Kocaeli Kuyumcular Odası Başkanı Açıkladı: 20 Yıl Sonra Bir İlk

Kocaeli Kuyumcular Odası Başkanı Açıkladı: 20 Yıl Sonra Bir İlk

Kocaeli genelinde maliye ekipleri tarafından çok sayıda kuyumcuya yapılan şok denetimler gündeme damga vurdu. Denetimlerde altınlar tarttırıldı ve kuyumcuların döviz satışı incelendi. Kocaeli Kuyumcular Odası Başkanı Nuri Koç, gazetemize yaptığı açıklamada, "Devlet yetkisini kullandı. 20 yıl sonra bir ilk gerçekleşti" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek'in "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira." açıklamasının ardından gözlerin çevrildiği kuyumculara, önceki gün şok denetimler yaptı. Edinilen bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Kocaeli dahil 9 büyük ilde vergi müfettişleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı personelinden oluşan yaklaşık 3 bin kişilik denetim ekibi eş zamanlı denetimler gerçekleştirdi.

NELER KONTROL EDİLDİ?
3 bin görevli ile 9 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen denetimler kapsamında, Kocaeli genelinde de onlarca kuyumcuya eş zamanlı kontroller yapıldı. Yapılan kontrollerde faturasız altın ve değerli taşlar alım-satımı yapılıp yapılmadığı, ödemelerin ve tahsilatların firmaya ait olmayan banka hesapları üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği, faturalarda ürünlere ait gerçek gram bilgilerine yer verilip verilmediği, mükelleflerin yetki belgesiz döviz alım-satımı yapıp yapmadığı denetlendi. Gerçekleştirilen denetimleri Kocaeli Kuyumcular Odası Başkanı Nuri Koç'a sorduk. Koç, yapılan denetimlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"Kuyumculukta Kazanan Var, Kazanmayan Var"

Kocaeli Kuyumcular Odası Başkanı Nuri Koç, gerçekleştirilen denetimlerle ilgili olarak, "Devlet yetkisini kullandı. Sayın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yaklaşık 1 ay önce yaptığı açıklamalar sonrasında, bizler böyle bir denetimin olmasını bekliyorduk. Önceki gün, 20 yıl sonra sektörde bir ilk gerçekleşti. Ben en son böyle bir denetimi 20 yıl önce gördüm. Sektör yıllar içerisinde çok yol aldı. Başka sektörlerden bu sektöre girenler oldu. Kuyumculuk sektörü kayıt dışılığın çok olduğu bir sektör olarak görülüyor. Anadolu'nun pek çok yerinde bu sektöre giren var. Ancak altının muhasebesi olmadığı için kimse ne olduğunu bilemiyor. Kuyumculukta kazanan var, kazanmayan var" dedi.

"Denetimler Sektöre Fayda Sağlar"
Koç, kuyumculuk sektöründe sap ile samanın birbirine karıştığını ifade ederek, "Herkes aynı kategoride değil. Bu sektörde her şeyi kanuna ve yasalara uygun olarak yapan çok sayıda meslektaşımız var. Yanlış var mıdır? Evet, vardır. Ama genelde değildir. Denetimler konusuna gelince, devletin yetkisi var. Dün geldi, yarın da, bundan sonra da gelebilirler. Bu denetimlerin rencide etmeden devamı sektöre fayda da sağlar. Çünkü bu sektöre kuyumcu diye girip başka işler yapanlar da var. Bu tarz denetimler sektör açısından da çok faydalı olacaktır. Önemli olan doğru denetimler yapılarak, varsa eksikliklerin tespiti ve bunların ortak paydada düzeltilmesidir" şeklinde konuştu.

Kaynak:Abbas Çakar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.