Rusya’nın önerdiği taslak basına sızdı

Rusya’nın önerdiği taslak basına sızdı

Rusya’nın Suriye anayasası için önerdiği taslak basına sızdıTürkiye, Meclis'in yetkililerini daraltan ve 'başkan'a aktaran Anayasa değişikliği için...

Rusya’nın Suriye anayasası için önerdiği taslak basına sızdı

Türkiye, Meclis'in yetkililerini daraltan ve 'başkan'a aktaran Anayasa değişikliği için referanduma gitmeye hazırlanırken, Suriye için Rusya tarafından önerilen anayasa taslağı basına sızdı. Rus Sputnik yayın kuruluşu, Kazakistan'ın başkenti Astana'da Moskova Yönetimi tarafından Suriye için önerilen taslağa ulaştı.

Rusya’nın anayasa teklifinde, ülkenin adındaki “Arap” ifadesinin çıkarılması teklif ediliyor.Muhaliflere verilen taslakta şu ifadeler yer aldı:

“Suriye Cumhuriyeti millet, hukukun üstünlüğü ve eşitliği, sosyal birlik ve hiçbir ayrım yapmadan tüm vatandaşlarının hak ve özgürlüklerine saygı prensiplerini temel alan bağımsız, demokratik, egemen bir devlettir. Suriye Cumhuriyeti ve Suriye isimleri eşittir.”

SINIR DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN REFERANDUM ŞARTI

Rus delegasyonuna başkanlık eden Aleksandr Lavrentyev, Rusya’nın anayasa hazırlıklarına müdahale etmediğinin altını çizerken, taslağı sadece süreci hızlandırmak için muhaliflere verdiğini ifade etti.

Belgede, yalnızca ülkedeki milletlerin talebi halinde, referandumla sınır değişikliği yapılabileceği belirtildi.

Rusya’nın teklifinde, Suriye’nin resmi dilinin Arapça olması önerilirken, Kürt özerk bölgelerinin Kürtçe ve Arapçayı resmi dil olarak kullanabileceği ifade edildi

Sputnik’in ele geçirdiği belgelerde, Suriye toplumundaki kültürel çeşitliliğin garanti altına alınması gerekliliğine vurgu yapıldı.

YETKİLER BAŞKANDAN ALINIYOR

Rusya tarafından teklif edilen anayasanın en dikkat çeken bölümü ise, Suriye Parlamentosu’nun yetkilerinin artırılması oldu.

Buna göre; Parlamento, savaş ilan etme, devlet başkanını azletme, Anayasa Mahkemesi üyeleri ve Merkez Bankası Başkanı’nı atama yetkilerine sahip olacak.

Belgede Suriye Ordusu’nun siyasete müdahil olmasına ve bir baskı aracı olarak kullanılmasına izin verilmemesi tavsiye edildi: “Suriye Silahlı Kuvvetleri ile diğer silahlı birlikler, toplumun denetimine tabi olacak ve Suriye ile Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyacak. Onlar (askerler), Suriye halkının üzerinde bir baskı aracı olarak kullanılmamalı ve siyasetin alanına müdahale etmemeli. İktidarın devri sürecinde rol oynamayacaklar.”

Anayasa teklifinde, iç hukukla çelişmesi halinde, uluslararası hukuka öncelik verilmesi gerektiği vurgulandı.

 

“KAYNAK : SÖZCÜ”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.