Adrese dayalı eğitim başarı getirmedi

LYS’de başlayan tercih süreci hakkında basın açıklaması düzenleyen Eğitim-İş 1 Nolu Kocaeli Şube Başkanı Emine Çalık, adrese dayalı eğitimin başarı getirmediğini söyledi

LYS’de başlayan tercih süreci hakkında basın açıklaması düzenleyen Eğitim-İş 1 Nolu Kocaeli Şube Başkanı Emine Çalık, adrese dayalı eğitimin başarı getirmediğini ifade etti. Açıklamada Şube Eğitim Sekreteri Sabri Mutlu ve Mali Sekreteri Zeynep Gerim de yer aldı. Açıklamada Çalık şu ifadelere yer verdi: “Ortaöğretime geçiş işlemleri yine sorunlar ile birlikte başladı. Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayınlayarak öğrencilerin tercihlerini ne şekilde yapacaklarını ve yerleştirme takvimini ilgili kılavuzda belirtmiş.

 OKULLAR İKİ GRUBA AYRILDI

Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’na göre sınava giren her bir öğrenci 20 – 29 Temmuz 2020 tarihleri arasında tercih girişini e-okul üzerinden yapacaktır. Liselere Geçiş Sisteminde öğrencilerin tercih yapacakları okullar iki gruba ayrılmıştır. Birisi LGS ( Liselere Geçiş Sınavı) puanına göre yerleştirilecek olan ve yetkililer tarafından ‘nitelikli’ olarak adlandırılan ‘Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ diğeri orta öğretim başarı puanına göre yerleştirilecek ‘Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar’dır. LGS sınavına giren bir öğrenci LGS sınav puanına göre 10 okul, ortaöğretim başarı puanına göre 5 okul, pansiyonlu okullardan da 5 okul olmak üzere toplam 20 okul tercihinde bulunabilecektir

 VELİLER ÇARESİZ DURUMDA

Bu aşamaya kadar her şeyin gayet güzel gözüktüğüne şüphe yok. Ancak asıl sorun ‘Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okulların sayısının azlığı. İzmit ilçesi ile örneklendirecek olursak kontenjanlar bize durumun ne kadar vahim olduğunu ve velilerimizi ne kadar çaresiz ve zor durumda bıraktığını açık bir şekilde ortaya koymaktadır. LGS sınav sonucuna göre yüzdelik dilim baz alındığında yüzde 5 e kadar olan öğrencilerin Fen Liselerine girebileceği, daha yüksek yüzdeliğe sahip öğrencilerin proje okulu olan meslek liselerine gidebileceğini göstermektedir. Diğer bir deyişle öğrencilerin sadece yüzde 17 si yetkililerin tabiri ile nitelikli okullara yerleşebileceklerdir.

KIZ ÇOCUKLARI ÖRGÜN

EĞİTİM DIŞINA İTİLİYOR

Geriye kalan yüzde 83 diploma notu olarak da adlandırılan ortaöğretim başarı puanına göre Anadolu Liselerine veya Meslek Liselerine yerleşebileceklerdir. Daha da vahim olanı tercih hatası yapan öğrencilerimiz hiçbir okula yerleşememesi durumunda Açık Lise’ye kayıt olmak zorunda kalacaklardır. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmış olmasına rağmen 15 yaşında gençlerimiz yüz yüze eğitimin olmadığı Açık Lise’ye kaydedilerek örgün eğitim dışına çıkarılmış olacaktır. Özellikle kız çocuklarımızın Açık Öğretim Lisesi’ne yönlendirilerek örgün eğitim sistemi dışına itildiği gözlenmektedir.

ÖĞRENCİ VE VELİLERE BASKI

Bu olumsuz koşul yetmezmiş gibi bir de bir kısım okul idarecilerinin İmam Hatip Liselerini tercih listesine yazdırmak için öğrenci ve velilere baskı yaptığı bizlere gelen duyumlar arasındadır. Önerimiz Anadolu Liselerinin tamamının ‘Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ statüsüne alınmasıdır. Çünkü ne ilkokulda, ne ortaokulda nede liselerde adrese dayalı yerleştirmede başarı sağlanamadığı okul önündeki servis araçlarından net bir şekilde anlaşılmaktadır. Böylelikle ‘Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ın kontenjanı yükseltilerek LGS sınavı anlam kazanmış olacaktır. Şu anda sınava giren öğrencilerin yüzde 83’ü için LGS sınavının bir anlamı kalmadığı anlaşılmaktadır.” (Haber Merkezi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri