Magnezyum Ne İşe Yarar?

Magnezyum Ne İşe Yarar?

Magnezyum vücudun üretmediği temel bir mineraldir. Vücut üretmediği için onu beslenme yoluyla elde etmeniz gerekir. Bu mineral; kan şekerinizi düzenlemek, kaslarınızı kasmak, sinirlerinizi çalışır durumda tutmak ve kan basıncınızı korumak gibi önemli vücut fonksiyonları için gereklidir. Bu nedenle, her gün yiyecekler veya takviyeler yoluyla bu besinin optimum miktarlarını tüketmeniz gerekir.

Magnezyum Nedir?

Magnezyum; enerji üretimi, kan basıncının düzenlenmesi, sinir sinyali iletimi ve kas kasılması da dahil olmak üzere 300'den fazla temel metabolik reaksiyonda rol oynar. Düşük magnezyum seviyeleri, tip 2 diyabet, kalp hastalığı, osteoporoz ve migren gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar gibi pek çok tam gıda magnezyum içermesine rağmen insanların üçte ikisi magnezyum ihtiyaçlarını yalnızca diyetle karşılayamaz. Bu değerli mineral vücutta 10 farklı tipte bulunur.

Magnezyum Faydaları Nelerdir?

Genellikle göz ardı edilen magnezyum, insan vücudunun önemli miktarlarda ihtiyaç duyduğu yedi temel mikro besinden biridir. Kalp sağlığını, kemik sağlığını ve metabolik sağlığı korumaktan stresi yönetmeye ve uykuyu teşvik etmeye kadar magnezyum, sağlıklı bir diyetin temel bir parçasıdır. Önemine rağmen, birçok insan beslenmesinde yeterli magnezyum almaz. Bu da çeşitli sağlık komplikasyonlarıyla bağlantılı eksikliklere yol açar. Magnezyum genel sağlığınızı ve refahınızı korumak için önemlidir. Magnezyum faydaları şu şekildedir:

Kalp Sağlığı

Magnezyum kalbinizin sağlıklı ve güçlü kalması için önemlidir. Kalbinizin düzenli atmasına yardımcı olur. Kan basıncınızı kontrol eder ve kolesterolünüzü yönetir. Ayrıca magnezyum, aşağıdakiler gibi birden fazla kardiyovasküler riski düşürmeye yardımcı olabilir.

Düzenli Uyku

Çalışmalar, magnezyumun derin ve doyurucu bir uykunun keyfini çıkarmamıza yardımcı olması açısından önemli olduğunu bulmuştur. Bunu, beyninizdeki uykuyla bağlantılı özel kimyasalları kontrol ederek yapar. Eğer uyumakta zorluk çekiyorsanız, geceleri magnezyum takviyesi almanın uyku kalitenizi artırmanıza yardımcı olup olamayacağını doktorunuzla görüşün.

Migren

Migren baş ağrıları yaşıyorsanız, bunların çok ağrılı olabileceğini, sizi hasta ve mide bulantılı hissettirebileceğini, ışığa, sese karşı hassas olmanıza neden olabileceğini biliyorsunuzdur. Bazı bilim insanları migren geçiren kişilerin vücutlarında yeterli magnezyum olmayabileceğini düşünüyor. Ayrıca bazı çalışmalar magnezyum takviyesi almanın migren baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Sindirim Sağlığı

Sindirim sisteminin iyi çalışmasına yardımcı olmakta anahtar rol oynar. Yiyeceklerinizi parçalamaya ve vücudunuzun besinleri kan dolaşımına emmesine yardımcı olur. Ayrıca, mide kaslarınızı gevşeterek ve dışkıyı yumuşatmak için su getirerek tuvalete gitmeyi kolaylaştırabilir.

Magnezyum Ne İşe Yarar?

Kas ve sinirlerin düzgün çalışması, kan şekeri ve basıncını doğru seviyede tutmak, protein, kemik ve DNA yapmak gibi vücuttaki pek çok işlem için gereklidir. Tüm bunlarla birlikte vücutta enerji üretiminde önemli bir rol oynar. Böylece yorgunluğun azaltılmasına katkıda bulunur. Ayrıca, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasına destek sağlar. Bu da enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Kemik sağlığını korumak ve osteoporoz riskini azaltmak için de gereklidir. Aynı zamanda stres ve anksiyete düzeylerini dengeleyerek zihinsel sağlığın korunmasına yardımcı olur.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.