Romatizmal Hastalıkları Olanlar Oruç Tutabilir mi?
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Barış Gündoğdu, uygun beslenme ve düzenli ilaç kullanımıyla orucun; bazı romatolojik hastalıklara iyi geldiğini söyledi!
Günümüzden yaklaşık 2500 yıl önce modern ve bilimsel tıbbın kurucusu Hipokrat hem hastalıkların oluşum mekanizmalarının hem de hastalıkların önlenmesinde sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak şu sözü söylemiştir: “Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun”
“Orucun Gut Hastalığı Üzerinde Etkisi Olumlu”
Orucun; romatizmal, sistemik hastalıklar ve özellikle de gut üzerindeki etkisi, bazı klinik çalışmalar ile araştırılmıştır. Klinisyenler bu araştırmalarda, serum ürik asidin homeostazını (bir organizmanın, içinde yaşadığı ortamla madde alışverişi yaparak, kendi iç ortamını belli sınırlar arasında dengede tutması) ve gut ataklarının sıklığını değerlendirmiştir. Çalışmalarda hastaların hiçbirinin gözlem döneminde, gut artrit krizi ortaya çıkmamıştır. Dolayısıyla açlığın, bu hastalık üzerine olumlu bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Diyabet, Hipertansiyon ve Böbrek Yetmezliği Gibi Hastalıklarda Oruç Riskli!
Önceki çalışmalarda, Ramazan ayında oruç tutma sırasında sıvı kaybına bağlı, serum üre, kreatinin ve ürik asit seviyelerinin artışı saptanmış, bu çalışmalarda ise serum ürik asit seviyelerinde, istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik tespit edilememiştir. Dolayısıyla; eşlik eden diyabet, hipertansiyon ve böbrek yetersizliği gibi ek sistemik hastalıklarda oruç tutmak uygun olmayabilir. Ayrıca; hastanın tedaviye bağlılığı, tedavinin başarısı bakımından önemli bir konudur.
Hastalar Ramazanda Sağlıklı Beslenip İlaçlarını Düzenli Kullanmalıdırlar!
Araştırmacılar bir diğer yapılan klinik çalışmada, zıt olarak orucun; Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastalık aktivite indeksinde ve yaşam kalitesinde herhangi bir değişiklik yaptığını saptayamadılar. Yine başka bir çalışmada ise Ramazan ayındaki önemli diyet değişikliklerinde, Romatoid Artrit (RA) hastalığı aktivitesinde bir azalma olduğu saptanmış; ancak bu istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Hastalar bu nedenle; Ramazan ayında, Romatoid Artrit hastalığının tedavi yönetimini iyileştirmek için diyetlerindeki değişikliklere ve ilaç alım zamanlarını uymalıdırlar.
“Stresten Uzak Durmak Tedaviye Yardımcı Olacaktır”
Sonuç olarak; Ramazanda orucun sağlığınız üzerindeki etkilerini size söylemesi ve ilaç rejiminizin düzenlenmesi için doktorunuza danışmalısınız. Fazla kilonuz varsa kalori alımını azaltmak ve iltihap kaynaklı belirtilerinizi hafifletmek için; Ramazan ayı bir fırsat olabilir. Doymuş yağ oranı yüksek gıdalar Romatizmal hastalıklarda belirtilerinizi ağırlaştırabileceğinden, bu yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmalısınız. Yağsız süt ürünleri, meyveler ve sebzeler sağlığa faydalı olduğu için diyetinizde eksik olmamalıdır. Oruç tutuyorsanız, iftar sonrası ve sahura kadar yeterince sıvı almalısınız. Bu dönemde stresin kontrol edilmesi, size sistemik romatizmal hastalıklarda tedaviye yardımcı olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.