GEZ Grup Yönetim Kurulu Başkanı İş Adamı Hasan Mete, geçtiğimiz haftalarda “Akıllı Cazibe Köyleri” projesini paylaştı.
Başta dünya olmak üzere ülkemizi de saran pandemi ile beraber yaşanan gıda güvenliği ve yerel tedarik zincirinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla oluşturulan bu proje, bildiğimiz sistemin dışına çıkarak birçok yenilikle birlikte bitkisel ve hayvansal üretimde verimlilik sağlamayı barındırıyor.
Proje, akıllı köy uygulaması ile insanlara yeni nesil kırsal yaşam modeli sunarken, teknolojik nitelik ve bilgi uygulamalarıyla çevresel kalkınmaya katkıda bulunuyor. Aynı zamanda geçmişte uygulanan kırsal kalkınma projelerin karşılayamadığı beklentileri de karşılıyor.
AKILLI KÖY NEDİR?
Temelinde Kamu-Özel sektör ortaklığı olan, yerel hissedarların kendi istekleriyle, kendi gelecekleri konusunda her gün yaptıkları işi daha iyi yapabilmeleri için bir şirket altında birleştiği, devletin çeşitli mekanizmalarla destekleyerek 1000 farklı lokasyon için çoklayarak ilerleyebileceği serbest girişim projesidir.
Proje dört temel taştan oluşuyor;
- Verimlilik esasına göre çalışan,
- Kendi enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından üreten,
- Bilimsel ve teknolojik uygulamaları takip eden,
- Hissedarlık ile çağdaş çiftçiliği birleştiren.
KİMLER FAYDALANABİLİYOR?
Proje T.C. kırsal kalkınma hedeflerine uygun ve toplam hane sayısı 1000 olan, asgari 3, azami 10 köyü kapsayan daireyi içine alan bölgelerde kurulacak. Öncelikli olarak hinterlandındaki köylerin geleneksel olarak üretimini / yetiştiriciliğini yaptıkları, geçimlerini sağladıkları, ekonomik aktiviteyi ana iştigal / üretim konusu yapacak. (Temelde 4 tip tarım, hayvancılık, ormancılık ve kırsal turizm yer alıyor.)
İkincil olarak; onların miras hukuku açısından kan bağı ile bağlı oldukları akrabaları, üçüncül olarak da; şehirde yaşayıp da böyle bir ekonomik ve sosyal aktivitede yer alarak ACK’da yaşamak isteyen her Türk Vatandaşı hissedar olabilecek.
Şirketin mülkiyeti, yukarıdaki öncelikler esasına göre başvuran ve belirli bir öz sermaye taahhüdünde bulunacak şahıslara ait olacaktır.
TEKNOLOJİK KÖY SİSTEMİ
Akıllı Köy’de sulama, sera, gübre yönetimi, kümes, don, süt ve arıcılık otomasyonları, pedometre, erken uyarı sistemleri gibi internet uygulamaları ile çiftçilerin hayatı kolaylaşırken çevre temizliği ve sağlık korunmuş oluyor.
Çiftçiler yeni teknolojik yöntemlerin yanında ürünün kalitesiyle doğrudan bağlantılı oluyor.
Kurulan akıllı sulama otomasyonu ile sulama işlemleri cep telefonu üzerinden tek tuşla istenilen gün ve saatte uzaktan yönetilip takip edilirken, gerektiği zaman ve miktarda sulama ve gübrelemekte yapılarak denge sağlanıyor. Böylelikle birçok kirlilik ve gıda kalıntısı da önlenmiş oluyor. Aynı zamanda drone teknolojisinden de faydalanılabiliyor.
Hayvancılıkla uğraşanlar kendi yazılımları sayesinde tüm küçükbaş ve büyükbaş hayvanlara takılacak kart ya da chipler ile birbiri takipte bulunabilecekler.
Hayvan sağlık takibi, ürün üretim süreçleri, üretim bandındaki durum, sipariş adedi, don ve kuraklık uyarı sistemleri gibi birçok hizmet tek bir tuşla uzaktan halledilebiliyor.
ÇEVRECİ KÖY
Kurulan ilaçlama ünitesiyle ilaçlamanın çevreye olan olumsuz etkilerinden korunarak sağlıklı gıdaya ulaşılabiliyor. Zirai ilaç kullanımı tüketicinin sağlığını koruyacak şekilde kontrollü yapılıyor. İlaçlamalar uzman kontrolünde doğru bir şekilde gerçekleşiyor. İlaç kutuları merkezi bir noktada toplanıyor, arıklar çeşitli fiziksel veba kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüşerek tekrar üretime dahil ediliyor ve geri dönüşüme katkı sağlanıyor.
Günümüzde enerji kaynaklarının azaltması dünyayı tehdit eden başlıca problemlerden biridir. Proje enerji israfını minimuma indirgemeye odaklanıyor. Akıllı cihazlar tasarruf modundayken yersiz durumlarda cihazı kapatır, gün ışığında perdenin açık kalmasını sağlar, izlenmeyen televizyonu kapatır, odada yanan lambanın ışık miktarı aldığı güneş ışığına göre artacak ya da azalacaktır.
Enerji gelirleri YEKDEM ile devlet tarafından garantili sabit fiyat olarak tutulacağı da belirtiliyor.
SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Kilit açma sisteminiz isteğiniz dışındaki biri tarafından açılmaya çalışılıyorsa size hemen mesaj geliyor, prizde unutulan elektronik aygıtlar tehlike olmaktan çıkıyor, sürpriz su baskınları yaşanmıyor.
Akıllı Ev ve Bina sistemlerinde hayatınızı kolaylaştıracak onlarca yenilik bulunuyor.
HASAN METE KİMDİR?
45 yaşında olan Hasan Mete Erzurumlu, 17 ve 13 yaşlarında iki çocuk sahibi. İlk ve orta öğrenimini Erzurum’da tamamlayan Mete; 1994 yılında mobilya sektörü ile ticaret hayatına ilk adımını attı. 1999 yılında demir çelik almaya ve satmaya başladı. 2005 yılına kadar sadece satıcı pozisyonunda çalışan Mete; çelik konstrüksiyon imalatı üzerine ilk fabrikasını kurdu. 2020 yılına kadar yurt içi ve yurt dışı ciddi projelerde yer alarak ülkemizi dış ticarette temsil etti ve etmeye devam ediyor. Bu süreç içerisinde demir yolu ve vagon üretimi yapan firmalara danışmanlık verdi ve 4 yıldır da Carproadana klasik araç restorasyonu yapan Avrupa’da isim yapmış bir firmanın yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.