Kocaeli’de tamamlayıcı tıp hizmetleri hızlanacak

Kocaeli’de tamamlayıcı tıp hizmetleri hızlanacak

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 2. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Kongresi’ne katılan Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney ilimizde bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Ergüney Kocaeli’ de hekimler tarafından, doğru ve bilinçli ellerde sunulan geleneksel ve tamamlayıcı tıp hizmetlerinin hızlanacağını ve daha da yaygınlaştırılacağını söyledi.

İstanbul’da 24-27 Nisan tarihleri arasında “Kronik Hastalıklarda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları” konulu 2. Uluslararası GETAT Kongresi düzenlendi. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sn. Emine Erdoğan’ın yaptığı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe,  bilim insanları ve sağlık çalışanlarının katıldığı kongreye Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney ve İlimizde görevli bazı idareci ve sağlıkçılar katılım sağladı.

BİLİNÇSİZ UYGULAMALARIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Sağlık Bakanlığı tarafından bilinçsiz yapılan uygulamaların önüne geçmek amacıyla 2014 yılında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp konusu ile ilgili yönetmeliğin çıkarılarak resmi gazetede yayınladığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney “Buna göre bakanlık tarafından yalnızca hekimlere ve sadece kendi alanında uygulama yapmak üzere diş hekimlerine yetki verildi. Hekimler ve diş hekimleri, her bir kurs için belirlenen süre ve düzenlenen eğitim programları ile alacakları eğitimler sonunda sertifika almaları halinde bu tedavi yöntemlerini uygulayabiliyorlar. Fitoterapi, akupunktur, kupa, sülük, hipnoz, ozon terapileri, mezoterapi, apiterapi, proloterapi, osteopati, refleksoloji, homeopati, kayropraktik ve müzik terapisi konularında eğitimler verilebiliyor” dedi.

İLİMİZDE GETAT UYGULAMALARI

Kocaeli’ de Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatı onaylanmış olan kamu veya özelde hizmet veren 16 adet Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulama merkezi bulunduğunu aktaran Şenol Ergüney “Bunlardan 4 tanesi kamu hastanesi, 12 tanesi ise özel hastane ve muayenehanelerde hizmet veriyor. Hem modern hem de tamamlayıcı ve geleneksel tıbbın bir arada değerlendirilerek uygulanması çok önemli. Geleneksel terapiler hiçbir şekilde tek başına başvurulması gereken tedavi yöntemi değildir. Öncelikli olarak modern tıp yöntemlerine başvurulmalı, geleneksel tedavilerin kesinlikle tamamlayıcı olarak düşünülmesi gerekiyor. Kocaeli’de  bu konuda son yıllarda önemli mesafeler alınmış durumda” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.