Özür dileriz. Seneye yine bekleriz

Özür dileriz. Seneye yine bekleriz

Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk bu sene talep patlamasının otellerden barlara, restaurantlara hizmet kalitesini düşürdüğünü söyledi. Gerekçeleri sıralayıp ekledi: “Her şeye rağmen tüm konuklarımızdan özür diler, seneye yine bekleriz."

3-659.jpg

Demedim mi Didim Diye

Aktan USLU

8 - Hatasız Kul Olmaz

**

YERLİ YABANCI TALEP PATLAMASI YAŞANDI. KAMU EĞİTİMDE ÇUVALLADI

 Özür dileriz. Seneye yine bekleriz

 

** Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk bu sene talep patlamasının otellerden barlara, restaurantlara hizmet kalitesini düşürdüğünü söyledi. “Her şey dahil”de yemek kalitesi düşüklüğünü, “Çok genel bir şikayet” diye tanımladı

 ** Çözümün eğitimden de geçtiğini ancak kamunun ilgili tüm kurumlarıyla yaptıkları görüşmede eğitimin başlangıç tarihinin sezon başlangıç tarihi olarak dayatıldığını belirtip, “Her şeye rağmen tüm konuklarımızdan özür diler, seneye yine bekleriz” dedi

 4-575.jpg

32 YILLIK DENEYİM: Mustafa Şentürk sektörde 32 yıllık deneyime sahip. Dernek başkanlığını da dört yıldır sürdürüyor. Gazetemizi işlettiği otelin bahçesinde ağırlayan Şentürk sorularımızı yılların deneyiminin getirdiği birikimle teklemeden yanıtladı: “Bu yıl Didim’e gelip türlü gerekçelerle şikâyetçi olan tüm konuklardan başkanlığını yaptığım derneğin üyeleri, içinde yer aldığım turizm camiası adına özür dilerim. 2023’ten itibaren mutlaka iyiye doğru gidiş olacak, düzelecek. Bu yılki tüm konuklarımızı, önümüzdeki yıl veya yıllarda mutlaka, yine bekleriz.”

 

Didim’e dair dizimizin bugünkü bölümünde Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk’ü ağırlayıp her biri aynı zamanda tüketici hakkı olan yerli turistin şikâyet, istek ve beklentilerini görüştük. Şentürk ile başka konular da görüştük ancak onları ilerleyen bölümlere konu itibariyle alacağız. Örneğin bugün Didim Belediye Başkanı ve aynı zamanda geçmişte Didim Turizm Derneği başkanlığını 10 yıl sürdüren Deniz Atabay’ı, konu itibariyle birkaç gün sürecek dizinin bu bölümüne yine konuk ediyoruz. Çünkü bazı yanıtlarını, “Zamanı gelince” diye bir kenara ayırmıştık. Kalan konuları, yine “zamanı gelince” diye stokumuzda muhafaza ediyoruz.

Başkan Şentürk’ün açıklamalarından başlığa çektiğimiz detay, aynı zamanda dizinin bugünkü bölümünün başlığına, Orhan Gencebay klasiğinden alıntıyla ilham oldu: Hatasız kul olmaz, hatamla sev beni...

Bir de şu detay önemli. Hatayı kabullenmek ve özür dilemek insanı küçük duruma düşürmez, aksine yüceltir.

Tüketici turist şikâyetleri temelinde Başkan Şentürk’ün ve Başkan Atabay’ın yanıt hakkı da içeren yanıtları üzerinden şöylesi bir sonuç durumu ortaya çıkıyor. Bu yıl öngörülenden çok fazla sayıda yerli turistin Didim’e gelmesi, meslek içi eğitim ve mesleki eğitimde işbirliğine gidilen kamu kurumlarının o eğitimlerin başlangıcı için akla zarar bir tarih tespit etmesi. Sanırsınız ki Didim değil Palandöken, Uludağ, Kartepe’de meslek içi eğitim mevzuu.

Girizgahın uzunluğundan sebep buradan itibaren hiç soruları yazmadan…

Dedi, şeklinde konuştu, dikkat çekti, diye konuştu vesaire gibi haber dili kurallarına başvurmaksızın, Şentürk bu yıl hayli gerileyen hizmet kalitesi ve eğitime dair özetle şunları kaydetti:  

ZİRVE YAPAN ŞİKÂYET:

KARNIMIZ DOYUYOR İŞTE!

