15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi anlatıldı

Kent Politikaları Üretim ve Geliştirme Derneği tarafından 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin 52’nci yıldönümü vesilesiyle bir panel gerçekleştirildi.

Kent Politikaları Üretim ve Geliştirme Derneği tarafından dün akşam Gebze Belediyesi Kardelen Nikâh Salonu’nda bir panel gerçekleştirildi. Konuşmacı olarak DİSK Eski Başkanı ve 24. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Sendika Uzmanı-Yazar-Emek Tarihçisi Zafer Aydın ve Maden-İş Sendikası Sarkuysan Baş Temsilcisi TİP Gebze eski ilçe başkanı İbrahim Selçuk’un katıldığı panele CHP Kocaeli Eski Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, CHP Kocaeli İl Başkan Yardımcıları Ali Yapa ve İsmail Sungur, CHP Kocaeli İl Eğitim Sekreteri Hikmet Koçoğlu, CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, CHP Çayırova İlçe Başkanvekili Ümit Baştuğ, CHP Gebze Eski İlçe Başkanları Recep Dursun, İsmet Kara ve Musa Yılmaz, CHP Gebze Belediyesi Eski Başkanı Mehmet Emin Akın, Birleşik Metal-İş Sendikası 1Nolu Şubesi Başkanı Selçuk Çiftçi, Nakliyat-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal, EMEP Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar, Türkiye Emekliler Derneği Gebze Şube Başkanı Ali Tunç, Kent Politikaları Üretim ve Geliştirme Derneği Başkanı Doğan Sevimbike, CHP Gebze ve Çayırova Belediyesi Meclis Üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

“KENT OLMA SANCISI ÇEKMEKTE”

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan panelde ilk olarak Kent Politikaları Üretim ve Geliştirme Derneği Başkanı Doğan Sevimbike bir konuşma yaparak, “15-16 Haziran Büyük Yürüyüşün Hikayesi. Yaşadığımız yer Gebze bir kent olma sancısı çekmektedir. Kent toplumsal ve siyasal aşamaları şekillendiren bir faktördür. Sanayileşmenin etkisiyle kentte nüfus artarak, nüfus artışının neden olduğu ciddi sorunlar da meydana gelmiştir. Kentlerde son yıllarda artan nüfus nedeniyle kentsel yaşam tarzı dünyaya hâkim olmuştur. Nüfus artışı ile birlikte artan sorunlar kentleri şekillendirmekte ve çözümler de yetersiz kalmaktadır. Küreselleşme olgusunun kent kültürü üzerindeki etkileri ise bütünleşme, standardize olma konusunda kentin mevcut kültürünü ve kültürel mirasını koruyamaması şeklinde ortaya çıkmaktadır.

 

“ANLAMLI HALE GELMESİDİR”

Küresel kültürün dünya üzerindeki kentleri tekdüze hale getirdiği aşikârdır. Kent kültürü; kent bünyesinde yaşayan insanlarca, ortak bir paydada buluşularak üretilen maddi veya manevi değerlerin oluşum sürecidir. Asıl olan unsur kente dair bir hafızanın oluşması ve üretilen kültürel çıktıların kentli insanlar aracılığı ile anlamlı hale gelmesidir. Kent kültürü, farklı gelenek ve göreneklerden, farklı kültürlerden gelen kişilerin, bireysel hak ve sorumluluklarının bilincine vararak, yaşadıkları kente özgün görgü ve nezaket kuralları çerçevesinde birlikte yaşama kültürüdür. Dolayısıyla kent kültürü dendiği zaman; her kente ait farklı yorumlar ile kendine has özellikler taşıyan, fiziksel, kültürel, sosyo-ekonomik, biçimsel ve tarihsel unsurlarla şekillenen; kentliler ve onların yaşam biçimlerinden oluşan, sürekli gelişen ve sürdürülebilir kent kavramını yaşatan, geçmişte de gelecekte de yer alan süreçte meydana gelen anlam yüklü bütünlük anlaşılmaktadır.

 

“HATIRLAMAK VE HATIRLATMAK İÇİN TOPLANDIK”

Bugün içinde bulunduğumuz ekonomik ve siyasi krizin nedenlerini anlamanın ve aydınlık bir geleceği kurabilmenin yegâne yolu geçmişten geleceğe bütünlüklü bir anlayışla bakmaya başlayarak mümkündür. 52 yıllık bir maziye sahip 15-16 Haziran, Türkiye’nin sosyal ve siyasal tarihinde kalıcı izler bırakmış, sendikal hareketi, devleti, siyasi partileri ve sermayeyi derinden etkilemiş önemli bir işçi eylemi olarak bugünlere gelmiştir. 15-16 Haziran’ı yaratan Türkiye’de herkes ayaktaydı; işçiler, öğrenciler, öğretmenler, köylüler, gençlik, anti emperyalist gösteriler, grev yapan polisler, yürüyen hocalar. Bugün ise içinde bulunduğumuz durum Türkiye’de emeğin değerinin en ucuz olduğu en derin ve en büyük krizdir. Bugünkü yaşadığımız sorunlardan kurtulmanın yolları dünü anlamaktan geçiyor. Bu anlamda 15-16 Haziran geçmişte kalmış nostaljik bir öğe değil. İşçi sınıfı mücadelesinde hakların nasıl korunacağını, nasıl savunulacağını gösteren değerli bir örnek, dünden bugüne esin kaynağıdır.

Bugün buraya 52.yılında büyük yürüyüşün hikâyesini anlamak, anlatmak, anmak; 15-16 Haziran’dan bugüne ve yarına dair neleri nasıl kazanabileceğimizi de hatırlamak ve hatırlatmak için toplandık” dedi. Kent Politikaları Üretim ve Geliştirme Derneği Başkanı Doğan Sevimbike’nin konuşmasının ardından panele konuşmacı olarak katılan DİSK Eski Başkanı ve 24. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Sendika Uzmanı-Yazar-Emek Tarihçisi Zafer Aydın ve Maden-İş Sendikası Sarkuysan Baş Temsilcisi TİP Gebze eski ilçe başkanı İbrahim Selçuk 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi ile ilgili olarak önemli bilgiler paylaştı.

 

 

 

Haber: Hanifi SURUN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EMEK Haberleri