Komşu komşu.. Hu huu! Spor salonu boş mu???
Gebze Kirazpınar’da Emlak Konut’un 26 derslik vaat edip 16’şar derslikli yaptığı Alparslan İlk ve Ortaokulu’nun ortak kullanılan spor ve konferans salonlarında okuldan okula geçiş, sonradan eklenen tünellerin kapısı açılarak sağlanıyor!
Gebze’nin Kirazpınar Mahallesi’nde inşa edilen 3’ncü Etap Konutları’nda kamulaştırma ile edinen TOKİ iştiraki Emlak Konut’un devlete ve halka 26 derslikli taahhüt ettiği Emlak Konut Alparslan İlk ve Ortaokulu; ilkokul için 16 + 4 (ana sınıfı), ortaokul için 16 derslikli teslim ederek taahhüt çiğnediğini önceki cumartesi günü Emlak Konut’tan edindiğimiz bilgiyle haberleştirmiştik.
https://www.gebzehaber.net/tokiye-taahhut-cignemek-de-serbest-71544h.htm
BİR VELİNİN İHBARI ÜZERİNE TAAHHÜT
ÇİĞNENDİĞİNİ AÇIĞA ÇIKARTTIK
Ancak yerleşkedeki sorunların, projeye uyumsuzluktan ibaret olmadığı öne sürüldü. Biz Eğitim-İş Sendikası Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Bülent Metin’in diğer iddiaları üzerine okulu incelemeye gittiğimizde ve civar halkla görüşürken mahalleden öğrenci velisi bir vatandaşın,
SIRF BU SEBEPTEN ÖTÜRÜ
BURADA KONUT EDİNMİŞTİK
“Tanıtımda 26 derslik dediler, 16 derslikli yaptılar. Biz buradan ev edinirken çocuklarımızın daha az kişili sınıflarda nitelikli, kaliteli eğitim görmesi için buradan konut edinmeyi tercih ettik. Bu bir tüketici hakkı ihlalidir, halkı kandırmaktır ama tek adam sisteminin yerleşik olduğu Türkiye’de kimi kime şikayet ediyorsun” ihbarının üzerine ihbarı sorgulamış ve doğrulatmıştık.
METİN’İN İDDİALARINI
DOĞAN’A SORDUK
Başkan Bülent Metin ise ortak kullanım alanları olan, binadan binaya geçişin tüneller aracılığıyla olduğu okulların yapımında da proje hatası ve eksikler olduğunu öne sürdü. Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan ise Metin’in öne sürdüğü eksikliklerden zil ve ses sisteminde eksikliğin İlçe MEM tarafından giderileceğini, okulun projeye uygun yapıldığını söyledi.
METİN: AYNI BAHÇEDE OLMAMALILAR
Eğitim-İş Sendikası Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Bülent Metin; ilkokul, ortaokul ve ana sınıfından oluşan eğitim yerleşkesinin üç bağımsız noktası olması gerektiğini öne sürüp, “Burası zoraki bölünmüş. Okul, bina içindeki tüp geçitleri kendi imkânlarıyla yapmış. Bahçe kullanımı sıkıntılı hale gelmiş. Eşit bölüşülememiş. İlkokul öğrencisi ile ortaokul öğrencisinin aynı bahçede olmaması gerekiyor. Alelade bir tel örgüyle kapatmışlar orayı. Bahçelerin birisi yukarıda, birisi aşağıda kalmış” dedi.
YENİ YAPI OLDUĞU İÇİN YANLIŞ
Aynı bina olarak düşünüldüğü için okuldan okula geçiş olduğunu kaydeden Başkan Metin, “Aslında burasının ilkokulunun altyapısı ile birlikte ayrı bir bina olarak yapılması gerekirdi. Bizim itirazımız ona. Bölünebilirdi” diye konuştu. Yapılaşmayı, yeni bir olmasından ötürü yanlış bulduklarını kaydeden Metin, “Eski okullarda binayı da, bahçeyi de bölersin, duvarı da çekersin. Çünkü yeniye uyduracaksın. Ama tamamen yeni sistemle inşa edilmiş bir okul, eski mantıkla inşa edilmiş” diye konuştu.
