Darıca’nın Bayramoğlu Mahallesi sınırları içinde kendine özgü bir yapıya sahip, şirket statüsünde de işleticisi olan Ada’da sorunlar giderek artıyor. Bayramoğlu Ada da; Kocaeli’nin her tarafının önemli sorunu olan toplu taşımadan payına düşeni almış. Çözüm olarak Gebze ve Darıca’ya E-5 ve Tuzla Caddesi üzerlerinden daha kısa mesafeli alternatif hatlar gösteriliyor. Marmaray İstasyonu’na yeni hat talep ediliyor veya 501 numaralı hattın, istasyon içine de uğraması…
Gelişigüzel şekilde ağaç kesimi ve budama, Ada’nın üzerinde şemsiye gibi duran ağaçların o yapısını şok etmiş. Durumu Ada sakinleri de sokak öbeklenmesi ile müdahaleye hazırlanıyor ancak belediye ilgisi, desteği bekliyorlar.
Ada’da bir süre önce kurulan Ada Kitap Grubu çeşitli sosyal etkinliklerle sosyal yaşamı hareketlendirirken Ada’da yaşanan sorunların çözümü için de harekete geçti. Grubun sözcüsü Tarık Bozkurt ile üyeler Esra Alp ve Gürsel Karagenç gazetemizi önce grubun çalışmalarına dair bilgilendirdi. Ardından sorunlarını aktardı.
ÖNCE KAMUOYU OLUŞSUN İSTİYORUZ
“Bir yol haritası çizdik. Önce kamuoyu ve Bayramoğlu’nda duyarlılık oluşsun istiyoruz. Ardından belediye olmadı Kaymakamlık nezdinde girişimlerimiz olacak. Önceliğimiz mahallede duyarlılık. Resmi girişimler olacak ama önce insanlarda duyarlılık sorunlarda örgütlülük gerekiyor” diyen Ada sakinlerinin öncelikli çözüm bekledikleri sorunu toplu taşımayla ilgili:
GEBZE’YE, 1.5 SAATTE…
“Halk otobüslerinin güzergahları çok uzun. Gebze’ye ulaşmamız 1.5 saati buluyor. Çok uzun ve dolambaçlı bir güzergâh. Toplu taşıma tamamen özel kooperatife devredilmiş durumda. Denetim dışılar. Şikâyet ettiğiniz telefonda aradığınız, şoförlerden daha berbat. Tam şikâyetlik bir hat. Belediye tamamen çekilmiş durumda. Halk otobüsleri keyfi gerekçelerle sefer aksatıyor. Şoförlere sorduğunuzda laubali yanıt veriyor ve denetimsizliğin getirdiği bir rahatlık hakim.
AHLAKEN DEJENERE OLANLAR VAR
Bazıları ahlaken tamamen dejenere olmuş durumda. Ani fren yapmalar, yolcu tepki gösterince azarlamalar, durakta yaşlı görünce ücretsiz kartı var öngörüsü ile durmadan yoluna devam etmeler. Bu ahlaksız tutumlarının önemli kısmı da denetimsizlikten.
Ulaşım Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olmasıyl
a birlikte Darıca Belediyesi’nin de ulaşım sorunumuza dikkatle eğilip Ada halkının taleplerinin yerine getirilmesi için konuya acilen el atmasını bekliyoruz.
SOKAK İÇLERİNE
KASİS KONMALI
Ada sokaklarında trafik özensiz ve saygısız sürücüler yüzünden riskli hale gelmiştir. Bütün sevimsizliğine ve saygılı sürücüleri de rahatsız edecek olmasına rağmen, insanların ve sokak hayvanlarının güvenliği öncelenerek, kasislerin yükseltilmesi, sayılarının arttırılması ve görünür kılınması gerekmektedir.
Trafik komisyonu kurallara uyulmasını sağlamak için ada halkı ile ne tür bir işbirliği yapabileceğini düşünmeli ve bunu paylaşmalıdır. Dışarıdan geliyorlar. Burada oturmuyor çok özensizler. Yetkililer bir şey yapamaz ama müziklerinin seslerini kızmasıyla uyarırsak. Muazzam ses kirliliği ve hızlı araba kullanıyorlar. Ada içinde de yaşayıp hızla sürenler var. Trafik komisyonu çözüme yönelirse yardımcı oluruz
TÜRK TELEKOM, SOKET YOK DİYOR!
İletişim altyapısının yetersizliği gerekçesi ile internet aboneliğinde sorunlar yaşamaktayız. Bu konuda Kaymakamlığın iletişim kurumları ile sorunun çözümü yolunda adım atmasını beklemekteyiz. Soket yok diyorlar. Kaymakamlık Türk Telekom’u uyarmalı.
DÜZENLİ İLAÇLAMA
Özellikle yaz aylarında, üvez, sivrisinek, karasinek gibi haşereler, balkon teras ve açık sosyal alanlarda bulunmayı imkansız hale getirmektedir. Etkili ve sık ilaçlama (özellikle çöp konteynırının )gerekmektedir. Belediyenin bu konuyu takip etmesini istiyoruz.”
**
Çınar ağaçları kuruyor
Hıyabanlar yok oluyor
“Bayramoğulu’da varlıklarından mutluluk duyduğumuz çınarlar, gerek, yetkisiz ve ehliyetsiz kimseler tarafından budanmaları, gerek enerji hatlarına temasları nedeniyle hırpalanmaları ve gerekse imar dönüşümü sırasında hızla yok edilmektedirler. Eşsiz hıyabanlarımız yerlerini betonun sevimsiz yakıcılığına terk ediyor. Ve bu durum kamu yönetiminin duyarlılığı dışında kalabiliyor. Kamusal alanlardaki ağaçları kesmenin, zarar vermenin caydırıcı bir müeyyidesi olması gerekirken, yapanın yanına kar kaldığını görmekteyiz.
