OHAL’deki o hallerimiz !
Varlık Yasası kabul edildi. Özellikle 80.madde ile doğanın talanı; ÇED raporu, ruhsat izni gibi gerekliliklerin kaldırılması, şirketlere fon aktarılması ve vergi muafiyeti gibi birçok yönüyle Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir sermaye teşvik programı hayata geçiriliyor…
Savunma Sanayii Müsteşarlığı, PTT, TRT, İller Bankası, TÜBİTAK, Milli Piyango, TPAO, DSİ, GAP Başkanlığı, DHMİ, YURTKUR, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye Adalet Akademisi, Spor Genel Müdürlüğü gibi birçok kurum özelleştirme kapsamına alınıyor…
Kamu kurumları ve 50’den az işçisi olan az tehlikeli işyerlerinde uzman ve hekim çalıştırma zorunluluğu 1 Temmuz 2017 tarihine ertelendi…
Son olarak Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu gibi Halk Sağlığı ve Çalışma Ekonomisinin belkemiği olan; sendikal hareketin eğitimcileri, bilimi halkın yaşam mücadelesiyle harmanlayan 41 akademisyen arkadaşımız KHK ile kamu görevinden alındı…
İşten atmalar devam ediyor. Avcılar Belediyesi’nde, BEDAŞ’ta, Emaar’da, TEDİ de… sendikalaşan, alınamayan ücretlerini isteyen, haklarını arayan işçiler işten çıkarıldı. İşçilerin hak arayan direnişleri de sürüyor…
Özetle OHAL ilan edildikten sonra geçen 50 günde işçi karşıtı yasalar geçti ve iş cinayetleri hızla arttı…
Öyleyse soruyoruz,
Hani işçilere OHAL yoktu ?
Bu arada, iş cinayetleri ve işçi ölümleri de olanca hızıyla sürüyor.
Temmuz ayında 59 şehirde en az 133, yılın ilk yedi ayında ise en az 1049 işçi yaşamını yitirdi.
Temmuz ayı ölümlerinin 11’i Manisa, 8’i Antalya, 7’si Aydın, 6’sı İstanbul’da olurken, 5’er ölümle Bursa, Kocaeli ve Niğde, 4’er ölümle Elazığ ve Mersin, 3’er ölümle Ağrı, Denizli, Düzce, İzmir, Kars, Konya, Sakarya, Şanlıurfa, ve Tekirdağ, 2’şer ölümle Ankara, Çanakkale, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Kayseri, Mardin, Muğla, Samsun ve Sivas, 1’er ölümle de Adana, Afyon, Aksaray, Artvin, Balıkesir, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Uşak, Van ve Zonguldak takipteydi.
OHAL’le geçen ilk ay olan Ağustos’ta ise en az 199 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi…
Bu ölümlerin 19’u İstanbul, 13’ü Kocaeli, 12’si İzmir, 11’i Bursa’da yaşandı. 7’şer ölümle Tekirdağ ve Zonguldak, 6’şar ölümle Kastamonu, Manisa ve Mersin, 5’er ölümle Antalya, Konya ve Sakarya, 4’er ölümle Ankara, Bolu, Denizli, Erzurum, Giresun, Hakkari ve Samsun, 3’er ölümle Artvin, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Malatya, Muğla, Niğde, Trabzon ve Tunceli, 2’şer ölümle Afyon, Ağrı, Aydın, Bilecik, Gümüşhane ve Osmaniye, 1’er ölümle ise Adana, Amasya, Balıkesir, Bingöl, Burdur, Düzce, Edirne, Erzincan, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kırklareli, Kilis, Kütahya, Siirt, Sivas, Tokat, Van ve Yalova anıldı.
Bütün bu veriler gösteriyor ki,
OHAL’deki hallerimiz pek de iyi değil.
O zaman soru şu;
OHAL kime ve neye yaradı ?
Sağladığı yararlar nedir ki, neden uzatılacak ?