Ön yargıları sildik!

Ön yargıları sildik!

 RÖPORTAJ/MERAL ERDOĞAN Suriyeli çocukların öğrenim gördüğü Darıca Geçici Eğitim Merkezi müdürü Abdullah Akman ile yaptığımız röportajda,...

 

RÖPORTAJ/MERAL ERDOĞAN

 

Suriyeli çocukların öğrenim gördüğü Darıca Geçici Eğitim Merkezi müdürü Abdullah Akman ile yaptığımız röportajda, Suriyeli öğrenciler ve okul hakkında değerlendirmelerde bulunduk.

Darıca Geçici Eğitim Merkezi müdürü Abdullah Akman, Suriyeli mülteciler hakkında ön yargılı davranılmaması gerektiğini belirterek okul hakkında ön yargısı bulunan vatandaşların okul içeriğini gördüklerinde yanlış düşüncelerden kurtulduğunu ifade etti.

Okul ne zaman kuruldu ve  okulun kurulmasında kimler öncülük etti?

Kurumumuz Suriyelilerin talebi üzerine kuruldu. Savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve eğitim yaşantıların kesintiye uğrayan, Suriyeli mülteci çocuklara sağlıklı, nitelikli ve güvenli bir eğitim ortamı sunmak ve topluma entegrasyonunu sağlamak amacıyla bu Geçici Eğitim Merkezi hayata geçmiştir. Okulumuz 2014-2015 eğitim öğretim yılının yaz döneminde açıldı. Milli eğitim bakanlığınca yabancıların eğitimine yönelik olarak yayımlanan genelge ile Kocaeli valiliği emirleri doğrultusuna açılmıştır. Geçici Eğitim Merkezi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 8 derslikli prefabrik okuldur. 

Okulda kaç öğrenci öğrenim görüyor ?

Şuan öğrenci sayımız 600. Ama bu değişkenlik gösterebiliyor. Maalesef eğitim iş olanaklarından dolayı ikinci planda tutuluyor. İş olanaklarından dolayı farklı şehirlere göç etmek zorunda kalıyorlar. Kocaeli ikametinde olan tüm öğrencileri burada kabul ediyoruz. Gebze’den ve Çayırova’dan öğrencilerimiz geliyor.

Okulda kaç tane öğretmen var ve bu öğretmenler hangi  kriterlere göre seçildi?

Kurumumuzda Darıca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından görevlendirilen bir koordinatör müdür ve Darıca Halk Eğitim Merkezi tarafından görevlendirilen 3 Türkçe öğretmeni ve İl Milli Eğitim Komisyonu tarafından görevlendirilen 27 Suriyeli öğretmenimiz var.   Yabancı öğretmen seçim komisyonumuz var. Bu komisyon tarafından öğretmenlerimizi seçtik. Bu öğretmenlerimizin ücretleri de UNICEF tarafından karşılanıyor. Halk eğitim vasıtasıyla görevlendiriyoruz. 3 tane Türkçe bunlar yabancılara A1 A2 seviye Türkçe eğitimi veriyorlar. 

SAVAŞTAN GELMİŞ BU ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİLERİYLE İLGİLİ  DESTEK SAĞLANIYOR MU?

Rehberlik calismalarimiz var.En etkili öğeler sınıf öğretmenleri, hem eğitimde hem psikolojide sınıf öğretmenleri vazgeçilmezdir. 1.2.3. ve 4. sınıflar için sınıf öğretmenlerimizle  rehberlik çalışmalarımız mevcuttur. Fakat 5.6.7.8.9.10.11. ve 12. sınıflar için profosyonel destek almak zorundalar.

Psikolojik ihtiyaçlar ve etkilenme durumu değistiği için hem grupsal hem de bireysel psikolojik desteği oğrencilerimize sağlıyoruz.

Okul ile ilgili çevrede olumsuz yorumlar yapıldı mı?

Olumsuz eleştirenin tek sebebi ön yargıdır. O kadar zor bir eleştiriyle karşılaşmadık. Çevredeki vatandaşların yanlış bilgilendirme sebebiyle oldu hepsi. Ama biz o izlenimi sildik. Buradaki içeriği görünce vatandaşlarımızın ön yargıları da siliniyor.

Bu okulda çalışan  öğretmenlerin maaşları nasıl karşılanıyor?

