İzmit kent içi ulaşımını rahatlatmak için başvurulacak en akılcı yöntem, raylı sistemle yolcu taşımacılığıdır. Bunu sorunu çözen formül olarak gündeme getirenler, uzun yıllar öncesi bilimsel verilerle de destekledi.
Ama, hepsi o kadar…
Şimdi de, bu sorunun çözümü için adım atılıyor, ama…
İşte, o ‘ama’nın altı uzun süredir doldurulamıyor. Tartışmalar, ‘’proje üzerinde çok fazla oynandığı, güzergahın netleşmediği, net gibi sunulan projenin yaratacağı mağduriyetlerin giderilebilir olmaktan uzak görüldüğü’’ ekseninde sürüp gidiyor.
Ama, o da ne ?
Daha plan aşamasında olan Tramvay sitemi için 12 kabinin alım ihalesi bugün yapılacak.
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım dairesi Başkanlığı Raylı Hizmetler Şube Müdürlüğü, tramvay kabini alım ihalesini SEKA idari binasında yapacak. İhaleyi kazanan firmadan, 12 tramvay kabinini en geç 1.5 yıl içinde teslim etmesi istenecek.
Bu kabinlerden her biri, yıllık ortalama 100 bin kilometre yol yapma kapasitesi, 2 bin 833 metre uzunlukta olacak. Tramvay kabinlerinin her birinde 4’er adet güvenlik kamerası bulunacak. Kabinlerin yedek parça ihtiyaçları da yapımcı firma tarafından karşılanacak.
Evet, önemli bir adım atılıyor ama devamını getirecek olan projenin reel olarak hayata geçirilmesi. O konudaki belirsizlik ise halen sürüyor.
Güzergah konusundaki sıkıntı tam olarak aşılmış değil.
Proje üzerinde talepler dikkate alınarak birden fazla kez oynandığını kamuoyu biliyor.
Proje için kamulaştırılan binaların yıkımı da, tramvay hattını döşeme inşaatı da henüz başlamadı. Üstelik bu işlerin ne zaman başlayacağı konusunda da hiçbir resmi açıklama da yapılmıyor.
Hal böyleyken, hangi türeden adım atılırsa atılsın inandırıcılıktan uzak kalıyor.
Bir yeri yaparken, başka bir yeri yıkmamak gerekir. Bunu, en iyi bilmesi gereken kişiler siyasetçilerdir. O yüzden, proje üzerinden dillendirilen sıkıntıları çözmek de, siyasetçilerin işidir.
Çözüm konusundaki öngörüleri ve atılacak adımları, kamuoyu önüne çıkıp kent halkıyla açıkça paylaşmalılar.
Biz yürürüz, gelen gelir demek olmaz,
Raylar döşenmeden de tramvay yürümez.
Eğer böyleyse (ki böyle) siyasetçilerin bir kez daha ve çok kapsamlı düşünmesi gerektiği noktadayız.
Bir kentin gelecek 50-100 yılı için ulaşım sorununu ortadan kaldıracağına inanılan bu proje, ilgililerin eleştirileri dikkate alınmadan ve kamuoyundan kaçırırcasına uygulanamaz.
Adı, AKÇARAY…
180 milyon TL’ye malolacağı hesaplandı.
Otogar ile Seka Park arasında çalışacak.
Daha önce, ilk kazmanın nisan 2015’te vurulacağı ve projenin 2016 sonunda tamamlanacağı, halkın tramvaya binmeye başlayacağı söylenmiş, açıklanmıştı.
Tramvay meselesinin tarihi, bu kent açısından 30 yılı aşıyor. Ha bugün, ha yarın denilerek bugünlere gelindi. Ama, daha henüz ilk kazma bile vurulamadı. Yani, AKP’li belediyecilik zihniyeti, geçmiş dönem zihniyetlerinden çok farklı bir şey yapmadı, yapamadı. Hem de, 13 yıl tek başına iktidarda olmalarına rağmen.
Sekapark ile Otogar arasındaki 7 kilometrelik 11 istasyondan oluşacak tramvay, 18 ayda tamamlanacak. 2017 yılında günlük 47 bin 435 kişiynin, 2040 yılında da 139 bin 927 kişinin taşınması öngörülüyor.
Bekliyoruz, adımların sıklaşmasını ve gerçek olmasını…