Nüfus cüzdanları ve Ehliyetlerde yeni dönemin başlamasıyla birlikte Akıllı Kart (çipli) uygulaması için süreç belirlendi. Sürücü belgeleri için değiştirme süresi 5 yıl olarak belirlenirken nüfus cüzdanları içinde dağıtım süreci 3 yıl olacak.
Vatandaşların ek ödemeler ve gerekli işlemler için bir çok prosedür problemlerini göz önüne alan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, hem kart yükü hem zaman tasarrufu hem de vatandaş için büyük kolaylık sağlayacak olan tek kart uygulaması için Meclis Başkanlığına Kanun Teklifi verdi. Akar teklifinde; Bireyin adı- soyadı ve vatandaşlık gibi bilgileri veren geleneksel kimlik kartlarının günümüzde hala kullanılmakla beraber internetin yaygınlaşmasına bağlı olarak ortaya çıkan ve özellikle e- devlet çalışmaları çerçevesin de gelişim gösteren elektronik kimlik kartları (akıllı veya çipli kimlik kartları)’nın yaygınlaşmaya başladığını belirtti.
AB ÜLKELERİNDE HATTA BAHREYN VE MALEZYA DA UYGULAMA VAR
AB ülkeleri dışında, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, ve Umman gibi ülkelerde de akıllı kimlik kartı uygulamasının olduğunu belirten CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Bahreyn ve Malezya gibi ülkeler de akıllı kimlik kartına sürücü belgesinin entegre edilerek uygulandığı söyledi. Uygulamalara ilişkin bilgiler de veren Akar, Bahreyn de e- devlet çalışmaları kapsamında 2000’li yılların başında elektronik kimlik projesi kapsamında yapılan çalışmaların güvenli, seyahat belgesi olarak da kullanıldığını e- devlet hizmetlerine ulaşım olanağı veren kartın yapılan yasal mevzuaat çalışmalarından sonra hayata geçirildiğini belirtti.
TEK KART İLE TÜM BİLGİLERE ULAŞILIYOR
Akar, Malezya da 2001 yılında çok amaçlı akıllı kartın devlet deki 5 ayrı birimin işbirliği ile Ulusal Nüfüs Departmanı, Karayolları Departmanı, Malezya Kraliyet Polisi, Sağlık Bakanlığı ve Göçmenlik Departmanının çalışmaları ile e-cüzdan, ATM erişimi, transit ve online işlemler için açık anahtar alt yapısı uygulamaları eklenerek kart içerisinde ad- soyad, adres, vatandaşlık durumu, parmak izi, oy kullanma yeri kodu ve seçmen kayıt tarihleri, sabıka kaydı, trafik ceza puanı ve sağlık bilgileri gibi verilerin bulunduğu kartı uygulamaya konduğunun altı çizerken, ayrıca bu kart ile Singapur ve Tayland gibi ülkelere de giriş yaptıklarını söyledi.
ÜLKEMİZDEKİ SÜREÇ UYGULAMAYA OLANAK VERİYOR
Ülkemizdeki sürece de değinen CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, TÜBİTAK Bilgem ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2006-2011 yılları arasında gerçekleştirilen 1007 TARAL destekli Kimlik Kartı Projesi kapsamında T.C kimlik kartının görsel tasarımı yaptırıldığını, Milli akıllı kart işletim sistemi AKİS geliştirildiğini belirtti. Akar, Özgün temaslı akıllı kart çip tasarımı yapılarak, pilot bölge olan Bolu ilinde 1 Kasım 2011 tarihi itibari ile 220 bin vatandaşa elektronik özellikli kart dağıtımı yapıldığını ve sorunlara yönelik çözümler tespit edilerek çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.