Kompost tarifi verdiler:  Yerinde ayrışan atığı…

Kompost tarifi verdiler: Yerinde ayrışan atığı…

Gebze Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, enerji verimliliği kongresine Bakanlık referanslı, kaynağın yerinde ayrıştırıldığı “0 atık 1 dünya” projesiyle katıldı. Meyve sebze atığı, çay kahve posasından kompost nasıl yapılır, Türkiye’ye tarif etti. Pilot mahalle Güzeller’de çalışma sürüyor. Hedef Gebze’nin tüm mahalleleri…

Dosya haber / Enerji

TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nın Gebze Teknik Üniversitesi’nde iki gün süren enerji verimliği kongresinin SEPAŞ Enerji, Tüpraş ve İSS Türkiye ile birlikte ana sponsorları arasında yer alan Gebze Belediyesi, kongreyi fırsata da çevirdi. Gebze Belediyesi’ne tahsis edilen stantta Bakanlık referanslı, kaynağın yerinde ayrıştırıldığı “0 atık 1 dünya” projesiyle katılıp çalışmayı Türkiye’ye tanıttı. Pilot mahalle Güzeller’de çalışma sürüyor. Hedef Gebze’nin tüm mahalleleri…

DENEYİMLİ EKİP

gokce-1.jpg

İstanbul Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü mezunu Peyzaj Mimarı Gökçe Berçinli’nin müdürlüğünü üstlendiği Gebze Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü,

2001.jpg

TMMOB Makine Mühendisleri enerji verimliliği kongresinde Eğitim Sorumlusu Hande Bakar, Enerji Mühendisi Tarkan Aydın (ortadaki) İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden Makine Mühendisi Tuğrul Bölükbaşı ile temsil edildi.

2002.jpg

İki gün süren kongrede Gebze Belediyesi standının konukları arasında Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube’nin eski başkanı Nedim Kara da (soldan ikinci) yer aldı. Standa konuk olanlara çalışmalar, şu şekilde anlatıldı:

Gebze Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü olarak önceliğimiz daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir dünya için ilçemizde çevre bilincinin yaygınlaştırılmasıdır.

Sıfır Atık Projesi kapsamında ambalaj atıkları (kâğıt/karton, cam, metal, plastik), elektronik atıklar, atık piller, atık yağlar ve organik atıklar ayrı şekilde toplanmaktadır.

resim3.jpg

Atıklar ilçemizde okul, ev ve iş yerlerinde kaynağında ayrıştırılarak hem de ilçe genelinde belirli noktalara yerleştirilmiş konteynerler ve kumbaralarla toplanarak geri dönüşümü sağlanmaktadır.

GÜZELLER, PİLOT MAHALLE

Sıfır / 0 atık 1 dünya projemizle amacımız atığın ve kaynağında ayrıştırmanın önemini hanelere anlatarak geri dönüşüme katkı sağlamaktır. Bu kapsamda pilot bölgemiz Güzeller Mahallesi’nden başlayarak tek tek hanelerimizi dolaşıp ambalaj atıklarını ayrıştırmaları için poşetler verdik. Haftanın bir günü atıklar hanelerin önünden toplanarak geri dönüşüm merkezlerine götürülüyor.

HEDEF BÜTÜN GEBZE

rsim2.jpg

Hedefimiz Gebze’nin tüm mahallelerini dolaşarak atıklarını kaynağında ayrıştırmaları konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirmek. Bu sayede toplanan atık miktarını artırarak geri dönüşüme gönderilen toplam atık miktarını artırmayı hedeflemekteyiz.3de40b15-4ec6-41d0-a861-94942ae8f739.jpg

SEBZE MEYVE ATIĞI

ÇAY KAHVE POSASI

Aynı zamanda kapalı pazar yerlerimizden topladığımız meyve sebze atıklarıyla organik gübre üretimini kendi kompost makinelerimizle yapmaktayız. Belediyemiz müdürlüklerinden alınan çay ve kahve posalarını da aynı şekilde değerlendirmekteyiz. Bu şekilde organik atıklarımızı değerlendirerek geri dönüştürmekteyiz.d173c2af-4403-48d6-9356-5c1b18fa1393.jpg

8 LİTRE ATIK YAĞA

1 LİTRE HEDİYE YAĞ

Bu sayede doğal atıkları geri dönüştürerek atıkların çevreye karışmasını önlemekteyiz. Aynı zamanda evlerden atık yağlar, elektronik atıklar ve piller toplanarak atıkların çevreye karışıp doğayı kirletmesinin önüne geçilmektedir. 8 litre atık yağ karşılığında belediyemiz hanelere bir litre hediye yağ vermektedir.

Projemiz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sifiratik.gov.tr adresinde “Sıfır Atık İyi Uygulama Örnekleri” arasında yerini almıştır.”



Müstakbel çevre mühendisleri

ile ağustos ayında başlatılmıştı

gokce-2.jpg

Gebze Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, atıkların çöpe gitmemesi ve geri dönüşüme kazandırılması için Sıfır atık 1 Dünya projesini ağustos ayında başlatmıştı. Refikimiz Gebze Yenigün Gazetesi’nden Mustafa Uslu’ya konuşan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Peyzaj Mimarı Gökçe Berçinli, “Bu proje kapsamında çevre mühendisliği öğrencilerimizle kapı kapı her haneye gidip ayrıştırma yapılıp yapılmadığını, bizim sistemi bilip bilmediklerini araştırıyoruz” demişti.

https://l24.im/40NTu9R

HABER MERKEZİ2ff7a299-035f-48fb-b990-47273a971a3a.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.