“Mekatroniği Türkiye’ye tanıtıyoruz” 

“Mekatroniği Türkiye’ye tanıtıyoruz” 

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Selçuk Kizir, KOÜ Mekatronik Mühendisliği...

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Selçuk Kizir, KOÜ Mekatronik Mühendisliği bölümü ile ilgili bilgiler verdi. Yrd. Doç. Dr. Kizir, TÜBİTAK projeleri kapsamında çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Sesil Negiş ve İsa Güner’in sunduğu Radyo K.İ.’nin haber aktüel programı Güne Bakış’a konuk olan Selçuk Kizir, “Mekatronik, mekanik ve elektronik kelimelerinden türetilmiştir. Bu kavrama, makine, elektrik elektronik ve kontrol bilgisayar teknolojilerini kapsayan bir mühendislik felsefesi diyebiliriz. Temeli fizik ve matematik dallarının üzerine inşa edilmiştir” dedi. 

 “TÜBİTAK Yarışmalarına Katılıyoruz”

Mekatronik mühendisliği bölümünün açıldığı ilk devlet üniversitesinin Kocaeli Üniversitesi olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kizir, bölümün Kocaeli Üniversitesi’nde 2000 yılında kurulduğunu ilk mezunların ise 2006 yılında verildiğini kaydetti. Kizir, Kocaeli Üniversitesi’nin mekatronik mühendisliği bölümünün Türkiye’de tanınması açısından önemli rol oynadığını belirtti.

Selçuk Kizir, 2023 hedeflerinden birinin de mekatronik olarak belirlendiğini ve bu kapsamda çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak TÜBİTAK-1000 projesi kapsamında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır önderliğinde mekatronik, polimer ve enerji alanlarında AR-GE Strateji belgesi hazırlandığını aktardı.  Yrd. Doç. Dr. Kizir, 2005 yılından bu yana düzenli olarak öğrencilerin yaptığı çeşitli projelerle TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmalara katıldıklarını ve bu anlamda Kocaeli halkından destek beklediklerini kaydetti.

 “Mezunlar 6 Ay İçerisinde İş Bulabiliyor”

Mekatronik mühendisliğinin savunma sanayisinden tıp elektroniğine, tüketici elektroniğinden otomotive kadar farklı uygulama alanlarının olduğunu dile getiren Selçuk Kizir, “Mekatronik mühendisliği bölümünün artışından dolayı bu alandaki iş imkânı da artmıştır. Mezunlarımız yaptığımız anketlere göre 6 ay içinde iş bulabiliyorlar. Bizim de akademik olarak kendini yetiştiren öğrencilerimiz için burslarımız var” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Selçuk Kizir, öğrencilerin bölümdeki her imkândan faydalanabileceğini ve ilgi alanlarına göre seçmeli ders alabileceğini belirtirken, “Öğrencilerimiz, okul dışında ya da bölümümüzdeki laboratuvarlarımızda aktif olarak staj yapabilirler. Bunun yanında kendilerini sadece okudukları bölüm değil diğer her alanda geliştirmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Yabancı Dil Önemlidir”

Bölüme alınan öğrenci kontenjanlarını azaltmayı ve daha kaliteli lisansüstü öğrencileri seçmeyi hedeflediklerini söyleyen Selçuk kizir, eğitimlerin yüzde 30 İngilizce ile yapıldığını söyledi. Öğrencilere İngilizce ve Almanca hazırlık okuma imkânı verdiklerini de aktaran Selçuk Kizir, “İngilizce hem bilim alanında hem mühendislik alanında küresel bir dil haline gelmektedir. Mühendislik alanında öğrencilerimiz kendilerini yabancı dil bakımından geliştirmesi gerekiyor” dedi. Öğrencilerin son yıllarda bölüm seçme konusunda daha bilinçli hale geldiğine dikkat çeken Selçuk Kizir, “Üniversitemizde tanıtım etkinlikleri düzenleniyor. Böylece öğrenciler de istek ve bölüm yoğunluklarına göre seçimlerini yapıyorlar” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.