“Moleküler Biyoloji ve Genetik” Eseri Yayımlandı

“Moleküler Biyoloji ve Genetik” Eseri Yayımlandı

TÜBA, Akademi Üyesi Prof. Dr. Mustafa Solak editörlüğünde; alanında uzman TÜBA üyeleri ve farklı üniversitelerden öğretim üyeleri tarafından hazırlanan “Moleküler Biyoloji ve Genetik- Sağlık Alanında ve Biyoteknolojide İleri Uygulamalar” eseri yayımladı.

Moleküler biyoloji ve genetik alanında yeni nesil yöntemlerin ortaya koyduğu gelişmelerle hazırlanan eserin güncel içeriği tanı ve tedavi hizmeti sağlayanlar ile bu alanda araştırma ve geliştirme yapan bilim insanları için önemli bir kaynak niteliğinde. Eser, TÜBA üyeleri, TÜBA ödül sahipleri, öğretim üyeleri ile alanında uzman bilim insanlarının uzun süren titiz katkıları sonucu 29 bölüm olarak hazırlandı. Güncel ve kapsamlı bilgiler içeren bu eser, moleküler biyoloji ve genetik bilim disiplini başta olmak üzere temel bilimler ve sağlık alanında yararlanılacak bir rehber olarak da tasarlandı. Hücre biyolojisinden, moleküler genetik tanı yöntemlerine, hemotolojide genetikten, gen terapisine değin her başlık altında son gelişmeler detaylı olarak ele alındı.

TÜBA’nın Bilim ve Düşünce Serisinde yayımlanan eser hakkında konuşan Akademi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker çalışmanın son çeyrek asırda moleküler biyoloji ve genetik alanında gerçekleşen hızlı gelişmelerin sonucu olarak ortaya çıktığının altını çizdi. Başkan Şeker şöyle devam etti: “Günümüzde birçok moleküler biyoloji ve sağlık temelli bilimsel araştırmalar ileri düzey yöntem ve teknolojiler yardımı ile yürütülüyor. Moleküler biyoloji, moleküler genetik ve biyoteknoloji gibi gelişmekte olan bilim alanlarında, hücrelerin, besinlerin ve çevresel faktörlerin fizyolojik ve metabolik aktivitelerinin moleküler düzeydeki etkileşimlerini anlamak için ileri düzey çalışmalar yapılıyor. Bu anlayış, sadece bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedeflemiyor, aynı zamanda sağlık alanında hastalıklardan korunma, teşhis ve tedavi süreçlerini kolaylaştırmayı da amaçlıyor.” dedi.

Yapay zekâ temelli, biyoinformatik, biyoteknoloji, biyomedikal alanlarında ortaya çıkan yeni
gelişmelerin bireye özel tedavi yaklaşımlarını mümkün kıldığını ifade eden Şeker, bireysel tıp sayesinde erken dönemde teşhis, tanı ve tedavi protokollerinde bireye zarar vermeden kişiye en uygun, en etkin ve en ekonomik alternatifli tedavi yaklaşımları oluşturulabiliyor dedi. Tıpta tedavi süreçlerine moleküler genetik analizlerle desteğin her geçen gün arttığını söyledi. Tüm bu gelişmeleri, son verilerle açıklayan tek bir eserin ortaya konmasının oldukça zorlu bir süreç olduğunu belirten Şeker, çalışmaya sabır ve özveriyle katkı sağlayan başta TÜBA Üyesi Prof. Dr. Mustafa Solak ve tüm bilim insanlarımıza müteşekkir olduğumuzu özellikle dile getirmek isterim dedi.

ERDAL KARAÇOBAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.