Sait Aydın Kısa çalışma ödeneği başvuru detaylarını açıkladı
Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası eski yöneticisi Gebzeli muhasebeci ve mali müşavir Sait Aydın kısa çalışma ödeneğine ilişkin detayları açıkladı.
Kısa çalışma ödeneği başvuru süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı yayımlandı. Kararla hükümet, salgın nedeniyle kısa çalışma ödeneği için yeni başvuru alınmasına izin verdi.
Konuyla ilgili olarak Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası eski yöneticisi Gebzeli muhasebeci ve mali müşavir Sait Aydın detayları ifade etti.
Sait Aydın şu bilgileri verdi:
“31 Aralık’a kadar başvuruda bulunacak işyerleri de 1 Aralık’tan sonraki dönem için kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek. Ayrıca 30 Haziran öncesinde başvuruda bulunan işyerleri kapsamda olmayan işçileri için de yeni başvuru yapabilecek. Kısa çalışmada işçi, ücretinin yüzde 60’ını alabiliyor.
SON TARİH 31 ARALIK
Karara göre kısa çalışma ödeneği kapsamında yapılan ödemeler işsizlik ödeneği süresinden düşülmeyecek. İleride işçi ya işten atılır ya da haklı fesih hakkını kullanırsa daha önce kısa çalışma ödeneği aldığı süre, işsizlik maaşı alacağı süreden düşülmeyecek. Düzenleme ile 30 Haziran öncesi başvuru yapmayan işyerleri de kısa çalışma ödeneği kapsamına alınmış oldu. Bu işyerleri 31 Aralık 2020 tarihine kadar İŞKUR’a başvurmaları durumunda 1 Aralık’tan sonraki dönem için 3 ay süreye kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek.
KISA ÇALIŞMAYA HANGİ İŞVERENLER
BAŞVURU YAPABİLİR
30/6/2020 tarihinden önce Kısa Çalışma Ödeneğine başvuru yapan işverenlerin yeniden başvuru yapmalarına gerek bulunmadan uzatılan süreler kapsamında Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanmaya devam edebileceklerdir.
30/6/2020 tarihine kadar Kısa Çalışma Ödeneğine
başvurmayan işverenlerimiz, 31 Aralık 2020 tarihine
kadar İŞKUR’a başvurmaları durumunda 1 Aralık 2020
tarihinden sonraki dönem için 3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanabilecek.
Covid-19 sebebiyle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında azaltan veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durduran her bir işveren kısa çalışma başvurusunda bulunabilir.” *Cengiz Akgün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.