Yeşil ve döngüsel ekonomi sektörlerindeki geleceğin teknoloji, hizmet ve endüstriyel çözümlerini bugünden keşfetme imkanı sunan REWA Anatolia’da; 80’i aşkın katılımcı firma yer alırken, başta Avrupa, Asya ve Afrika olmak üzere dünya genelinden 5 bin 500’ü aşkın sektör profesyonelinin ziyaret etmesi ve yeni ticari işbirlikleri geliştirmesi bekleniyor. Fuarda, “Atık Yönetimi, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Etme Çözümleri”, “Kentsel Atık Yönetimi, Ulaşım ve Temizlik Araçları, Ekipmanları ve Teknolojileri”, “Tesis, Makine ve Ekipman”, “Danışmanlık ve Profesyonel Hizmetler”, “Sürdürülebilirlik” çözümleri ve teknolojileri alanlarındaki en yeni teknoloji ve hizmetler ile endüstriyel çözümler sergilenecek.
Adana’nın ilk sürdürülebilirlik fuarı: REWA Anatolia
REWA Anatolia hakkında bilgi veren Solis Fuarcılık ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Feraye Gürel, “Dünya büyük bir telaş içinde. Çoğunluğu insan kaynaklı nedenlerle iklim değişiyor ve dünya ısınıyor. Kağıt üzerinde 1.5 derece ısınma göreceli olarak çok büyük bir fark gibi algılanmasa da yaratmakta olduğu ve yaratacağı etki çok büyük. Atıklar da sera gazı emisyonlarının yükselmesi başta olmak üzere su, toprak, hava gibi kaynakların geri dönülemez şekilde kirlenmesine neden oluyor. Sürdürülebilir geleceğe inanan ve bu yönde çalışmalar gerçekleştiren Solis Renewable Hub olarak, sanayileşmede ülkemizin öncü illerinden, gelişmiş üretim altyapısı, yapımı devam eden mega projeleri ile genç ve dinamik bir nüfusa sahip Adana’da, Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Valiliği, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi(AOSB) ve Adana Ticaret Odası’nın (ATO) destekleri ile REWA Anatolia - Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuar ve Konferansı’nı düzenleme kararı aldık.” dedi.
4 kıtadan 5 bin 500’ü aşkın ziyaretçi
Mottolarını ‘Yerel Çözümler, Küresel Etki: REWA Anatolia Adana’ olarak belirlediklerini ifade eden Gürel, atık sorununun küresel olduğunu, ama çözümün yerel ve küresel önlemlerin birbirlerini destekleyici şekilde hayata geçmesi ile işe yarayacağını belirtti. REWA Anatolia’ya bu yıl 4 kıtadan uluslararası ziyaretçiler de dahil olmak kaydıyla 5 bin 500’ü aşkın sektör profesyonelini ağırlamayı hedeflediklerini belirten Gürel, 80’den fazla katılımcının fuarda yer alacağını sözlerine ekledi.
REWA Anatolia Adana Ekolojik geri dönüşüm ekosisteminin çekim merkezi olarak konumlandı
Atık yönetiminde yerel yönetimlerin büyük kurtarıcı rol üstlendiğine dikkat çeken Gürel, “Bu kapsamda Adana Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik ortaklığına çok inanıyoruz. 81 ilden büyükşehir ve ilçe belediyelerinin REWA Anatolia’da yer alabilmeleri için girişimlerde bulunduk. AOSB, ATO ve Valiliğimizin destekleri ile de imalat sanayimizi, geri dönüşüm ve atık alanında faaliyet gösteren firmalarımız hem katılımcımız hem de ziyaretçimiz olacak. Destekleri için çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Ekolojik geri dönüşüm ekosisteminin çekim merkezi olarak konumlanan REWA Anatolia, sektörün liderleri, paydaşları, politika yapıcıları, mühendisleri, OSB yetkilileri, kamu kuruluşları ve yerel yetkilileri için öncü konumda eşsiz bir ticaret platformu rolü üstlenecek.
