Ağız ve diş sağlığı için bunlara dikkat!

  Sabahın erken saatinde kaçınılmaz bir şekilde ağız kokusu yaşarız. Sebebi ise ağzımızın bakteri ve mikroorganizmalar içermesidir. Bu bakterilerin...

Sabahın erken saatinde kaçınılmaz bir şekilde ağız kokusu yaşarız. Sebebi ise ağzımızın bakteri ve mikroorganizmalar içermesidir. Bu bakterilerin bazıları sağlığımız için faydalıdır ancak bazıları da zararlıdır. Faydalı bakteriler probiyotikler olarak da bilinirler; dişlerimizi ve diş etlerimizi korurlar. Bununla birlikte diş eti iltihabı, plak oluşumu ve en yaygın olarak kötü nefes gibi sorunlara neden olabilecek kötü bakteriler de vardır. Kötü nefes aynı zamanda daha ağır hastalıklar için bir uyarı işareti de olabilir. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, ağzınızı bu bakteri ve toksinlerden kurtarmak için detoks yöntemlerinden yararlanabileceğinizi belirtiyor. İşte Kökdemir’in önerdiği 8 detoks yöntemi:

Çay Ağacı Yağı

Günlük olarak diş ipi kullanmak, ağzınızı sağlıklı tutmanın en iyi yoludur. Bir adım ileri gitmek isteyenler için Diş Hekimi Pertev Kökdemir’in önerisi, diş ipine biraz çay ağacı yağı eklemenizdir. Yağ, bakterileri azaltan doğal bir dezenfektan görevi görür. Günlük diş ipinize çay ağacı yağı eklenmesi, diş eti iltihabını ve diş eti kanamasını azaltmanıza yardımcı olur.

Yeşil Çay

“Yeşil çay içmenin tüm avantajlarını sıralamak için bir kitap bile yetmez” diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, düzenli yeşil çay tüketiminin diş ve diş etlerinin sağlıklı olmasını sağladığını belirtiyor. Yeşil çayın içerisindeki katesin maddesi ağızdaki bakterilerin yok olmasına yardımcı oluyor. Kökdemir, ağız sağlığında istenilen etkiyi gösterebilmesi açısından yeşil çayın şekersiz içilmesi gerektiği konusunda özellikle uyarıyor.

Neem Yağı

Neem yağı, insanların ağızdaki enfeksiyonları temizlemek için kullandığı eski ilaçlardan biridir. Hoş bir tada sahip olmayan neem yağının iyileştirme kabiliyeti çok fazladır. Neem yağı, kötü bakterileri ağzından uzak tutan antibakteriyel bir ilaçtır.

Camu Camu (Kamu Kamu)

Amazon'da yetişen Camu Camu meyvesi, C vitamininin en iyi kaynaklarından biridir. Süper meyve olarak bilinen camu camu'nun bir çay kaşığı 200 mg'dan fazla C vitamini içerir. C vitamininin faydalarından biri de diş eti kanamasını ve diş eti iltihabını azaltmasıdır. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Camu camu meyvesi, ağız ve diş sağlığını koruyarak diş eti problemleri yaşamanızı önler” diyor.

Oral Probiyotikler

Probiyotikler, ağız sağlığımız için yararlıdır ve günlük olarak kullanabileceğiniz oral probiyotikler mevcuttur. Probiyotikler, diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının tedavisinde faydalıdır. Ağzınızda ne kadar iyi bakteri birikirse, kötü bakterilere karşı savunmanız o kadar iyi olur.

Dil Fırçalama

Bu teknik Ayurvedik tıpta yüzyıllardır bilinir ve bakteri, gıda maddeleri, ölü hücreler ve mantarların temizlenmesine yardımcı olur. Bu yöntem, bakterileri ağzından uzaklaştırmanın en kolay ve en hızlı yoludur. Bir dil kazıyıcı veya dil fırçası satın alın ve dilinizi temizleyin.

Doğal Diş Macunu

Çoğunluk günde iki kez, diş macunu ile dişlerini fırçalıyor. Bu çok iyi bir alışkanlık ancak bir çoğumuz diş macunu satın alırken üzerini okuyup içerisindeki maddeleri kontrol etmeyiz. Kimyasallarla dolu bir diş macununun yaptığı en kötü şey; probiyotikleri ağızdan uzaklaştırmak ve ağız sağlığımıza zarar vermektir. Nane, okaliptüs, meyan kökü ve karanfil gibi doğal tazeleyiciler içeren diş macunlarını tercih edin. Florür, triklosan, sodyum hidroksit, sodyum lauril sülfat ve diğer kimyasalları içeren diş macunlarından uzak durmanız sağlığınız açısından önemlidir.

Yağ Çekme

Ağzınıza detoks yapmanın diğer en kolay ve basit yolu, yağ çekme yöntemidir. Bu yöntem, en sevdiğiniz yağlardan biriyle taze nefes alabilmek için yapılabilir. Yağlar dişlerinizi beyazlatmanıza ve toksinsiz bir ağza kavuşmanıza yardımcı olur. Yağ çekme yöntemi, diş eti iltihabını ve boşluklara neden olan zararlı Streptococcus mutans bakterilerini de azaltır. Hindistan cevizi yağı bu iş için en ideal yağdır. Bu yağ ile yağ çekmeye başlayın ve gargara yapın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri