Kocaeli Valiliğinden Belediyelere Sokak Hayvanları Hakkında Hatırlatma
Kocaeli Valiliği, sokak hayvanlarıyla ilgili CİMER, e-posta, sosyal medya, dilekçe ve şahsen yapılan şikayetler doğrultusunda, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerine resmi yazı yazarak sokak hayvanları konusunda yapmaları gereken işlemleri hatırlattı.
Yazıda özetle, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği kapsamında sahipsiz hayvanlara yönelik rehabilitasyon işlemlerinin belediyelerin yetki ve sorumlulukları arasında olduğu belirtildi.
Hayvanların Sahiplenilmesi ve Bakımı
Kanunun 6. maddesinin 4. fıkrasında, "Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde belediyelerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların söz konusu merkezlerde müşahede yerlerinde tutulması sağlanır." hükmü yer almaktadır. Ayrıca, Kanunun Geçici Madde 4’ünde "Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyeler 31/12/2022’ye kadar, diğer belediyeler ise 31/12/2024’e kadar hayvan bakımevlerini kurmakla yükümlüdür." denilmektedir.
Kaynak Ayrılması
Belediyelerin bu madde yürürlüğe girdikten sonra üç yıl boyunca rehabilitasyon işlemleri için bütçe gelirlerinin binde beşi (büyükşehirlerde binde üç) oranında kaynak ayırması gerektiği ve bu ödeneklerin başka amaçlar için kullanılamayacağı belirtildi.
Saldırgan Köpekler
Kanunun 4. maddesinin (g) bendinde yer alan, "Hayvanların korunması ve rahat yaşamalarının sağlanmasında; insanlarla diğer hayvanların hijyen, sağlık ve güvenlikleri de dikkate alınmalıdır." hükmü de hatırlatıldı.
Tedbirler
Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliğinin "Belediyelerin alacağı tedbirler" başlıklı 7. maddesinin (e) bendinde yer alan, "Geçici bakımevlerinde kaldıkları süre içinde; kanunî istisnalar ile bulaşıcı, tedavi edilemez veya tedavi sonrası iyileşme ihtimali olmayan bir hastalığa sahip olan, alındığı ortama bırakıldığında insan ve çevre sağlığını önlenemez derecede tehdit eden hayvanlar..." ile ilgili hükümler çerçevesinde hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.
Rehabilitasyon Çalışmaları
İlimizdeki rehabilite edilmemiş köpek popülasyonunun azaltılması amacıyla kısırlaştırma çalışmalarının hızla yapılması gerektiği, bakımevi yapımı için gereken çalışmaların daha önce yazılan yazılara göre yürütülmesi gerektiği hatırlatıldı.Valilik, belediyelere sokak hayvanlarıyla ilgili mevzuata uygun şekilde hareket etmeleri konusunda uyarıda bulundu ve görevlerin yerine getirilmemesi halinde gereken işlemlerin başlatılacağı belirtildi.
Kaynak:Abbas ÇAKAR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.