Kur enflasyonu uçurdu
TL’deki değer kaybı ve enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle enflasyon yüzde 10.85’e yükseldi. Önümüzdeki aylarda oranın daha da artması bekleniyor.
Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), nisanda beklentileri ciddi şekilde aşarak bir önceki aya göre yüzde 1.87, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 4.69, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.85 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11.06 arttı. Merkez Bankası’nın (TCMB) yıllık yüzde 5’lik hedefine daha ilk dört ayda ulaşıldı. Üstelik artış, gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki düşüşe rağmen gerçekleşti.
TL’deki hızlı değer kaybı, enflasyondaki dört aylık aşağı yönlü trendi terse çevirdi. Kasım 2017’de yüzde 12.98 ile zirve yapan enflasyon, baz etkisiyle martta yüzde 10.23’e düşmüştü.
Giyim birinci
Nisanda en yüksek fiyat artışı yüzde 10.40 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu. Ana harcama gruplarından ulaştırmada yüzde 3.54, ev eşyasında yüzde 2.11 ve eğlence ve kültürde yüzde 1.67 artış gerçekleşti. Yıllık en fazla artış yüzde 16.75 ile ev eşyası grubunda gerçekleşti. Bu alanda ulaştırma yıllık yüzde 16.45 ile ikinci, giyim ve ayakkabı ile çeşitli mal ve hizmetler yüzde 12.03 ile üçüncü, lokanta ve oteller yüzde 11.88 ile dördüncü oldu.
ÜFE sıçradı
Kur, enerji ve emtia fiyatlarındaki artış, üretici fiyatları endeksinde de (ÜFE) sert yükselişi getirdi. ÜFE aylık bazda yüzde 2.60, yıllık bazda yüzde 16.37’ye sıçradı. ÜFE, ocakta yüzde 12.14’e gerilmişti ancak üç ayda yüzde 4.23’lük artış kaydedildi. ÜFE’deki artış, TÜFE üzerinde de yukarı yönlü basınç yapıyor.
Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0.21 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Ana harcama grupları itibarıyla nisanda düşüş gösteren bir diğer grup yüzde 0.04 ile haberleşme oldu. Aylık en yüksek artış yüzde 3.19 ile Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye bölgesinde oldu.
299 ürüne zam
Nisanda enflasyon sepetindeki 407 maddeden 44 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 299 maddenin fiyatlarında artış, 64 maddenin ortalama fiyatlarında düşüş gerçekleşti. Martta yüzde 11.44 olan ve enerji ile gıda fiyatlarındaki değişimi içermeyen çekirdek enflasyon, nisanda yüzde 12.24’e çıktı. Çekirdek enflasyonda ulaşılan yüksek seviye, yüksek enflasyonun kalıcı olduğunu ve yukarı yönlü trendin süreceğini gösteriyor.
Gemi su alıyor CHP‘li Aykut Erdoğdu: Referandumda ‘evet’ çıkarsa ekonomi uçacak demişlerdi. Geldiğimiz noktada ekonomi yerlerde sürünüyor ama enflasyon uçuyor. Gemi sürekli su alıyor. GCM Menkul Kıymetler’den Enver Erkan: Enflasyonun yukarıya gitmeye devam etmesini bekliyoruz çünkü baz etkisi avantajının sonuna geldik. İntegral Yatırım’dan Aylin Cevizci: Gelecek ay da hem çekirdek hem manşet enflasyon tarafındaki yukarı yönlü eğilim korunursa, TCMB faiz konusunda yeniden değerlendirme yapmak isteyebilecek. |
Goldman: Yüzde 12’yi aşacak
Enflasyon verilerini değerlendiren Goldman Sachs analistleri, Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 10.5’ten yüzde 11’e yükseltti. Banka, ayrıca, Türkiye’de enflasyonun, liradaki değer kaybı sürerken ve petrol fiyatları artarken, yaz aylarının sonunda yüzde 12’nin üzerinde zirve yapmasını öngörüyor. Raporda, Merkez Bankası’nın (TCMB) 2018’in üçüncü çeyreğine kadar olan süreçte 75 baz puanlık başka faiz artışları gerçekleşmesine yönelik tahminlerine ilişkin risklerin, sağlam bir şekilde yukarı yöne eğilimli olduğu kaydedildi. Goldman, Türkiye ekonomisinin “aşırı ısınmakta olduğu” ve bunun da enflasyonel baskılara eklendiği görüşünde.
Kaynak Cumhuriyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.