Sağlıklı bir şeklide oruç tutmanın 10 temel kuralı

Sağlıklı bir şeklide oruç tutmanın 10 temel kuralı

Oruç zayıflatır mı, kimler asla oruç tutmamalı, sahurda yemek yenmeli mi? Beslenme Uzmanı Didem Kanca Üstay, sağlıklı bir oruç için yapılması gerekenleri...

Oruç zayıflatır mı, kimler asla oruç tutmamalı, sahurda yemek yenmeli mi? Beslenme Uzmanı Didem Kanca Üstay, sağlıklı bir oruç için yapılması gerekenleri anlattı.

didem-kanca-ustay

1. Yapılan klinik çalışmalar orucun ömrü uzattığını gösteriyor. Tabii bunlar hayvanlar üzerinde test edilmiş çalışmalar. Takibi çok zor olduğundan henüz insanlar üzerinde yapılmış bir çalışma yok.

2. Kilo kaybında yardımcı olabileceği de çalışmalar sonucu ortaya çıkmış. Ama tabii ki hakkıyla tutulan oruçlarda. Yani tüm gün aç kalıp sonra yemeğe saldırmak yerine, suyla orucu açıp çok hafif yenildiği zamanlarda.

3. Kesinlikle oruç tutmaması gerekenler de vardır: Hamileler, emzikli anneler, insülin hassasiyeti olan bireyler, Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastaları, regl kesintileri yaşayan kadınlar, çok zayıf kişiler, düşük tansiyon hastaları, ilaç tedavisi uygulayan hastalar, geçmişinde ya da hali hazırda yeme bozukluğu olan kişiler

4. Oruç açıldıktan sonra yarım ilâ 1 litre arasında su içmek ve daha sonra yemeye başlamak en uygun yöntemdir. İnsan vücudu açlığa ortalama 40 gün dayanabilir ama susuzluğa ise en fazla 7 gün. Bundan dolayı en çok ihtiyaç duyulan şey sıvıdır. Böylelikle genelde oruç tutarken yaşanılan bağırsak tembelliği/kabızlık sorununu da en az şekilde yaşamış olursunuz.

5. Orucun amacı mideyi ve tüm sindirim sistemini dinlendirmektir. EN BÜYÜK İRADE TÜM GÜN AÇ KALMAKTA DEĞİL, ÖNÜNÜZE KURULAN BİNBİR ÇEŞİT YEMEĞİN KARŞISINDA KAFİ MİKTARDA YİYEBİLMEKTİR.

6. İftar yemeklerinde yapılan en büyük hatalardan birisi de masada hem kahvaltılık hem de tencere yemeği bulundurmaktır. Hepsi birden sisteme çok yüklenmektir. Ya sadece kahvaltılık ya da sadece tencere yemeği olmalıdır.

7. Sahurda sadece su içmek, sonra yatılacağı için en doğrusudur. Diğer türlü ufacık bir şey dahi yenilse reflü ve diğer hastalıklara davetiye çıkarılıyor demektir.

8. “Sahurda bir şey yemezsem çok acıkıyorum” diyenlere de şöyle bir mesajım var Zaten orucun amaçlarından bir tanesi de aç insanları anlayabilmektir. Acıkmanız kadar doğal ve olması gereken başka bir durum yoktur.

9. Tüm öğretilerde ve dinlerde orucun amacı sadece fiziksel olarak sistemi dinlendirmek değil, aynı zamanda ruhu ve zihni de tüm negatif düşüncelerden, kötülüklerden arındırmaktır.

10. İftardan sonra teravih namazını kılmak, hareket edip yediklerimizi hazmetmemizi kolaylaştırır. Eğer namaza gitmiyorsanız en azından yürüyüşe çıkın. Yemekten sonra televizyon karşısında uyuklamaktan çok daha SAĞLIKLIDIR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.