 

“Her şey dâhil” tipi tatilde yemek ve lezzet kalitesinin düşüklüğü, yetersizliği çok sayıda otele yönelik bir şikâyet, yakınma konusu. ‘Karnımız doyuyor işte!’ deniyor ki, doğrudur. Tüm işletmelerimizin şikâyetleri dikkate alacağına ve gereğini yapacağına inanıyorum.  

Halk Eğitim, İŞKUR ve İlçe Turizm Müdürlüğü gibi kamu kurumları ile devlet destekli meslek içi eğitim konusunda önerilerimiz oldu ancak önümüze başlangıç takvimi olarak mayıs başı konuldu. Bizde sezon 01 Mayıs’tan itibaren başlıyor. Eğitimler yılbaşı veya sezon sonuna denk gelen kasım ayından itibaren başlamalı.

KATÇILIK, BARCILIK KURSLARI VERİLDİ

Büyük otellerin bünyesinde eğitim zaman zaman yapılıyor, yapıldı. Didim Halk Eğitim Merkezi’nde katçılık, barcılık gibi bir takım kurslar veriliyor. Ama bu sektör için yeterli değil. Her işin başında olduğu gibi turizmde de eğitim olmadan hiçbir şey olmuyor. Uzaklardan çalışacak adam getirip hiçbir eğitim vermeden burada bara, restauranta görevli olarak koyduğunda sonuç alamıyorsun. Onun için eğitimi birinci sıraya aldık.

PERSONELDE SÜREKLİLİK!

Büyük oteller güçleri doğrultusunda kat müdürü, satış müdürü gibi bir takım kadrolar kurup o kişileri sürekli istihdam edebiliyor. Diğerlerinde ise bir sezon 100 kişi çalışıyorsa bir sonraki sezon ancak beşini yeniden idame ettirebiliyorlar. Kasım ayıyla birlikte tekrar boşta, işsiz kalıyorlar.

SEKTÖR DEĞİŞTİRDİLER

Pandeminin iki sene sürmesinden ötürü turizm sektörünün pek çok çalışanı sektör değiştirdi. Bu da önemli bir sorun. Sektör dara düştü. Didim’in yanı sıra Kuşadası, Bodrum’da da durum böyle. Didim’in değil sektörün genel sorunu.

Elektrik tüketim bedelleri çok yüksek oranda arttı. Personel gideri de eklendi. İşletme sahipleri bu sefer yemekten, oradan buradan kırpıp kaliteyi düşürdü. Yeterli hizmet veremeyince iş sarpa sarar.

YABANCI PERSONEL İSTİHDAMI

Bir süre önce Sayın Bakan da açıkladı. Gerek ülkemize, gerek ilçemize öngörülenin çok üzerinde turist geldi. Temmuzdan itibaren büyük yığılma yaşandı. Merkezdeki restaurantlarda kuyruk oluşurken servis kalitesi düştü.

Personel yetersizliğinden ötürü oteller personel bulamayınca yabancı personel istihdamı başladı, memnuniyet düştü.

Parçanın bütününe bakıyoruz. Sadece oteller, restaurantlar değil her alanda aksama yaşandı.

Ben de kendi işletmemde ekstradan personel istihdam ettim. Çünkü kalite düşürülmemeli.”

1-426.jpg

 KAYMAKAMLIK VE İL TURİZM’DEN TURİZME DEV HİZMET!

 DIŞARIDAN FOTOĞRAF ÇEKMEK SERBEST!:  Kimi haberler vardır. Sadece fotoğraf anlatır. Örneğin; Suriye’de iç savaştan kaçan Aylan Bebek’in Bodrum sahiline vuran cansız bedeninin fotoğrafı gibi. Yedinci seneyi devriyesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nden bir gün sonra...

Bu fotoğrafta turizm ilçesi Didim’de bürokrasinin hangi halde olduğunun göstergesi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Danışma Birimi’ne ve faaliyetlerine dair geniş bir haberi yapalım istedik. Demeç zaten istemeyecektik, malum 657 var ancak bilgilendirme yasağını içermiyor. Bilgi de edinemedik aksi gibi iç mekan fotoğrafı da çekemedik. Kaymakamlık veya İl Turizm Müdürlüğü’ne başvurmamız istendi! Didim’de özel sektör ile kamunun müthiş “işbirliği”nin yansıması, turizm sezonu başlarken eğitim programlamak oldu. Ancak aynı birimin dışarıdan fotoğrafının çekilmesinde yasaklama yok. Ne de olsa memlekette basın özgürlüğü var!
 **

Kaymakam atamalarına

didim.gov.tr yetişemiyor!