Suriyeli öğretmenlerimizin maaşları UNICEF, Türkçe öğretmenlerimizin maaşları ise halk eğitim merkezlerince karşılanıyor.

Okulda, Milli Eğitim Bakanlığı standartlarında mı eğitim veriliyor? Öğrencilerin dersten geçme zorunluluğu var mı?

MEB’deki tüm zorunluluklar buradaki öğrenciler içinde geçerlidir. MEB branşlarından öğretmenlerimiz var. Öğrencilerimizin ders geçme ve devamlılık zorunluluğu var. İlköğretim orta öğretim ve lise eğitimi veriyoruz. Sabahçı ve öğlenci olmak üzere ikili öğrenim sistemi var. MEB tabanlı dersleri veriyoruz. Öğrenciler MEB müfredatına göre eğitim görüyor. Ayrıca Arapça eğitimi de veriyoruz 

Geçici Eğitim Merkezi’nden mezun olan öğrenciler Türk öğrenciler gibi üniversitelere girmeye hak kazanıyor mu?

Geçici eğitim merkezlerinden mezun olanlar bakanlığın açtığı Lise Denklik ve Yeterlilik Sınavı’na girmek zorunda. Buradan mezun olmak lise diploma almasına yeterli değil. Kendi sınav sistemimizde doğrudan üniversite sınavlara giremiyor. Önce Denklik ve Yeterlilik sınavına girip başarı sağlarlarsa Yabancı Öğrenci Seçme Sınavı’na girmek zorundalar. Eğer o sınavda da başarılı olursa üniversiteye başvuru yapabiliyorlar ve mülakata alınıyorlar. Mülakatta da başarılı olursa üniversiteye alınıyor. Bir alman İngiliz Türkiye’de okumak için hangi prosedürleri izliyorsa Suriyelilerde aynı prosedürleri izliyor.

Türkiye çapında Geçici Eğitim Merkezi sayısı kaçtır?

En son 253’tü. Ama rakamlar değişiklik gösterebiliyor. Şu an için Marmara’da MEB destekli olarak sadece burası var.

Kurumun eksiklikleri var mı varsa bu eksiklikler nasıl  gideriliyor?

İhtiyaçlarımız UNICEF karşılıyor. Biz ihtiyaç analizimizi yapıyoruz. UNICEF’e gönderiyoruz. Daha çok donanımla ilgili ihtiyaçlarımız oluyor kırtasiye vs.

Okulda öğrenim gören öğrencilerin hepsi kayıt altında mı? Okulda kaydı bulunmayan bir Suriyeli çocuk burada öğrenim görebilir mi?

Evet, kayıt altında. Biz sadece Kocaeli ilinde kayıtlı olanları kabul ediyoruz. Örneğin Hatay’dan geliyorlar ve bu konuda bilgileri yok. Yabancı tanıtma belgesinde Hatay yazıyor. Ama burada eğitim görmesi gerekiyor. Biz bunu Göç İdaresi’ne yönlendiriyoruz. “Bu öğrencimiz başvurmuştur ama Kocaeli kaydı  yok” diye belirtiyoruz. Orada Hatay yazan  ibareyi Kocaeli şeklinde değiştiriyorlar. O şekilde okulumuza kaydı gerçekleştiriyoruz.

Öğretmenlerin herhangi bir  şikâyeti var mı?

Şikâyet değil ama ihtiyaç oluyor. Ama bir rahatsızlık yaratan bir şeyden dolayı değil. Eksikliklere binaen . Herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Okulda öğrencilere yönelik  Etkinlikleriniz oluyor mu?  

Eğitsel olarak Sabancı Üniversite’si ile bir protokolümüz var. Öncelikli hedefimiz çocuklarımızın entegrasyonunu sağlamak. Bunu da Türkçe öğreterek sağlamaya çalışıyoruz.  Salı günü hafta da 2 saat 4,5 ve 6’ıncı sınıflara Sabancı Üniversite’sinden hocalar geliyor. Türkçeyle ilgili bir projemiz var. Sosyal olarak kaymakamlık desteğiyle hayvanat bahçesine gezi düzenledik. Bu tarz etkinliklerle savaş ortamını görmüş bu çocukların hayata entegre olmasını amaçlıyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.