KSO’da “Ekonomide Gelişmeler” masaya yatırıldı

KSO’da “Ekonomide Gelişmeler” masaya yatırıldı

Kocaeli Sanayi Odası, “Ekonomide Güncel Gelişmeler ve Gelecek Beklentileri” konulu panel düzenledi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ev sahipliğinde ekonomist, sunucu, BloombergHT program yapımcısı Zeliha Saraç ve ekonomist  Sparta&Co Kurucu Ortağı Taner Özarslan’ın katılımlarıyla “Ekonomide Güncel Gelişmeler ve Gelecek Beklentileri” konulu panel, düzenlendi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TOBB Kocaeli Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Tufan Şahinkesen, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, KSO Meclis Üyeleri, sanayiciler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen panelin açılışında konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Kocaeli verilerine ilişkin bilgilendirmede bulundu.

KOCAELİ DIŞ TİCARET VERLERİNİ PAYLAŞTI

Zeytinoğlu, “Türkiye dış ticaretinin yüzde 18,6’sı Kocaeli’nden gerçekleşmektedir. Kocaeli Gümrüklerinden alınan verilere göre 2021 yılında İlimizden; 33,5 milyar dolar ihracat, 59,2 milyar dolar ithalat gerçekleştirilmiştir. 2021 yılında gerçekleştirilen 92,7 milyar dolarlık dış ticaret ile Kocaeli Türkiye dış ticaretine yüzde 18,6 katkı vermiştir” dedi. Ekonomi ile ilgili genel bir değerlendirme yapan Zeytinoğlu şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi, 2020 yılına hakim olan küresel salgın koşullarının ardından ülkemiz de güçlü bir ihracat performansı gösterdi. Son verilere göre, nisan ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24.56 artışla 23 milyar 364 milyon dolar ile tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı.

İSTİHDAM ORANI

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda mesleki eğitimin önemi ve işsizlik sorununa da değinen Zeytinoğlu, “En önemli bir diğer sorunumuz ise şüphesiz işsizlik. Aylık bazda işsizlik oranlarımız olumlu bir görünüm sergilese de işgücüne katılım ve çalışan sayılarımızın olması gereken seviyenin altında kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Buna göre, toplam istihdam sayımız sadece 29 milyon 956 bin kişi. Oysa bizimle benzer nüfusa sahip Almanya’da çalışan sayısı 45 milyon seviyelerinde. Bu veri bizim için önemli. Çünkü nüfusumuza oranla ülkemizde çalışan sayısının daha yüksek seviyelere ulaşması şart” dedi.

EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ DEĞERLENDİRDİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu’nun ardından moderatör Zeliha Saraç kısa bir selamlama konuşması yaparak, “Pandemi ve sonrasında kimsenin beklemediği şeyler yaşandı, bir de yanından Rusya-Ukrayna savaşı… Önümüzdeki süreçte Türkiye ve dünyayı ne gibi bir ekonomik görünüm bekliyor tahminlerimizi paylaşacağız. Şu an yaşadığımız kriz Türkiye’nin ilk krizi değil ama bu sefer ki bir başka. 2001’de Türkiye krizdeydi fakat dünya iyiydi. 2008 krizinde ise biz iyi idik fakat dünya kötüydü. Mortgage sistemi olmadığı için biz rahattık ama şimdiki süreç tüm ülkelerde hemen hemen aynı, Türkiye’nin sorunu; çok fazla enflasyona sahip olması. Hissedilen enflasyon açıklanandan çok daha fazla, siz de bunu sokakta hissediyorsunuz” dedi.

GENÇLER GELECEĞE HAZIRLANSIN

Yaptığı bir araştırmada sanayide ara elaman açığının çalışacak eleman bulma sorununa dönüştüğüne dikkat çeken Saraç, dünyada yaşanan ekonomik sıkıntının ve değişimin bir süre daha devam edeceğinin öngörüldüğünü, dolayısıyla da gençlerin geleceğe hazırlamalarının ve donanımlı bireyler olarak kendilerini yetiştirmelerinin öneminden söz etti. Saraç, kendi hayatından da örnekler vererek bahanelerin arkasına sığınmadan daha mücadeleci olmaları gerektiğine işaret etti. Saraç daha sonra konuşmasını yapmak üzere sözü ekonomist, Sparta&Co Kurucu Ortağı Taner Özarslan’a bıraktı.

BÜYÜME BAŞKA KALKINMA BAŞKA

Özarslan,  dünyada neler olduğuna ilişkin kısa bir bilgi aktardıktan sonra, “2021 yılında G20 ülkeleri arasında Türkiye yüzde 11 ile büyümede birinci oldu. Türkiye jeopolitik konumu gereği Çin’deki sorunlardan kaynaklanan durumu iyi kullandı. Büyüme demek miktarsal bazda ürün ve hizmet üretmektir. Ekonominin büyümesi ile kalkınma aynı şey değildir, kalkınma daha geniş bir kavramdır. Herkesin birden bir noktaya gelebilmesidir” dedi.

DÜNYANIN DERDİ ENFLASYON

Dünyanın şu an en büyük derdinin enflasyon olduğundan söz eden Özarslan, “Türkiye, G20 ülkeleri arasından en yüksek enflasyon oranıyla birinci. Enflasyonun ana sebebi parasaldır. Para miktarı enflasyonun en temel göstergesidir.  Pandemiden çıkarken tüm merkez bankaları piyasaya para sürdü ve dünyada inanılmaz bir para bolluğu yaşandı. Yeter ki ekonomiler durmasın insanlar borçlarını ödesin. Tabii bu durum yaşanırken kimi zaman konteyner krizi, kimi zaman ticaret krizi, Rusya-Ukrayna krizi, bunlar emtia fiyatlarını yukarı doğru çekti. Bu durum dünyada enflasyon ve karşılığında faiz artırımına sebep oldu. Bu gelişme bizim gibi ülkelerden para çıkışının yaşanmasına neden oluyor” dedi.

Haber: Ahmet Zeki AYAR

manset-3-155.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.