Mersin’deki esrarengiz kazı hakkında ilk resmi açıklama

Mersin’deki esrarengiz kazı hakkında ilk resmi açıklama

Mersin’in Tarsus ilçesinde yaklaşık bir yıldır devam eden ve kimseye bilgi verilmeyen esrarengiz kazılar hakkında resmi açıklama yapıldı.Tarsus'taki...

Mersin’in Tarsus ilçesinde yaklaşık bir yıldır devam eden ve kimseye bilgi verilmeyen esrarengiz kazılar hakkında resmi açıklama yapıldı.

Tarsus'taki dört evin avlusunda yaklaşık 150 metrekarelik bir alanda devam eden kazı alanı, kimsenin görmemesi için mavi branda ve tel örgü ile çevrili. Kazı alanı, polisler tarafından günün her saati korunuyor ve nöbetçi polisler ellerindeki dürbünle çevreyi sürekli kontrol ediyor. Kazının ne zaman biteceğine dair hiçbir bilgi verilmiyor ve alana milletvekilleri dahi sokulmuyor. Geçtiğimiz gün çalışmaları yerinde görmek isteyen Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, beşinci kez gittiği kazı alanına yine alınmadı.

RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencisi Salim Sağ, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden Mersin Valiliği'ne 3 Ekim 2017 günü, konu hakkında bilgi almak için başvuru yaptı. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapılan başvuruya istinaden, 5 Ekim 2017 tarihinde Tarsus Kaymakamlığı, 11 Ekim 2017 tarihinde Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü BİMER üzerinden cevap verdi.

Tarsus Kaymakamlığı yaptığı yazılı açıklamada, başvurunun Tarsus İlçe Müze Müdürlüğünce incelendiğini ve şu açıklamanın yapıldığını iletti;

“BİMER başvurusunda ifade edilen ve ilçemiz 82 Evler Mahallesinde gerçekleştirilen kazı çalışmaları ile ilgili olarak 2015 yılında kaçak kazı çalışmalarının ihbarının vatandaşlarca yapılması sonucu Müze Müdürlüğü ve Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlilerince inceleme ve araştırma çalışmalarının yapıldığı, bu kapsamda daha önce kaçak kazı yapılan söz konusu alanda mimarı olarak herhangi bir kültür varlığı bulunmasa da amorf durumda pişmiş toprak parçaları vb. buluntuların olması nedeniyle 2016-2017 yılında kültür katmalarının ortaya çıkarılarak niteliğinin anlaşılabilmesi için Kültür ve Tabiat Varlıklarıyla ilgili Yapılacak Yüzey Araştırması, sondaj ve kazı çalışmalarının yürütülmesi Hakkında Yönerge gereğince Tarsus Müze Müdürlüğünce Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden kurtarma kazısı yapılabilmesi için kurtarma kazısı izin talebinde bulunulduğu, alanın kazı ve sondaj izin belgesi doğrultusunda 82 Evler Mahallesi kurtarma kazısı çalışmalarının mevsimsel etkenlerden dolayı aralıklı olarak sürdürüldüğü, bu alanda kültür dokusunun tespitine ilişkin çalışmaların devam ettiği bildirilmiştir.”

Bu açıklamadan birkaç gün sonra Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de Bimer üzerinden cevap verdi. Başvurunun Tarsus İlçe Müze Müdürlüğünce incelendiğini belirten Müdürlük, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;Başvuruda ifade edilen ve Mersin İli, Tarsus İlçesi 82 Evler Mahallesinde gerçekleştirilen kazı çalışmaları ile ilgili olarak 2015 yılında kaçak kazı çalışmalarının ihbarının vatandaşlarca yapılması sonucu Tarsus Müze Müdürlüğünce ve Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlilerince inceleme ve araştırma çalışmaları yapılmıştır. Bu kapsamda daha önce kaçak kazı yapılan söz konusu alanda mimari olarak herhangi bir kültür varlığı bulunmasa da amorf durumda pişmiş toprak parçalar vb. buluntuların olması nedeniyle 2016 ve 2017 yılında kültür katmanlarının ortaya çıkarılarak niteliğinin anlaşılabilmesi için Kültür ve Tabiat Varlıklarıyla İlgili Yapılacak Yüzey Araştırması, Sondaj ve Kazı Çalışmalarının Yürütülmesi Hakkında Yönergesi doğrultusunda Tarsus Müze Müdürlüğünce, Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzden kurtarma kazısı yapılabilmesi için kurtarma kazısı izin talebinde bulunulmuştur. Alınan Kazı ve Sondaj İzin Belgesi doğrultusunda İlçemiz 82 Evler Mahallesi kurtarma kazısı çalışmaları mevsimsel etkenlerden dolayı aralıklı olarak sürdürülebilmiştir. Bu alanda kültür dokusunun tespitine ilişkin çalışmaların devam ettiği bildirilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.