ÜÇ OKULA RAĞMEN TEK ABONELİK
Üç ayrı okul yapılanması olmasına karşın salonlara varana kadar ortak kullanım alanlarının hayli çok olduğunu kaydeden Metin, “Su, elektrik, doğalgaz faturası tek okula gelecek. Sistematik olarak yanlış. Bir okul kurmuşsan tüm altyapısını özel yapman lazım. Burada yüklenici firma üzerine düşen yükümlülüğü şöyle yapmamış oluyor: Üç ayrı abonelik, üç ayrı sistem, üç ayrı ısınma sistemi, üç ayrı internet ve elektrik sistemi kurması gerekirken hepsini bir yere toplamış” dedi.
FATURALARI MEM ÖDÜYOR
Metin bu koşullarda ortak kullanım alanlarının kullanımının, okullar arası koordinasyona bağlı olduğunu dile getirdi. Sorumuz üzerine okulların tüketim faturasının İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ödenmesinden ötürü o konuda bir sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.
SES VE KAMERA SİSTEMİ DE TEK
Ses ve kamera sisteminin de sadece bir tane olduğuna dikkat çeken Başkan Metin, “Okulların biri tören yapacak. Ses sistemi ilkokulda ama tören ortaokulda! Kamera sisteminin merkezi ilkokulda. Kameralar her yere dağılmış. Ortaokulun kamerayla ilgili bir konusu olduğunda ilkokulun müdürlüğüne başvurmak zorunda. Kendi bölgesindeki kamerayı kendi kontrol edemiyor” diye konuştu.
PROJE TANIMINDA AYRI ANLATILMIŞTI
Üç ayrı okul yapısının tek bir yerde toplanarak projenin dışına da çıkıldığını öne süren Bülent Metin, “Emlak Konuk yapmış orasını. Ama genel anlamda projenin tanıtımlarını yaparken ayrı ilkokul, ortaokul ve ana sınıfı diye tanımlarken sonradan birleştirilmiş. Baktığınızda bina aynı gibi gözüküyor ama altyapı teke indiği için yapılması gereken birçok masraf teke düşmüş oluyor. O da okulun ortak kullanımlarında sorunlara neden oluyor” dedi.
YENİ SİSTEM KURMAK
ZORUNDA KALACAKLAR
Ana okulu, ilkokul ve ortaokulun eğitimlerinin ayrı olmasından ötürü aykırılık olduğunu kaydeden Bülent Metin, “Ortaokul, yerleşkede kamera sistemi olmasına rağmen yeni bir kamera sistemi döşemek zorunda. Elektrik için yeniden abone olmak, doğalgaz için belki başka bir sistem kurdurmak zorunda kalacak. Bunların hepsi yeni açılan okullarda olmaması gereken sorunlar” diye konuştu.
ZİL SİSTEMİ YENİLENECEK
Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan, Emlak Konut Alparslan İlk ve Ortaokulu’nda Eğitim-İş Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Bülent Metin’in aktardığı derecede büyük problemler olmadığını kaydedip, “Zil ve ses sistemiyle ilgili yetersizlik var. O eksiği de gidereceğiz” dedi.
GİRİŞLERİ AYRI
Yerleşkede ilkokul/ana okulu ve ortaokul olmak üzere iki bağımsız okul yer aldığını, ilkokulda girişi ayrı yerden olan dört derslikli bir anaokulu bulunduğunu kaydeden Doğan, “Gerek ilkokul gerekse ortaokulun giriş yerleri ayrı.
BİNA ARASI GEÇİŞLER İHTİYAÇ
HALİNDE İZİNE BAĞLI
Konferans ve spor salonu gibi ortak kullanım alanlarının bir diğeri tarafından kullanıldığı durumlarda, iki binayı birbirine bağlayan tünellerin kapıları açılıyor. Yani bir okuldan diğerine geçiş, izin verilmemesi halinde mümkün değil” diye konuştu.
BİR ARADA TUTULABİLİR
Gerek ilkokul gerek ortaokulda bahçelerin de ayrı olduğunu belirten Şener Doğan; Bülent Metin’in öne sürdüğünün aksine eğitim müfredatında, “İlkokul ve ortaokul öğrencileri bir arada tutulamaz” diye bir kural olmadığını söyledi.
