Kripto suçları %65 azaldı.
Popüler kripto para ve blokzinciri şirketlerinin iflasları, arka arkaya gelen dolandırıcılık haberleri, sıkılaşan ekonomi politikası sebebiyle görülen dalgalanma ve kayıplar, 2022’yi kripto para birimleri için bugüne dek yaşanan en zor yıllardan biri yaptı.
2023’ün ilk yarısı ise, Bitcoin gibi dijital varlıkların %80’in üzerinde değer kazandığı, kriptoda çalkantıların biraz olsun durulduğu ve piyasa güveninin yükseldiği bir dönem oldu. Blokzinciri analitiği şirketi Chainalysis verilerine göre benzer bir toparlanma, kripto tabanlı suçlarda da görüldü. Araştırmaya göre kripto suçları, 2023’ün ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %65 azaldı.
Dolandırıcıların gelirleri %77 azaldı, 1,1 milyar dolara düştü
Kripto para birimlerine dayalı suçlar içinde, siber suçlulara en çok gelir getiren yolun dolandırıcılık olduğuna dikkat çekilen raporda, kripto tabanlı dolandırıcılık faaliyetlerinden elde edilen yasa dışı gelirlerin durumu da incelendi. Rapora göre kripto dolandırıcılarının gelirleri 2023’ün ilk yarısında %77 azalarak 3,3 milyar dolarlık seviyelerinden 1,1 milyar dolara kadar geriledi. 2022’deki dolandırıcılık gelirlerinin de 2021’e kıyasla daha az olduğu hatırlatıldı ve geride bıraktığımız iki yılda dolandırıcılık gelirlerinin azalma trendi gösterdiği kaydedildi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Gate.io Türkiye Ülke Müdürü Kafkas Sönmez, “Çoğunlukla toparlanma dönemleri yatırımcı güveninin geri kazanıldığı, yatırımcıların risk almaya daha iştahlı olduğu dönemler olur. 2023’ün ilk yarısında, böyle bir dönem yaşanmasına rağmen, kripto dolandırıcılığı kaynaklı kayıpların azaldığını görüyoruz. Artan piyasa coşkusuna rağmen dolandırıcılık gelirlerinin azalması, bu tarihsel trendi ters yüz ediyor” dedi.
Fidye yazılımı popülerleşiyor
Kripto suçlarına ilişkin yarı yıl değerlendirmesinde, fidye yazılımı saldırılarının 2023’te şimdiye kadar en çok yükseliş kaydedilen kripto birimi tabanlı suç türü olduğu da vurgulandı. Şirketleri ve bireyleri kişisel bilgilerini yasa dışı forumlarda paylaşmakla tehdit ederek fidye talep eden suçluların, bu faaliyetleriyle 2023’ün başından bu yana 449,1 milyon dolar kazanç sağladığı belirtildi.
Bu rakamın fidye yazılımı saldırılarıyla şimdiye kadar elde edilen en büyük ikinci yıllık gelire doğru ilerlediğinin altını çizen Kafkas Sönmez, “Söz konusu şirketin şubatta yayımladığı raporda fidye yazılımı kaynaklı kripto suçlarının 2022’de azaldığı kaydedilmişti. Yılın başından bu yana kripto para piyasalarında görülen toparlanma, makroekonomik politikalarda dağılmaya başlayan belirsizlik ve yatırımcıların netleşen yol haritaları, fidye yazılımı saldırganlarını cesaretlendiriyor. Özellikle küçük ölçekli kripto para ve blokzinciri organizasyonlarına yönelik riskler artıyor” ifadelerini kullandı.
“Güvenilir kripto borsalarına talep artacak”
Kripto para yatırımcılarının kötü geçen 2022’den sonra 2023’te kaybetmek istemediğini ve bu sebeple aracıları, borsaları, yatırım araçlarını seçerken dikkatli davrandıklarını söyleyen Gate.io Türkiye Ülke Müdürü Kafkas Sönmez, “Bu eğilimde olan yatırımcılar güvenilir kripto para borsalarıyla çalışmak, hem işlevsellik hem de güvenlik anlamında şeffaf ve yeterli platformlarda işlem yapmak istiyor. Gate.io, kendi geliştirdiği trading sistemi, aktif olarak kullandığı üçüncü taraf bulut güvenlik savunma hizmetleri, şifrelenmiş aktarım katmanı ve DDoS saldırısı korumalı altyapısı ve DNS güvenliğine verdiği önemle, kullanıcı verilerinin ve fonlarının korunmasına daha ilk katmandan başlıyor. Sistem güvenliğinin yanı sıra iç kontrol süreçleri ve geliştirme aşamalarındaki yetki politikalarıyla 13 milyonu aşkın kayıtlı kullanıcısına güvenle işlem yapabilme olanağı sunuyor. Her gün 1.700’ü aşkın kripto para biriminde 4 milyar dolar hacmin üzerinde işlemin sorunsuzca gerçekleştirildiği Gate.io, Türkiye’deki kullanıcılarına da 7/24 yanıt alabilecekleri bir destek altyapısı sağlıyor. Gate.io Türkiye olarak güçlü platformumuzla etik, güvenli ve adil kripto para ticaretini geliştiren sektör paydaşlarından biri olarak konumlanıyoruz.” Ahmet Zeki Ayar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.