TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası Kocaeli Temsilcisi Dr. Duygu Kanık, yaşanan depremlerin ardından oda olarak Kocaeli’de yapılan çalışmaları değerlendirdi. Kocaeli’nin deprem şehri olduğunu ve son depremlerin bunu yeniden hatırlattığını söyleyen Kanık, “Hepimiz aslında bu süreçte yaşandı bitti diye alışmıştık. Şimdi ne zaman olacak diye beklemeye başladık. Bu doğrultuda herkeste bir telaş başladı. Biz de acaba kentimiz için neler yapabiliriz diye şehir plancılar Kocaeli İl Temsilciliği olarak bir araya geldik. Bütüncül bir bakışla bu kente öncelikle kısa, orta ve uzun vadede neler yapılabilir bunları tartıştık. Öncelikle bu kentteki sorun, mevcut yapıların 99 depreminde zarar görmüş olması ya da yorulmuş olması. İzmit Kent merkezine de baksak 70’lerde ve 80’lerde yapılmış yapı stoku var. 1999 depremini yaşadı” ifadelerini kullandı.
“YÖNLENDİRİLMESİ ÇALIŞMALARI YAPILDI”
Kentsel dönüşüm konusuna değinen Kanık, “Bireysel olarak da vatandaşlar bunu yapmadı. Deprem sonrası 2004’te Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kurulması ile beraber il genelinde ve İzmit kent merkezinde yerleşim alanlarının kuzeye daha sağlam zeminli yerlere yönlendirilmesi yönünde çalışmalar yapıldı. Daha sonra 2005-2006 yıllarında Erenler Cedit projeleri ile devam etti. 2010’lara kadar kentin bu anlamdaki dönüşümü, yeni yerleşim alanlarına yönlendirilmesi devam etti. Ama sonrasında yereldeki başka ihtiyaçlarla beraber, kentte yaşayan insanların gündeminin değişmesi ile beraber daha yavaş gitmeye başladı. Kahramanmaraş depremi bir kez daha depremi gündemimize getirdi” dedi.
“SANAYİ TESİSİMİZ VAR”
Kocaeli’nin ekonomik anlamda önemli bir şehir olduğuna dikkat çeken Kanık, “Sadece deprem de değil çünkü biz ülke ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan bir kentiz. Bir sürü sanayi tesisimiz var. Bunların sebebi ile oluşabilecek afetler de bu kentte gündemde. O yüzden bizim afetlere karşı dirençli bir kent olmamız gerekiyor. Oda olarak kısa ve uzun vadede yapılacakları değerlendirdik. Önceliğimiz bu kentteki yapı stokunun değişmesi. Uzun vadede bizim bu kentin planlarını yeniden gözden geçirip nasıl afete dirençli kent olabiliriz buna odaklanmamız ve onu mekânsal boyuta indirgememiz gerekiyor” diye belirtti.
Haber: Abbas ÇAKAR