“28 Şubat süreci, Necmettin Erbakan'ın başbakan, Tansu Çiller'in dışişleri bakanı olduğu 28 Şubat 1997'de olağanüstü toplanan Millî Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla başlayan ve irticaya karşı, ordu ve bürokrasi merkezli süreç.”
12 Eylül 1980 askeri darbesinden henüz 19 yıl sonra sistem bu sefer oklarını muhafazakar diye tanımlanan kısmı yöneltmiş. Gebze’de de Milli Görüşçüler, Fazilet Partisi ile yerel iktidarda. Ahmet Penbegüllü’nün Gebze Belediyesi’ndeki ikinci başkanlık dönemi.
MECLİSTE İKİ MHP’Lİ
18 Nisan 1999’daki yerel seçimlerde Milliyetçi Hareket Partisi, meclise iki üyesini sokmayı başardı. Ülkü Ocakları Gebze Şube Başkanı Ferit Taşdemir ile uzun dönem Gebzespor’da futbol oynayan Servet İnanır meclise giren MHP’liler oldu.
Gebze Belediye Meclisi’nde yeni dönemin ilk toplantısı, 06 Mayıs 1999’da gerçekleşti. Bu toplantıdan 8 yıl 25 gün kadar sonra Penbegüllü, akciğer kanserinden hayatını kaybederken Penbegüllü’yü kansere sürükleyen ise cezaevinde tutuklu kaldığı süreçte gördüğü işkenceler oldu. Ferit Taşdemir ile önce İstiklal Marşı’nın yaşandığı o güne gittik:
İLK TOPLANTIDA TEKNİK BİR HATA
“Biz MHP’li meclis üyeleri olarak Gebze Belediye Meclisi’nde ülkücü hareketi yerel yönetimde temsil etmek için çalışmalara başladığımız dönemin meclisinin ilk toplantısında malum vakayı yaşadık. Bu çok önemli. Kendisini rahmetle anıyoruz, Allah rahmet eylesin diyorum. Dönemin Belediye Başkanı Sayın Ahmet Penbegüllü deneyim ve tecrübesiyle ikinci dönem belediye başkanlığına başladı. Penbegüllü o toplantıda teknik bir hata yaptı.
EN UYUMLU ÇALIŞAN KOALİSYON HÜKÜMETİ
O günkü şartlarda 1999’da 57’nci Hükümet kurulmuş, Hükümet’te Demokratik Sol Parti - DSP’nin Genel Başkanı, Allah rahmet eylesin merhum Bülent Ecevit, muhterem Genel Başkanımız Doktor Devlet Bahçeli ve Anavatan Partisi - ANAP yer almıştı. Türkiye’de koalisyonlar döneminde en uyumlu çalışan bir koalisyon Hükümeti idi.
17 FAZİLET, 15 MUHALEFET
Mevcut Hükümet’in yansıması olarak da Gebze Belediye Meclisi’nde 17 FP’li meclis üyesine karşın 11 DSP, iki MHP ve iki de ANAP üyesi olarak muhalefette toplam 15 meclis üyesiyle Gebze’ye hizmet etmek için seçildik. Fakat dönemin ilk belediye meclis toplantısında davette ve gündemde olmasına rağmen açılış ve yoklamadan sonra yapılması gereken şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması idi.
“DÖRDÜNCÜ MADDEYE GEÇELİM” DEYİNCE
MHP’li meclis üyeleri olarak biz ilk defa toplantıya katılmıştık, bunun acemiliği de vardı. Belediye başkanımız Sayın Ahmet Penbegüllü, gündemle ilgili iki ve üçüncü maddeleri yaptırmadan, ‘Dördüncü maddeye geçelim' dedi. Fakat bu esnada DSP’li meclis üyesi bir arkadaşımız (Ziya Topal) buna itiraz etti. Gündemde saygı duruşu ve İstiklal Marşı olduğunu hatırlatıp bu gündem maddelerinin uygulanmadığına dikkat çekti.
KAPALI MEKÂNLARDA GEREK YOK!
Penbegüllü de, ‘Buranın başkanı benim. Onun için ister yaptırırım, ister yaptırmam. Burada da bugün yaptırmıyoruz. Kapalı mekânlarda saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasına gerek yoktur’ gibi bir çıkışla ortamı gerdi.
Bu esnada bir başka DSP’li BM üyesi bir arkadaşımız yanında getirdiği küçük ses alma cihazıyla İstiklal Marşı’nın çalmasını başlattı. Meclisteki tüm üyeler, ayağa kalktık. İstiklal Marşı’nı icra etmiş olduk.
PROTESTO ETTİK
Bizde bu tartışma ortamında söz alarak Sayın Başkan’a, ‘Şehitler ve gaziler davasını temsilen ülkesi için bedel ödemiş bir davanın mensubu olarak burada bulunuyorum. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmaması büyük bir talihsizliktir. Siz deneyimli ve tecrübeli bir belediye başkanısınız’ söyleyip durumu kınadığımızı ifade ettik. Protesto ettik.
SORUŞTURMA AÇILDI
Daha sonrasında DSP’li meclis üyesi arkadaşlarımızın Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmasından ötürü Sayın Belediye Başkanı hakkında soruşturma açıldı, devam etti. Biz de bu konuyla ilgili kendi kişisel görüşlerimizi, savcıya ve mahkemeye katılmak suretiyle orada ne olmuşsa bunu doğru bir şekilde anlattık.
HİZMETE YANSIYAN GERİLİM
Dolayısıyla belediye meclisine ilk defa adım attığımız bir zamanda bu şekilde gergin başlaması, devamında belediyenin Gebze’ye hizmet noktasındaki çalışmaları da etkiledi. Ve akabinde belediye meclis üyesi olan arkadaşlarımız arasında karşılıklı gerginlikler, zıtlaşmalar, polemikler yaşanmaya başlandı.
PENBEGÜLLÜ, DİNÇ, YANDIK TUTUKLANDI
Malum, sıkıntılı süreç (28 Şubat) devam ederken de Ahmet Penbegüllü ile birlikte FP’li Meclis Üyeleri Mahmut Yandık ve Temel Dinç tutuklandı. Belediyeye operasyon yapıldı ve birçok arkadaşıyla beraber, iddianamede olan birçok konudan dolayı tutuklanarak o dönemde Kartal Cezaevi’ne gönderildi. Belediye meclisinde dengeler değişti.
CEZAEVİNDE ZİYARET ETTİK
Biz insani ve İslami görevlerimizi yapmaktan sebep, yaptıklarını onaylamadığımız halde, beraber görev yapmış olmanın verdiği bir sorumlulukla da kendisini Kartal Cezaevi’nde ziyaret ettik. Zor şartlarda gerçekleşen ziyarette, ‘Geçmiş olsun’ dileklerimizi ilettik. ‘İnsan olarak, dilek ve talepleriniz olursa yerine getiririz’ dedik.