FATURALARI MEM ÖDÜYOR
Doğan, “Tüm okullarda temel ihtiyaç olan elektrik, su, doğalgaz gibi tüketim bedelleri Milli Eğitim tarafından karşılanmaktadır. Ses ve zil sistemlerinin ayrılması için gereken çalışma yapılacaktır.
GEBZE’NİN EN İYİLERİNDEN
Bence Emlak Konut tarafından yaptırılan binada herhangi bir proje hatası da yoktur. Gebze’nin en iyi eğitim yapılarından biridir ve geçen dönem hizmete girmesine karşın eğitim kalitesi olarak da Gebze’nin en iyileri arasına girmeyi başarmıştır” diye konuştu.
EN BÜYÜK AMACIMIZ
YÜZYÜZE EĞİTİM
Gebze’de eğitimin genel ve güncel sorun ve konularına da görüştüğümüz Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan, “Pandemi sürecinde en büyük amacımız bir an önce yüz yüze eğitime geçmektir” dedi.
ÜRÜN VE MALZEMEDE EKSİK YOK
Günümüz itibariyle tüm okulların tertemiz olduğunu, hijyen malzemeleri ve maske başta olmak üzere ürün, malzeme anlamında eksiklik yaşanmadığını kaydeden Doğan sorumuz üzerine,
GEREKİRSE GÜNDE
ÜÇ KERE TEMİZLENİR
“Tamamen yüzyüze eğitime geçilmesinin ardından da okulların günde kaç defa temizlenmeye ihtiyacı olursa, o ihtiyacı da yerine getirecek donanımdayız. Gerekirse üç teneffüs sonrası dahi okullarımız temizlenir” diye konuştu.
EBA’YA ULAŞABİLDİLER
Uzaktan eğitim sürecinde ise Gebze’de her okulda yer alan internet altyapısının da desteğiyle öğrencilerin tamamlayıcı eğitim olarak EBA yayınlarına kolaylıkla ulaşabildiğini kaydetti.
İLKSAN İÇİN YORUM YOK
03 Nisan Cumartesi günü Gebze’de de gerçekleşecek İLKSAN seçimlerinde İLKSAN üyesi olmasından ötürü oy hakkı bulunan Şener Doğan seçime ve İLKSAN’a dair değerlendirmede bulunmak istemedi. Doğan, “Allah’tan dileğim, camiamız için hayırlı olmasıdır” demekle yetindi. Doğan’ın Gebze’deki iki temsilcilik için yarışan sekiz öğretmenin, dört ayrı sendika tarafından desteklenmesinden sebep, değerlendirmeden kaçındığı gözlendi.
Emlak Konut Alparslan İlk ve Orta Okulu’nun yer aldığı eğitim yerleşkesinde ilkokul bölümündeki spor salonu, ortaokul etkinlikleri için de tahsis ediliyor.
İki okulun bahçelerine aslında merdivenle geçiş vardı. Ancak zaman içinde tel örgü çekildi.
Anaokulu, ilkokul binası içinde, farklı bir giriş kapısına sahip ve dört derslikten oluşuyor.
Buradan yukarı çıkmak yasak, kullanım dışı.
Buradan aşağı inmek yasak, kullanım dışı.
Buradan ilkokul öğrencilerinin geçişi, izne tabi.
İki bina arasında sonradan inşa edildiği öne sürülen tünellerle geçiş, karşılıklı izne tabi.
Birçok kapıda gerek ilkokul gerek ana okulu öğrencilerine yönelik uyarılar var.
Aynı yerleşke içindeki ilkokul ve ortaokul, peşpeşe nizam inşa edilmiş.
TOKİ’nin konut yaptığı her yerde belediyelere rağmen kendince belirlediği, haksız rekabete de yol açan çok katlı konutları, çarpık kentleşmenin bu sefer “modern” fonksiyonu olarak varlığını hissettiriyor Gebze’de.
Gerek ilkokul gerekse ortaokulun ayrı girişleri var.
Kirazpınar, Emlak Konutları 3’ncü etap içindeki okul geçen eğitim öğretim döneminde açıldı.
Kirazpınar Mahallesi, Şehit Ali Gaffar Okan Caddesi üzerindeki okul iki yola cepheli.
TOKİ konutlarının kapladığı mahallede yer yer boş araziler de var.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.