Ağaçların yüzde 70’i kurudu. Çünkü budama esnasında alınmaması gereken çok kalın dalları aldılar. Ağaçlar yaralarını kapatamadı. Çürük çok daha derinlere iniyor.
Enerji nakil hatları, her sokakta aynı sırada çınar ağacı var. Dallarla temas ediyor diye ehliyetsiz SEPAŞ elemanları kesiyor. Bu şekilde buradaki ağaçların hepsi hayatta kalamayacak. Bu sorunda belediyenin sorumluluğu var. İmar dönüşümü de başladı burada. Müteahhitler bina yeniliyor. Araçları rahat geçsin kamusal alandaki ağaçları kesiyorlar.
Devreye girsek, ceza kestirecek olsak karşılığında 50-60 fidan dikimi gibi bir cezasızlık uygulanıyor. 50-60 yıllık ağaçların kesimine karşın nerede dikildiği, dikim sonrası bakımının yapılıp yapılmadığı belirsiz fidanlar.
BELEDİYE ÖNCÜLÜK ETMELİ
Bayramoğlu ağaçlarıyla ünlüydü. 10 sene öncesine, güneşi görmez yağmurda yürürdük. Kuruyanlar geçen sene ki gibi sürgün vermedi. Buranın doğasına da insan müdahalesi var. Önüne geçmekte kılavuzluğu belediye yapar. Biz ihbarcı oluruz ama belediye de öncülük etmeli. Müteahhit ile belediye arasında bir dostluk anlaşması var gibi.”
**
YAZ MEVSİMİ TAM BİR EZİYET
Çöp düzenli toplanmıyor.
İlaçlama yetersiz
“Mahallemizde çöp konteynırları arasına ilave çöp sepetlerine gereksinim vardır. Uygun yerlere pil kutuları ve atık yağ toplama varilleri konulmalıdır. Çevreyi korumak öncelikle kamu yönetiminin sorumluğudur. Biz adalılar, kamu yöneticilerine bu konuda destek sağlarız. Sokaklarımızı çevremizi temiz tutma ve koruma yönünde çabalarımız eksik olmaz. Yeter ki belediye ve Kaymakamlık sorunlarımıza duyarlılık göstersin.
Alış zamanları şaşıyor. Dolup taşıyor. Araç düzensiz geliyor. Yaz süresince şaşıyor, şaşınca da yazın sinek türüyor.
Üvez minik ama sivrisinekten çok daha etkili. Geçen yaz balkonları kullanamadık.
Geliyorlar bazen ama ya ilaçları etkisiz ya da çöp konteynerleri yeterince ilaçlanmıyor ya da ilaç firmalarını zengin ediyoruz.
Konteynerler arası küçük tenekeler ağaçlara bağlanabilir.
Müdahaleye başladık herkes kapının üzerini süpürmeye başlıyor. Vatandaş sorununu biz çözer dahil ederiz ama belediye öncülük etmeli. Duyarlı sokak sakinleri var. Temizleyeni var. Duyarlılık eksiği yok daha etkili hala getireceğiz.
Sokak grupları kurduk. Hızarla ağaç kesmeye fiziksel müdahalede de bulunuruz ancak belediye öncülük etmelidir.
Pil, atıkyağ varilleri konulmalıdır. Aksi durumda, gelişigüzel halde doğayı mahvederler.”
**
Oyun alanını belediye
kursun. Biz donatırız
“Bayramoğlu’da kapalı bir çocuk oyun alanına gereksinim vardır. Bu eksikliği Belediye kolayca giderebilir. Çocuk parkına dönüşebilecek alanlar da vardır. Üzeri kapatılabilecek açık çocuk parkları da. Bir parkın üzeri de kapatılabilir. Kışın çocuklar mahsur kalıyor. İyi vakit geçirebilecekleri yer tahsis edilebilir. 4-5 komşu çocuğuna bir kişinin nezaret etmesiyle diğerleri de rahatlar. Milli Emlak’a ait arsalardan birinin değerlendirilip bina oluşturulması halinde içlerini biz donatırız.”
**
Köpekler kısmen sorun.
Kedi nüfusu hızla artıyor
“Belediyenin, sokak hayvanları ile ilgili çabalarını biliyoruz. Ancak besleme, tedavi, aşılar, kısırlaştırma gibi hizmetlerin yeterli olmadığını görmekteyiz. Bu konularda Belediye ile işbirliğine hazırız. Sürdürmekte olduğumuz çabaları, belediye ile iletişim ve eşgüdüm halinde yürüttüğümüzde bu sorunun çözülebileceğine inanıyoruz.
Hayvanseverler de var burada. Onların ilgi alanı dışında kalan köpekler perişan oluyor. Aç kalıyor denince destek oluyoruz ama belediye yapmalı. Yardımcı olup yem sağlarsa dikkatli dağıtımını sağlarız.
Aşı da yapılmaları gerekiyor acıkınca saldırganlaşabilir, kuşlardan mikrop kapabilirler. Kısırlaştırılmalılar,
Kedi nüfusu inanılmaz hızlı artıyor. Belediyeler kanununa göre bakmak zorunda. Öncülük ederlerse biz de belediyeye destekçi oluruz.
Kediler dışında burada vahim değil. Kısırlaştırılmalılar.
Köpeklerden yana çok şikâyet yok. Hayvansever ilgisi dışında kalanlara biz yetişiyoruz.”