Sanal gerçeklik teknolojisiyle  mekânsız eğitim yüksek verim

Sanal gerçeklik teknolojisiyle mekânsız eğitim yüksek verim

Sanal gerçeklik teknolojisi ile her türlü eğitim artık belirli bir zaman ve yerde olma zorunluluğu olmadan verilebiliyor. Sanal gerçeklik teknolojisinin sağladığı olanaklarla eğitimlerin daha verimli, etkili ve akılda kalıcı olduğu kaydediliyor.

Sanal gerçeklik (Virtual reality, VR) teknolojisi kullanılarak verilen eğitimlerin daha etkili ve verimli olduğu açıklandı. Kocaeli Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre VR teknolojisi kullanılarak verilen eğitimler katılımcılar için daha verimli, etkili ve akılda kalıcı oluyor. Ayrıca bu teknoloji, gerçekçi bir ortam sunuyor ve daha iyi bir deneyim sağlıyor.

Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilişim Sistemleri Mühendisliği Programı yüksek lisans öğrencisi Ahmet Han Furkan Kahveci ve Teknoloji Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Adnan Sondaş’ın, VR teknolojileri kullanılarak verilen eğitimlerin etkilerine dair yaptığı araştırmada bu teknoloji ile verilen eğitimlerin klasik eğitimlerden çok daha etkili olduğu ortaya çıktı.

VR TEKNOLOJİSİ KULLANILARAK VERİLEN EĞİTİMLER DAHA VERİMLİ

Araştırmacılar, inceledikleri çalışmalardan yola çıkarak hazırladıkları “Eğitimde Sanal Gerçeklik Teknolojisine Genel Bakış” adlı araştırmada, VR teknolojisi kullanılarak verilen eğitimlerin daha verimli, etkili ve akılda kalıcı olduğunu açıkladı. İlerleyen zamanlarda eğitimlerde VR teknolojisin daha çok tercih edileceğini kaydeden araştırmacılar bu nedenle eğitim simülasyonlarının kolay kavranabilir bir şekilde daha çok geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Araştırmacılara göre, karmaşık olan ve güvenlik gerektiren eğitimler için bu teknolojiden mutlaka faydalanılması gerekiyor.

Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan makalede, sanal gerçeklik ile ilgili literatür taramasında tespit edilen 10 çalışmanın sonuçları irdelendi. İncelenen araştırmaların çoğunun VR teknolojisi kullanmaya olumlu baktığı belirtildi. Sanal gerçeklik ile eğitime katılan kişilerin bu eğitimlerden memnuniyet duyduğu, bu eğitimlerin akılda kalıcı, ilgi çekici ve ön bilgi sağlayıcı olduğu kaydedildi. Bu durum, sanal gerçekliğin eğitim alanında daha fazla kullanılması gerekliliğini ortaya koyuyor.

Kahveci ve Sondaş, sanal gerçeklik alanında verilecek eğitimler için eğitimcilerin uygulama becerilerinin iyileştirilmesi gerektiğini, eğitmenlerin kurumsal destek almasının sanal gerçeklik eğitimlerinin çoğalmasına katkı sağlayabileceğini belirtti.

Çalışmada, sanal gerçeklik eğitimi alan öğrencilerin edindikleri bilgilerin akılda kalıcı olmasının yanı sıra bu eğitimlerle eğitim güvenliğinin de yüksek düzeyde tutulacağı vurgulandı. Ayrıca eğitim maliyeti yüksek olan simülasyonlara bağlılığın düşürülebilmesi için sanal gerçeklik eğitimlerinin tercih edilmesi gerektiği belirtildi. Böylelikle sağlık, mühendislik gibi alanlarda sanal gerçekliğin eğitimlerde daha fazla kullanılacağı öngörülüyor.

EĞİTİMDE ZAMAN VE MEKÂN SINIRLARI ORTADAN KALKIYOR

Çalışmada sanal gerçekliğin günümüzde artık eğitim ve değerlendirme amaçlı kullanılmaya başlandığı belirtildi. VR teknoloji kullanılarak yapılan eğitimlere birden çok kişinin eş zamanlı olarak katılabileceği ve ek donanımlar kullanılarak etkileşimin artırılabileceği vurgulandı. Zira bu tür eğitimlerde katılımcılar aynı eğitimi tekrar alabiliyor ve eğitim esnasında hatalarını anlık olarak görebiliyorlar.

Kahveci ve Dr. Öğr. Üyesi Sondaş VR teknolojisi kullanılarak herhangi bir fiziksel ortamda bulunma zorunluluğu olmaksızın ve zaman fark etmeksizin eğitimlerin verilebileceğini kaydederek şunları söyledi:

“Böylelikle daha etkileşimli ve görselliği yoğun eğitimler verilebilir. Ayrıca araştırmacılara göre bu tarz eğitimlerle, gerçek bir mekânda ve belirli bir zamanda verilen eğitimlere göre kaynak maliyetleri düşürülebilir.

EĞİTİM VE TEKNOLOJİ EL ELE YÜRÜMELİ

Yüksek teknolojileri geliştirebilmek ve daha fazla bireyin kullanımına sunabilmek için üst düzey eğitimlerin verilmesi gerekli. Verimli bir eğitimin yolu ise yeni teknolojileri kullanmaktan geçiyor. Bilgisayar kullanılarak yapılan sanal eğitim simülatörü çalışmaları günümüz sanal gerçeklik çalışmalarının geliştirilmesinde önemli bir temel sağlıyor.

Eğitim alanında kullanılan sanal gerçeklik çalışmaları incelendiğinde cerrahi simülasyonlar, yapay ortam simülasyonları, mimari tasarımlar ve rehabilitasyon yöntemlerine yardımcı araçların önemini de göz ardı etmemek gerekiyor. Bu çalışmalardan elde edilen olumlu geri dönüşlerle sanal gerçekliğin eğitim alanında kullanılması ön plana çıkacak.”

KOKPİT EĞİTİMİNDE YENİ BİR SANAL GERÇEKLİK UYGULAMASI HEDEFLENİYOR

Araştırmacılar, literatürdeki uygulamalı çalışmalara ek olarak, yüksek lisans tezi kapsamında uçak kokpit eğitiminde kullanılabilecek yeni bir sanal gerçeklik uygulamasının geliştirilmesini amaçlıyor. Bu uygulama ile uçuş eğitimi veya uçaklar hakkında teknik bilgi alacak personelin interaktif olarak değerlendirilmesi planlanıyor. Tamamen kablosuz sanal gerçeklik başlığı ve kontrol cihazı kullanmadan el hareket takibi ile etkileşime geçilebilecek bu uygulama ile personelin aynı ortamda farklı senaryolara göre testlere girebileceği bir tasarım yapılması hedefleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.