Alışan Grup’un Muallimköy’de 35 milyon TL bedelle kuracağı konteyner depolama ve elleçme tesislerine yönelik düzenlediği toplantıda gündemi 2004 yılında kurulan Alışan Den Hartogh kimyasal temizleme sistemleri ile yeni tesise yönelik halk itirazları ve ÇED süreci oluşturdu. Aynı zamanda Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyicileri Derneği (KTTD) Yönetim Kurulu Başkanı olan Alışan İcra Kurulu Üyesi Ayhan Öztekin; Dilovası’nda kanserden ölüm oranlarının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunun hatırlatılması üzerine şahsi görüş açıklamasında bulundu:
ARAŞTIRDIM. BİLİYORUM.
İNANARAK SÖYLÜYORUM
“16 yıldır işin içinde olan biri olarak söylüyorum. Çok iddialı cümle kuracağım, beni bağlar. Dilovası’ndaki kanser vakalarının yüksekliğinde en önemli neden Alışan Den Hartogh ve benzeri tesislerinin daha önce kurulmamış olmasıdır. –Dilovası’nda kanserin nedeni- Bu atıkların benzin istasyonlarında, muhtelif araba yıkama tesislerinde yıkanması; oradan çıkan atığın suya, kanalizasyona, halka kolay etki edebilecek noktalara deşarj edilmesidir. Eğer bu ve bunun gibi tesisler ülkemizde 2006’da değil de 1980’li, 90’lı yıllarda kurulabilseydi bugün Dilovası halkının bu seviyede bir sağlık problemi olmayacaktı. Dernek başkanı şapkamla bu konuda araştırma yaptığım için, bildiğimden, inanarak söylüyorum.
Alışan Lojistik yöneticileri –soldan sağa- Gizem Keskin, Cenk Kurvar, Ayhan Öztekin, Banu Arslan ve Mehmet Ali Çelenli Gebze Öğretmenevi’ndeki basın toplantısında gazetecileri ağırlayıp yatırımlarına dair bilgilendirdi, soruları yanıtladı.
Muallimköy’deki Gebze Öğretmenevi’nde düzenlenen toplantıya Öztekin’in yanı sıra Alışan İcra Kurulu Üyeleri’nden Projeler Direktörü Cenk Kovar ve Likid Operasyonlar Direktörü Kimya Y.Mühendisi Banu Arslan, Mali İşler Direktörü Mehmet Ali Çelenli, Sağlık Emniyet Çevre Kalite Direktörü Çevre Y.Mühendisi Gizem Keskin, Tesis Müdürü Ali Naci Şahin katıldı. Kahvaltı ikramıyla başlayan toplantı Alışan’ın ÇED sürecine takılıp 6 ay aksayan ve onayı beklenen depolama tesislerine yönelik bilgilendirmesi ve soruların ev sahipleri tarafından yanıtlanmasıyla sona erdi.
KAMUSAL GÖREVLE DE BURADAYIM
Toplantıda ilk sözü alan Alişan Grup İcra Kurulu Üyesi ve KTDD Başkanı Ayhan Öztekin önce derneğin çalışmalarına dair bilgilendirmede bulundu. 125 kurumsal üyeli bir dernek olduklarını kaydeden Öztekin, “Çok önemli bir misyonumuz var. Biz Çevre Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye’de tank yıkama süreçlerini, standartlarını belirleyen, yönetmeliği oluşturan ve bu standartları kontrol altına altında tutan kurumuz. Standartlar belirlendikten sonraki süreçte de görevimiz devam ediyor. Bu standartlara uyulup uyulmadığının ölçülmesi, değerlendirilmesi, raporlanması hususlarının hepsi dernek bünyesinde sürüyor. Sadece Alışan yöneticisi olarak değil toplumsal ve kamusal bir görevle de buradayım” dedi.
YENİ TESİSİN BELGESİ İMZA AŞAMASINDA
Muallimköy’de yeni bir konteyner elleçleme ve depolama tesisi yatırımını sürdürdüklerini kaydeden Öztekin tesise dair en doğru bilgilerin ilk ağızdan edinilip kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla toplantıyı düzenlediklerini söyleyip devam etti: “İki ay önce yine bu salonda halkın bilgilendirilmesine yönelik ÇED toplantısı yaptık. ÇED belgesi sürecimiz devam ediyor. Son aşamaya geldi. Aşağı yukarı 20’ye yakın kamu kurum ve kuruluşu bu konuyla ilgili olumlu görüş bildirdi. Hiçbir itiraz yok. Belgemiz Bakanlık’ta imza aşamasına geldi. Çok yakın gelecekte yatırım fiziki olarak yapılmaya başlayacak.”
Öztekin “çevreci” diye tanımladığı tesisin yapımına izin veren başta Kocaeli Valiliği olmak üzere tüm kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür etti.
DÜNYANIN HER YERİNDE YAPILIYOR
2006’dan bugüne faaliyette olan Alışan Den Hartogh yıkama tesislerine dair de bilgilendirmede bulunan Öztekin tesisin 2013’te Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin en çevreci tesis ödülünü edindiğini kaydetti. Öztekin, “Bu bölge kimyasal, deterjan üreten bir bölge. Bütün büyük kimya fabrikaları bu bölgede. Türkiye ve dünyanın pek çok yerinden hammadde geliyor. Bu hammaddeleri boşaltan tankların yeniden işlem görmesi, içine başka bir şey konulması için yıkanması gerekiyor. Aksi taktirde insan sağlığına zararlı etki oluşuyor. Bu yıkama şart. Dünyanın her tarafında yapılıyor.
BÖLGENİN EN MASUM, SİSTEMLİ TESİSİ
Bizim atık suyumuz 1500 metrekare büyüklüğündeki biyolojik arıtma havuzunda Dilovası OSB’nin istediği değerlere getiriliyor. Sonra OSB’nin atık sisteminde deşarj edilip OSB’nin bütün atıkları konsolide ettiği modelle konsolide, bertaraf ediliyor. Bu manada bu tesis bu bölgenin en masum, sistemli çalışan tesislerinden biri” diye konuştu.
Toplantıya dair diğer tüm detaylar yarın
Ferit Taşdemir ve Mehmet
Okan toplantıya alınmadı
Gebze Muallimköy Öğretmenevi’ndeki basın toplantısına Muallimköy sakinlerinden; aynı zamanda MHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Ferit Taşdemir ve Mehmet Okan da katıldı. Taşdemir ve Okan toplantının basına yönelik olması sebebiyle içeri alınmadı. Taşdemir toplantının ardından haber merkezimizden Arzum Kaymış’a yaptığı değerlendirme özetle, “ÇED toplantısında herhangi bir gerilim yaşanmadan itirazımızı belirttik. Tesise, sermaye yatırımına değil yerine karşıyız. Burası eğitim bölgesi olarak ayrılan yerin tam yanı…” dedi.
Detaylı haberi yarın
Haber: Arzum KAYMIŞ