Kur’an sayfalarını  sokaklardan topladım

Kur’an sayfalarını sokaklardan topladım

“75 yaşındayım. Yaşım itibariyle bütün ihtilalleri, darbeleri, muhtıraları darbeleri gördüm” diyen Mehmet Aras’ın 1960 darbesi ve sonrasına ilişkin anıları şöyle:

sisli.jpg

 

1960 darbesinde çocuktunuz. Ailenizden, çok yakın çevrenizden bedel ödeyen oldu mu?

 

-       Hayır, olmadı. Annem babam köy çıkışlıydı. Bilecik’in Osmancık İlçesi’ne bağlı Selimiye Köyü’nde yaşıyorduk. Yalnız ben ortaokulda, lisede okurken yakamdaki Menderes rozetini yırtıp attıklarına şahit oldum. Daha sonra Kocaeli’ye geldim.

 

-       Osmancık Ortaokulu’nda okuyordum. 1960 ihtilali oldu. O süreçte inanan, muhafazakâr kesim gerçekten çok zor günler yaşadı. Tüm cezaevleri Nurcu talebeler ile doldu. Kur’an okumak yasaktı. Gerçekten inanan insanlar çok zor günler geçirdiler.

 

-       Hiç unutmuyorum. Daha sonra Gebze’ye geldiğimde, Şişli Müftüsü anlattı. Kur’an sayfalarını… Dönemin Gebze Müftüsü merhum Düzceli Ali Çergel* de şahittir. Çocukları şu an sağ. Eskiçarşı’da saatçi dükkânları var. Yerebatan Camii İmamı merhum Enver Baytan** da şahittir.

 

-       1969-1970 yılları civarıydı. İsmini şimdi hatırlayamadım, dönemin İstanbul ili Şişli Müftüsü; Gebze’ye Çoban Mustafapaşa Camii’ye geldi ve bir vaize konuk olarak katıldı. Ramazan ayına denk gelen vaizde camii içinde dönemin Gebze Müftüsü Ali Çergel ve Yerebatan Camii İmamı Enver Baytan da vardı. Şişli müftüsünün tayini darbe sürecinde, Sakarya’nın Akyazı İlçesi’nden Şişli’ye çıkmıştı. Mustafapaşa Camii’nde şunu söyledi: “Adapazarı ile Akyazı arasında Kur’an sayfalarını sokaklardan topladım. O derece zor günlerdi. Ama bunlar, geldi geçti.”

enver-baytan.jpg

Enver Baytan;  İstanbul Yerebatan Camii Emekli İmam-Hatib'i, İstanbul Fahri Vaizi, Kurra (Kuran'ı tümüyle ezberlemiş ve ezbere okuyabilen kimse) hafızı, Esenköy'ün 45 yıllık yazlıkçısı. Yazları Esenköy'de Vaaz verdi. 23 Ekim 2016’da vefat etti. (Fotoğraftaki)

 

 

·Gebze eski Müftüsü merhum Ali Çergel:

 

İsmine Garibce adlı, Hüseyin Erdoğan’a ait blokta, Erdoğan’ın kaleme aldığı anılarda da rastlanmaktadır. (Fotoğrafını henüz edinemedik)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.