 

“Eğitim programı topyekûn bakanlığın işi. Şu dikkatten kaçmamalı. Türkiye’nin önünü açacak sektör turizm. Ülkenin dövize ihtiyacı var. Bizlere ve eğitime ağırlık verilmesi lazım. Bu kapsamda Bakanlığa da tavsiyelerimiz oldu.

İlçemizde kaymakamlar çok sık aralıklarla değişiyor. Tam ilçeye alıştı derken, ‘dün’ yine tayini çıktı. Devletin içinde de her şey politika olmuş. Halbuki beş yıl sürelerinin dolması beklense, görev yaptığı ilçeyi çok daha iyi tanıyıp hizmet ve proje üretebilecek.”

 

LEYLEĞİN ÖMRÜ MİSALİ:

13-024.jpg

Didim Kaymakamlığı’na 13 Temmuz 2020 tarihinde Halil Avşar atanmıştı. Avşar, 20 Ağustos 2021’de İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na Hudut Mülki İdare Amiri olarak atandı.

10-069.jpg

Yerine Manavgat Kaymakamı Doktor Mustafa Yiğit getirildi.

8-156.jpg

“Leyleğin ömrü” misali, 22 Ağustos 2022’de yerine Silopi Kaymakamı Can Kazım Kuruca atandı. Kuruca atanalı bir hafta oldu ancak didim.gov.tr’de Kaymakamlık ve ardından Kaymakam butonuna basınca sizi Doktor Mustafa Yiğit karşılıyor.  (Fotoğraflar: Google anonim)

 **

PAYLAŞIM TARİHLERİ MART 2018, ŞUBAT 2019, ARALIK 2021

 

Halk Eğitim’de

ite kaka üretim!

 

Didim Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün turizm kenti Didim’de turizmi merkezine alan kurslar düzenlemesi beklenir. Facebook/Didim Halk Eğitim Merkezi sayfasından yaptığımız incelemeye göre

11-036.jpg

**Telkari ve gümüş işleme kursiyerleri sertifikalarını almış: “Gümüş işletmeciliğinde el emeği göz nuru çalışmaları ile mesleği öğreten ve turizm bölgemizi gümüş işlemeciliğinin bir sektör haline gelmesi için başlangıç yapan öğretmeniniz Refika Tunalı Beyazateş’e teşekkür ediyoruz” denilmiş.

7-227.jpg

07 Mayıs 2018 tarihli paylaşımda, “Bugün ve yarın Aydın’da Gençlik Caddesi’nde Didim Halk Eğitim Müdürlüğü olarak Aydın Öğrenme Şenlikleri’ndeyiz” bilgilendirmesine yer verilmiş.

 15-016.jpg

27 Şubat 2019: Sofralık ev tipi zeytin işleme kursu başlıyor. Kurs, zeytin üretimine yönelik olmasa da üretileni işlemeden sebep, üretimle ilişkili.

Dahası var mıdır, olabilir.

Öğrenmek için iletişim kurmak gerekirdi. Gerek sosyal medya gerek telefonla aramak marifetiyle iletişime geçtik. Dönülürse, bilgi edineceğiz.

**

Demedim mi Didim Diye…

Yarın…

 

Mustafa Yahyaoğlu:

Ucuz İşgücü dayatması

hizmet kalitesini düşürüyor

 5-359.jpg

Antalya genel merkezli DİSK Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu gazetemizin sorularını yazılı yanıtladı:

“Didim’de ve ülkemizin hiçbir ilinde, ilçesinde, sendika ve toplu iş sözleşmesi sahibi işçi birkaç istisna hariç neredeyse yok gibi. 

Ucuz işgücü dayatması hizmet kalitesini doğal olarak düşürüyor.”

 

Deniz Atabay:

 Geçen senenin restorancısı

Bu senenin konfeksiyoncusu

6-309.jpg

 

Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, dizimize ikinci defa, bu sefer hizmet kalitesi ve eğitim konuları üzerine konuk. Kendisi de bir sektör mensubu olan, Didim Turizm Derneği Başkanlığı’nı 10 yıl sürdüren Deniz Atabay diyor ki:  

 “Turizmde eğitim çok zor… Geçen sene restorancılık yapan adam bu sene konfeksiyonculuk yapıyor.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.