MARKA nitelikli iş gücünü arttıracak
MARKA, Bilişim Vadisi ve Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi projeleriyle verilecek olan eğitimlerle işsizlik oranını düşürmek ve nitelikli iş gücünün sağlanması amaçlanıyor.
MARKA, Kocaeli , Sakarya, Bolu, Düzce, Yalova illeri kapsayan ve bölge kalkınma stratejileri hazırlayarak, bölgelerin kaynak ve potansiyellerini kullanarak bölgenin kalkınmasını ve küresel rekabette güçlenmesini sağlıyor. MARKA, Bilişim Vadisi ve Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi projeleriyle verilecek olan eğitimlerle işsizlik oranını düşürmek ve nitelikli iş gücünün sağlanması amaçlanıyor.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, bu iki projenin kendileri açısından büyük önem taşıdığını anlattı.
Bilişim Vadisi Projesinde, iki kalkınma ajansının ilk defa ortak projede bir araya geldiklerini dile getiren Çöpoğlu, Fransa’da uygulanan Ekol 42 sistemini model aldıklarını ifade etti. Çöpoğlu, “Tahsis sınırlaması olmadan isteyen herkes gidip alabilecek. Kurs bitiminde, tüm kurları başarıyla bitirenler büyük bilişim şirketlerinde iş bulabilecek veya kendi yazılımını hazırlayıp platformda sunabilecek. Bir diğer projemiz olan, Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi projesi bitince Türkiye’ye öncü bir proje olacak. Bu merkezde sanayinin ihtiyaç duyduğu vasıflı işgücü yetiştirilecek. İşçi sadece üretimde değil, tasarımında da yer alabilecek. Her iki projede amacımız iş gücünü daha nitelikli arttırmak. Türkiye’nin çıkışını da nitelikli iş gücünü yetiştirmekte görüyorum” dedi.
TÜRKİYE’NİN İLK GÜDÜMLÜ PROJESİ
Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. Bilişim Vadisi’nin başvuru sahibi, TÜBİTAK ve Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü’nün ortak olarak yer aldığı Türkiye Açık Kaynak Platformu projesi kapsamında kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu kritik yazılımların kitle kaynak yoluyla üretilmesi ve bu ürünlerin ihraç edebilecek hizmet sağlayıcıların oluşmasını, ülkenin yazılımcı havuzunun büyütülmesi ve yazılım konusunda dışa bağımlılığın azaltılmasını sağlamak amaçlanıyor. Bu projede aynı zamanda Kalkınma Ajansı ve Doğu Marmara Kalkınma ajansının ortaklığında desteklenen, iki kalkınma ajansının birlikte yürüttüğü Türkiye’nin ilk Güdümlü Projesi.
BİLİŞİM VADİSİNDE “42 KOCAELİ”
30 milyon TL bütçeli projeye Doğu Marmara Kalkınma Ajansının katkısı 5.3 milyon TL oldu. Proje faaliyetlerinde ise, 50 paydaşın platforma katılım sağlaması, iki yazılım okulunun kurulması, bu okullarda ise 750 kişiye eğitim verilmesi ve eğitim alan kişilerden yüzde 30’nun istihdama katılım sağlanması yer alıyor. Dünyanın önde gelen yazılım okullarından ECOLE 42’nin, 23 ülke ve 36 kampüslük uluslararası ağı bulunuyor. Açık kaynak platformu ile Türkiye’de bu ağa eklenmiş oldu. Bilişim Vadisinde açılacak olan okul, 42 Kocaeli ve Vadi İstanbul’da açılacak olan okul, 42 İstanbul olarak adlandırılacak.
UYGULAMALI İLERİ MÜHENDİSLİK MÜKEMMELLİYET MERKEZİ
Kocaeli - Gebze 6. İMES Makine İhtisas OSB’nin başvuru sahibi olduğu Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi’nin ortak olarak yer aldığı, Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi projesi kapsamında ülke sanayisinin ihtiyaç duyduğu vasıı işgücü yetiştirilmesi amaçlanıyor. Bunun yanında, ülkenin istihdam imkanlarını arttırıcı eğitim çalışmaları yapılacak ve firmaların yenilikçi ürün geliştirme bünyesinin arttırılmasına destek sağlanacak.
PROJE İÇİN 16 MİLYON TL’LİK BÜTÇE
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, 10 milyon TL hibe desteği ve başvuru sahibinin yaklaşık 6 milyon TL eş finansmanı ile toplamda 16 milyon TL’lik toplam bütçeye sahip olacak. Projede, yenilikçi ürün geliştirilmesine yönelik 1 adet merkez, yılda 2000 kişiye eğitim verilmesi, 241 adet lisanslı program ve makine parkuruna sahip 1988 metrekarelik alana sahip fiziki binanın oluşturulması yer alıyor. OSB'lerde yer alan firmalara 4 farklı alanda eğitim ve hizmetlerin sağlanması hedefleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.