KYÖD ve Eğitim-İş ‘Son Enstitülüleri’ izledi

KYÖD ve Eğitim-İş ‘Son Enstitülüleri’ izledi

Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KYÖD) ve Eğitim-İş Kocaeli 1 Nolu Şube üyeleri, köy enstitülerinde eğitim görmüş olan insanların yaşadıklarını anlattığı ‘Son Enstitülüler’ belgesel filmi birlikte izlediler.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi, KYÖD ve Eğitim-İş Kocaeli 1 Nolu Şube üyelerinin bir araya geldiği etkinliğe sahne oldu. Etkinlik kapsamında köy enstitülerinin hizmet verdiği döneme ait resim sergisi katılımcıların ziyaretine sunuldu ve ‘Son Enstitülüler’ isimli belgesel filmi katılımcılara izletildi. Köy enstitülerinin ne tür hizmetler verdiğine, insanlara neler kattığına ve kapatılma süreçlerine yönelik bilgilerin yer aldığı programda Serdar ve Meltem Sönmez çiftinin çizimlerinin de yer aldığı resim sergisi ziyaretçilere açıldı. Resim sergisi sonrası katılımcılar tiyatro salonuna geçerek, yapımcılık ve yönetmenlik koltuğunda Çağatay Taşkın Yamen’in oturduğu ‘Son Enstitülüler’ isimli belgesel filmi izlediler.

 

“KÖYLERE KADAR ULAŞTIRILAN BİR PROJEYDİ”

Program sonunda Eğitim-İş 1 Nolu Şube Başkanı Sadri Mutlu ve KYÖD Başkanı Didem Turan, filmin yönetmeni Çağatay Taşkın Yamen’e hediyelerini sundular, kendisine teşekkür ettiler. KYÖD Başkanı Didem Turan programda ilk söz alan isim oldu. Başkan Turan konuşmasında, “Köy enstitüleri cumhuriyet insanının aydınlanması için köylere kadar ulaştırılan bir projeydi. Keşke daha uzun sürebilseydi ama bugün burada da göreceğiz ki faaliyetlerine son verildi. İzleyeceğimiz belgesel filmin ortaya çıkmasına emek vermiş olan sevgili Çağatay Yemen'e çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

“BİLİM ENSTİTÜLERİ KURULMALI”

Eğitim-İş Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Sadri Mutlu konuşmasında bilim enstitüsü ifadesini kullandı ve “Köy enstitüleri, 600 yıl boyunca ihmal edilmiş olan bir Anadolu, her ne kadar cumhuriyet ilan edilmiş olsa da okuryazarlık oranı düşük ve nüfusun yüzde 80'i köylerde yaşarken kurulmuş olan kurumlardan bahsediyoruz. O dönemin şartlarında önemi 14 bin köy enstitüleri öğretmeni Anadolu’ya dağılıyor. O gün ki şartlara bakarak bugün bilim enstitüleri kurulmalı. 1940 - 1954 yılları arasında nasıl köy enstitüleri Anadolu’da aydınlanmayı başlattıysa bugün Eğitim-İş 1 Nolu olarak Kocaeli'den başlayacak olan bilimsel aydınlanmaya ülkeye yayacağız” diye konuştu.

 

“İYİ Kİ ÇEKMİŞİZ”

‘Son Enstitülüler’ filmi izlendikten sonra sahneye çıkan ve katılımcılara seslenen filmin yapımcısı ve yönetmeni Çağatay Taşkın Yamen, “Köy enstitüleri devam etseydi, bugün domatesi taneyle alıyor olmazdık. Bu belgeseli iyi ki çekmişiz çünkü bu belgesel içerisinde yer alan birçok insan bugün hayatını kaybetmiş durumda. Biz köy enstitülerinin son yıllarını yaşamış olan sayılı insanlarız” dedi.

 

manset-2-239.jpg

 

Haber: Barış AYAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.