu oluştuğunda, kurucu genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cumhurbaşkanı olduktan sonra önemli operasyonları, seçimlere yönelik gelişmeler ile sonuçlarını ve de önemli siyasal gelişmeleri önceden sosyal medyaya düşüren bir Fuat Avni vardı.
Şimdi, bir de Pelikan Bildirisi ismini kullanan yeni fenomen eklendi hayatımıza.
Pelikan Bildirisi, Twitter hesabından TBMM'de görüşülecek dokunulmazlık oylamasıyla ilgili bilgiler paylaşmış. Ve iddiası o ki, 71 AKP milletvekili oylamada 'hayır' oyu verecekmiş. Daha da ileri giderek söz konusu vekillerin isimlerini yayınlamış.
Kimler yok ki,
Başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığı’ndan azledilen Ahmet Davutoğlu, Cemil Çiçek, Ahmet İyimaya, Mevlüt Çavuşoğlu, Galip Ensarioğlu, Ekrem Erdem, Mehdi Eker, Orhan Miroğlu, Lütfi Elvan, Yasin Aktay, Beşir Atalay gibi AKP'nin önde gelen isimler.
O liste, şu isimlerle uzayıp gidiyor.
Necdet Ünüvar, Mehmet Şükrü Erdinç, Salih Fırat, Cesim Gökçe, Cengiz Aydoğdu, Ertan Aydın, Murat Alparslan, Vedat Bilgin, Mustafa Köse, Orhan Atalay, Ataullah Hamidi, Cevdet Yılmaz , Vedat Demiröz, Emine Yavuz Gözgeç, Osman Mesten, Ebubekir Bal, Tahir Öztürk, İbrahim Aydemir, Abdülhamit Gül, Mehmet Erdoğan, Cihan Pektaş, Feyzi Şanverdi, Adem Yeşildağ, Nurettin Aras, Ahmet Berat Çonkar, Ekrem Erdem, Şirin Ünal, Fatma Benli, Nureddin Nebati, Mürteza Zengin, Harun Karaca, Erkan Kandemir, Nükhet Hotar, Veysi Kaynak, Mehmet İlker Çitil, Recep Konuk, Ahmet Arslan, Sami Dedeoğlu, Halil Etyemez, Ziya Altunyaldız, Mustafa Baloğlu, Hüsnüye Erdoğan, Mehmet Babaoğlu, Abdullah Ağralı, Ömer Ünal, Öznur Çalık, Mustafa Şahin, Yılmaz Tezcan, Mehmet Emin Şimşek, Fuat Köktaş, Mehmet Habib Soluk, Halil Yıldız, Mahmut Kaçar, Mehmet Ali Cevheri, Halil Özcan, Zeyid Aslan, Burhan Kayatürk, Abdulkadir Akgül, Yusuf Başer, Özcan Ulupınar, Hüseyin Özbakır.
Bu tabloya bakınca AKP’nin işinin gerçekten zor olduğunu görüyoruz. Belki sayısal önemi olmayan bir grup ama etkisi sayısından çok daha fazla olabilecek grup aynı zamanda.
Bu kez, parti içi dengeler ve yeni oluşacak yönetsel mekanizmalar için her şeyi tereyağından kıl çeker gibi halledemeyecekleri gözüküyor.
AKP’deki ve hükümetteki tüm operasyonların dayandığı yer Recep Tayyip Erdoğan. Yani, partinin halen önderi olan kurucu genel başkanı.
Cumhurbaşkanlığı adaylığı ve seçiminde Abdullah Gül’ü bir manevra ile devre dışı bırakan ama sonrasında parti içinden ciddi bir muhalefet göremeyen Erdoğan, bu kez, yeni gelişmeyi tereyağından kıl çeker gibi kolaylıkla sonlandıramayacak, bu görülüyor.
Çünkü, dokunulmazlık dosyaları her siyasal partinin yumuşak karnı…
AKP’nin işi zor, böylesi kritik bir dönemde genel başkan ve hükümetinde de Başbakan değiştirmek zorunda kalacak.
Erdoğan’ın işi zor, çünkü Başkanlığa ulaşmak için önemli sayılan dokunulmazlık düzenlemesi ile referandumun ve yeni anayasanın yolunu açmaya çalışıyor ama yol engebeli ve dikenlerle dolu.
Sıkıntı kolay aşılabilir değil,
Hele bir de ana muhalefet liderinin ‘’kanımızı dökmeden’’ ve ‘’bedenimizi çiğnemeden’’ ifadelerini siyaset sahnesine sokmasıyla durum daha da karışık bir hal alıyor.
Bu kriz nasıl aşılacak birlikte göreceğiz.
MHP’nin tavrı, AKP’ye koşulsuz destek vermekten yana.
HDP, ‘’Bizi sindiremezler’’ diyerek kafa tutmayı sürdürüyor.
CHP ise ‘’cumhuriyet için ölürüz’’ demeye getiriyor.
AKP ve Erdoğan’ın işi bu kez gerçekten de zor. Çünkü, muhalefet TBMM dışından değil, içinden giderek sertleşiyor ve toplumdaki ayrıştırmanın neredeyse tamamen yansıdığı TBMM’de bu işi istedikleri gibi sonuçlandırmayı beklemelerinin faturası gittikçe kabarıyor.