25’den fazla oturumda 100’ü aşkın uzman konuşmacı
15-17 Şubat 2024 tarihleri arasında TÜYAP Adana’da gerçekleşecek olan REWA Anatolia Fuarı, aynı zamanda fuar ile paralel organize edilecek konferanslar ve B2B toplantıları ile toprak, hidrosfer, kıyı ve kent alanlarının restorasyonu ve ekolojik yapının canlandırmasına yönelik özellikle sektörel tedarik zincirlerinde döngüsel ekonomi ilkelerinin benimsenmesi gibi önemli konuların ele alınması için çok değerli fırsatlar sunacak. REWA Anatolia Konferansı’nda alanlarında uzman üst düzey bölgesel, ulusal ve uluslararası 100’ü aşkın konuşmacı yer alacak ve 25 oturum gerçekleşecek.
Belediyelerde 32,3 milyon ton atık toplandı
TÜİK - Türkiye İstatistik Kurumu tarafından en son açıklanan bilgilere göre; 2020 yılında imalat sanayi işyerleri, maden işletmeleri, termik santraller, organize sanayi bölgeleri (OSB), sağlık kuruluşları ve hanehalklarında toplam 104,8 milyon ton atık oluştu. Toplam atık miktarı 2018 yılına göre %10,5 arttı.
Toplam 1.389 belediyenin 1.387'sinde atık hizmeti verildiği tespit edildi. Atık hizmeti verilen belediyelerde toplanan 32,3 milyon ton atığın %69,4'ü düzenli depolama tesislerine, %17'si belediye çöplüklerine ve %13,2'si geri kazanım tesislerine gönderilirken, %0,4'ü ise açıkta yakılarak, gömülerek, dereye veya araziye dökülerek bertaraf edildi. Belediyelerde toplanan kişi başı günlük ortalama atık miktarı ise 1,13 kg olarak hesaplandı.
Atık işleme tesislerinde 127,4 milyon ton atık işlendi
Atık bertaraf ve geri kazanım tesislerinde işlenen 127,4 milyon ton atığın 78,3 milyon tonu bertaraf edildi, 49,1 milyon tonu ise geri kazanıldı. Toplam işlenen atık miktarı 2018'e göre %22 arttı. Düzenli depolama tesislerinin toplam kapasitesi 1,2 milyar m3 olarak tespit edildi. Toplam 174 düzenli depolama tesisinde 31,9 milyon tonu tehlikeli olmak üzere 77,8 milyon ton atık bertaraf edildi. Atık geri kazanım lisansı olan beraber yakma (ko-insinerasyon) tesislerinde 1,3 milyon ton atık yakılarak enerji geri kazanımı gerçekleştirildi. Kompost ve beraber yakma tesisleri hariç lisansı olan diğer atık geri kazanım tesislerinde ise toplam 47,6 milyon ton metal, plastik, kâğıt, mineral vb. atık geri kazanıldı.
Kaynak:https://panel.basinlistem.com/UrlRedirect.ashx?Mail=aktanuslu@gmail.com&MailID=31820895&url=https%3a%2f%2fdata.tuik.gov.tr%2fBulten%2fIndex%3fp%3dAtik-Istatistikleri-2020-37198
Solis Renewable Hub Hakkında:
Solis Fuarcılık ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. diğer bir adı ile “Solis Renewable Hub”, Ağustos 2022 tarihinde, 20 yıldan fazla fuarcılık deneyimine sahip bir ekip ile yenilenebilir enerji sektöründe; fuar, kongre, konferans ve benzeri etkinlikler düzenlemek amacıyla İstanbul’da kuruldu. Solis Renewable Hub’ın vizyonu, Türk enerji sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda, paydaş kurumlarla birlikte; ülkemizde ve yurt dışında uluslararası, ulusal veya yerel düzeyde, fuar, kongre, konferans, panel, seminer, eğitim gibi etkinlikleri kapsamlı içerik ve doğru katılımcı hedefli- yüksek verim ve kalitede düzenleyen çözüm ortağı olmak. Misyonumuz ise enerji sektöründe verimli etkinlikler düzenleyen bir çözüm ortağı olarak sektörlere hizmet verecek bilinçlendirmeyi yapmak, yerli ve yabancı yatırımcıları doğru bilgilendirmek, sağlıklı bilginin akmasını sağlayacak ticari platformları oluşturmak veya iş birliği faaliyetleri ile kamu otoriteleri arasındaki stratejik network iş birliklerinin geliştirilmesini sağlamak.