Küçük yapraklı ve çok keskin bir kokuya sahip olan Acı Pelin, adından da anlaşılacağı gibi acı bir tada sahiptir. Bahçede yetiştiği gibi doğada kendiliğinden de yetişir, Tohumları ve sonbaharda alınan gövde kalemleri ile çoğalan Acı Pelin, bir çok rahatsızlığa iyi gelir. Peki Aci Pelin'in faydaları neler? Acı Pelin nasıl kullanılır. İşte Acı Pelin'e ait tüm detaylar...
ACI PELİN NEDİR?
Hem taze hem de kuru olarak kullanıldığı gibi şurubu da yapılan Acı Pelin, çiçekli ve yapraklı dalları ile tam bir şifa deposudur. Bu ot genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında temiz yerlerden toplanır. Demet halinde iplere dizilen ve gölgede kurutulan Acı Pelin, hava almayan kaplarda saklanır. Kullanılacağı zaman toz haline getirilir ve suda kaynatılır. Genelde bal ile tatlandırılması tavsiye edilir.
ACI PELİN NASIL KULLANILIR? ACI PELİN'İN FAYDALARI NELER?
Acı Peli 1 litre sıcak suya 5-10 gram arası konur. 20 dakika demlendikten sonra süzülür . Günde 2 veya 3 çay bardağı içilir. İştahsızlık ve sindirim zorlukları ve safra kesesi rahatsızlıklarına karşı etkisiyle ünlüdür. Acısı ile iştah açan Acı Pelin, sindirimi zor besinlerin hazmını kolaylaştırır. İştah uyarması için yemekten önce, sindirimi uyarması beklendiğinde yemekten sonra 1 bardak tüketilir.
İŞTE ACI PELİN'İN FAYDALARI
Bağırsak gazlarını giderir
Romatizma ve adele titremisine iyi gelir
Mide yanmasına, mide ekşimesine faydalıdır
Mide -bağırsak tembelliği için şifadır
Kan dolaşımını arttırır
Vücuda zindelik veriri
Kansızlığa iyi gelir
Ateşli enfeksiyonda iyileştirme açısından etkilidir
Çivanperçemi ve nane ile kullanılıp balla tatlandırılarak içildiğinde nezle ve gribe iy gelir
Deniz tutmasına karşı etkilidir
ACI PELİN ZEHİRLİ Mİ?
Aslında bu bitki faydalı olduğu kadar da zehirli bir bitkidir. Aşırı dozlarda bağımlı yapabilir. Bu nedenle dikkatli kullanılmasında fayda vardır. Emziren anneler, çok sağlıklı kişiler, mide ve bağırsak rahatsızlığı bulunanlar, böbrek hastaları kullanmamalıdır.