‘Sanat İçin Ben De Varım’ festivalin hazırlıkları başladı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin öne çıkan hizmetleri arasında yer alan ‘Sanat İçin Ben De Varım’ projesinde festival hazırlıkları başladı.
Proje kapsamında özel gereksinimli bireyler edebiyat, sinema, görsel sanatlar, geleneksel el sanatları, tiyatro, müzik ve dijital medya okuryazarlığı alanlarında uzman kişiler tarafından eğitim alıyor. Bu alanlarla ilgili ayda bir eğitsel atölyeler gerçekleştiriliyor.
FESTİVALE HAZIRLIK
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Gelecek Gençlerin Kültür Endüstrileri Destek Programı kapsamında desteklenen ‘Sanat İçin Ben De Varım’ projesinde eğitim alan bireyleri tatlı bir heyecan sardı. Eğitimlerin sonunda tüm eserlerin toplandığı bir kitap, solo ve koro performanslarının sergilendiği konser, resim sergisi, kısa ve uzun metrajlı film sergilenecek. Ayrıca bir tiyatro oyunu 23 adet farklı içeriklerde üretilen sosyal medya programı, 30 adet podcast kaydı ve son olarak geleneksel el sanatları sergisi ‘2023 Sanat İçin Ben De Varım Festivali’nde” yer alacak.
EĞİTSEL ATÖLYELER GERÇEKLEŞTİRDİ
Proje kapsamında 16-29 yaş aralığındaki engelli bireylerin çeşitli sanat dallarında alacakları eğitimler ve bu eğitimlerin sonucunda ortaya çıkaracakları eserlerin kültür endüstri ürünlerine dönüşmesini sağlayacak 2 aşamalı olan ‘Sanat İçin Ben De Varım’ projesi edebiyat alanında öykü, şiir ve hikâye eğitimleri haftada 6 saat olmak üzere devam ediyor. Öğrencilere eğitsel atölyelere katılacak 5 yazarın kitapları dağıtıldı. Türk edebiyatının önde gelen isimleri arasında yer alan Ali Ayçil ve Serap Kadıoğlu’nun katıldığı 2 adet eğitsel atölye gerçekleştirildi.
TOPLUMDA BİRLİKTELİK BİLİNCİ AŞILANIYOR
Çizim teknikleri, karakalem, görünge, boyama aşamalarında eğitim alan öğrenciler haftada 4 saat görsel sanatlarda yetilerini geliştiriyor. Yetkililer görsel sanatların özel gereksinimli bireylerde yetenek ve davranışlarının değişmesine ve ilerlemesine yardım ederek, içinde yaşadığı toplumda birliktelik bilinci kazanmasına da hizmet ettiğini belirtiyor.
SİNEMA EĞİTİMLERİ VERİLİYOR
Haftada iki saat süren sinema eğitimlerinde senarist, yapımcı ve yönetmen Faysal Soysal, oyuncu Mustafa Karademir, yönetmen Büşra Bülbül ve Bilal Bülbül’ün katıldığı eğitsel atölyeler düzenlendi. Öğrencilerin senaryosunu yazıp yönettiği projenin ilk kısa filmi olan “Bir Anlık Rüya” kısa filmi seyirciyle buluştu. Filmde tiyatro alanında eğitim alan oyuncular yer aldı. Filmi Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından (https://fb.watch/ir6QAofnDp/) seyredebilirsiniz.
SENARYO VE DİKSİYON DERSLERİ
Temel oyunculuk, yönetmenlik, senaryo ve diksiyon derslerinin yer aldığı tiyatro bölümünde dersler haftada 3 saat sürerek devam ediyor. Bu kapsamda öğretmenlerinin sahnelediği “Son Çıkış” oyununu izlemek için İstanbul Çekmeköy’de bulunan Turgut Özal Kültür Merkezi’ne götürülen tiyatro öğrencileri, oyuncuların sahne performanslarına tanık oldu. Ayrıca tiyatro oyun yazarı ve yönetmen Ayşe Şahinboy Doğan, hayalbaz, oyuncu, seyyah İsmail Volkan Ceylan ve oyuncu, yazar, yöneten Yunus Emre Obut’un katıldığı üç eğitsel atölye gerçekleştirdi.
DİJİTAL MEDYA ANLATILIYOR
Dijital medya kültürü içerik üretme, podcast, sosyal medya üretimi, yeni medya, kurgu, diksiyon bölümleri dijital medya eğitimleri haftada 4 saat devam ediyor. Eğitsel atölyelere katılan yazarların kitapları da öğrencilere dağıtıldı. Bugüne kadar yazar Nuriye Çakmak Çelik ve TRT muhabiri Hamza Çiftçi’nin katıldığı iki adet eğitsel atölye düzenlendi. Atölyelerde gençlerin üretecekleri sanatsal içeriklerin ulusal ve uluslararası platformlarda etkin rol almaları için yeterli iletişim ağları ve kısa ve uzun metrajlı filmlerin nasıl yapıldığını ve süreçleri hakkında bilgi aldılar.
GELENEKSEL EL SANATLARI VE MÜZİK
Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerini birleştirerek oluşan mozaiğin birleştiği Geleneksel Türk El Sanatlarında hat, ebru ve tezhip eğitimleri haftada 8 saat olmak üzere devam ediyor. Ayrıca müzik eğitiminde de bağlama, gitar, ritim, piyano ve koro eğitimleri haftada 20 saat olmak üzere devam ediyor. ‘Sanat İçin Ben De Varım’ projesine katılım sağlamak için 153 çağrı merkezinden başvuru yapılması gerekiyor. Proje kültür-sanat alanlarında yenilikçi bir anlayışla özel bireyleri sanat dallarıyla buluşturuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.