Kocaeli Aydınlar Ocağı, 40. Yıl Etkinliklerine Başladı

Kocaeli Aydınlar Ocağı, 40. Yıl Etkinliklerine Başladı

Kentimizin köklü sivil toplum kuruluşlarından olan Kocaeli Aydınlar Ocağı, 2025’in Mayıs ayında kuruluşunun 40. yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor. 40. yılında bir seri etkinlik planlayan Kocaeli Aydınlar Ocağı, 28 Eylül Cumartesi günü tramvay yolu üzerindeki Sivil Toplum Kuruluşları Merkezi’nde bu etkinliklerin ilki olan ve Sema Aktemur Akçay’ın konuşmacı olarak katıldığı “Kıbrıs Barış Harekatının Kocaeli Basınına Yansımaları” adlı bir konferans düzenledi.

Konferansa Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın önceki dönem başkanları Dr. Halil İbrahim Kahraman, Selçuklu Düşünce Kulübü Başkanı Tarihçi Dr. Süleyman Pekin, Kocaeli Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyeleri Prof.Dr. Tahir Serkan Irmak, Salih Işık, İdris Türkten, Gökhan Önal, Yunus Batmaz, Av. Fatih Kürşad Atalay, Hikmet Baltacı, Kocaeli Milli Kuruluşlar Birliği Başkanı Yücel Alpay Demir, Kocaeli Tokatlılar Derneği Başkanı Turan Şahin, Kocaeli Çankırılılar Konfederasyonu Başkan Vekili Mustafa Çalım, KOSKAD Başkanı Recep Sarısakal, Kocaeli Sağlık Çalışanları Derneği (SAĞLIKÇA) Başkanı Adem Yaman, Hürriyetçi Sağlık Sen Kocaeli İl Başkanı Ercan Öztürk, Hürriyetçi Eğitim Sen Kocaeli Üniversitesi Baştemsilcisi Doç. Dr. Ali Talip Akpınar, Güney Mahallesi Yardımlaşma Derneği Başkanı Oktay Yaşar, Tüm Sanatçılar ve Şairler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Söğüt, Yeniden Aydınlanma Derneği Kurucularından Ali Osman Aydın, Turan Asrı Gençlik Derneği Başkanı Güneş Şahin, Cemil Uslu, Osman Ölçer, Mehmet Pamuk, Av. Emre Kalaycı, Orhan Yılman, Kıbrıs Gazisi Hüseyin Akçay ve çok sayıda izleyici katıldılar.

Kocaeli Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi Av. Fatih Kürşad Atalay’ın sunuculuğunu yaptığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmasını Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Gürkan Uysal gerçekleştirdi.

Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Gürkan Uysal konuşmasında, Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın kuruluşunun 40. yıldönümü kapsamında bir dizi etkinlik planladıklarını ve 2024 yılının Kıbrıs Barış Harekatının 50. yıl dönümü olması nedeniyle Kıbrıs Barış Harekatının Kocaeli Basınına Yansımaları adlı konferansla başladıklarını söyledi. Uysal konuşmasına, “Bugün Kıbrıs dendiği zaman TRt5ğ5üşrkiye’de maalesef legal kumarhane algısı hakim. Ancak Kıbrıs, stratejik konumuyla, tarihiyle, ekonomik boyutuyla Türkiye için son derece hayati önemi haiz bir ada. Harekat 1974 yılında yapıldı ama harekatın hazırlıkları 60’ların başında yapılmaya başladı. Oradaki soydaşlarımıza bir jenosit uygulanacağını ön gören devlet aklı daha 60’lı yılların başında hatta 50’lerin sonunda Kıbrıs’a silah sevkiyatı gerçekleştirerek ve oradaki soydaşlarımızı eğiterek direnişi örgütlediler. Kıbrıs Barış Harekatında Kocaeli çok önemli bir rol oynamıştır. O dönemde iktidarda bulunan koalisyonda hem Cumhuriyet Halk Partisi’nden hem de Milli Selamet Partisinden Kocaeli milletvekilliği yapan bakanlar görev yapmaktadır. Ve elbette Harekatın Kocaeli basınına da yansımaları vardır ve bu yansımaları bizlere Sema Aktemur Akçay Hanımefendi anlatacak” dedikten sonra sözü Sema Aktemur Akçay’a bıraktı.

Sema Aktemur Akçay, konuşmasında Kıbrıs’ın tarihini, Osmanlı Devleti’nin Kıbrıs’ı fethettikten sonra yüzyıllarca hakimiyetinde tuttuğunu, adanın daha sonra İngilizler tarafından ilhak edildiğini anlattı. Kıbrıs’ta soydaşlarımıza karşı başlayan soykırım hareketinden sonra Türkiye’nin adaya yaptığı müdahale sürecini aktardı.

Sema Aktemur Akçay Kıbrıs Barış Harekatında Kocaeli’nin çok önemli bir rol oynadığını, Donanma Gölcük’te yer aldığı için çıkarma faaliyetine katılan gemilerin ve askerlerin Gölcük Donanma’dan yola çıktıklarını, o dönemdeki hükümette Kocaelili iki vekilin CHP’li Hurşit Güneş’in Dış İşleri Bakanı MSP’li Şevket Kazan’ın Adalet Bakanı olarak görev yaptıklarını, Kıbrıs Barış Harekatı için düzenlenen bağış kampanyasında Kocaeli’nin bağış rekoru kırdığını, Kıbrıs Barış Harekatı’nda Rumlar tarafından işkenceyle şehit edilen pilot Cengiz Topel’in Kocaelili olduğunu, Cumhuriyet tarihi boyunca Atatürk’ün cenaze töreninden sonra en büyük katılımın Cengiz Topel’in cenaze törenine gerçekleştiğini, Cengiz Topel’in isminin okullara, caddelere ve havalimanına verildiğini aktardı. Akçay sözlerini Kocaeli basınının Kıbrıs Barış Harekatına tam destek verdiğini aktararak sona erdirdi.

Konferansın ardından Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Gürkan Uysal, Sema Aktemur Akçay’a teşekkür etti ve günün hatırası olarak İzmit’in sembolü olan Saat Kulesi biblosu hediye etti.

Hediye merasiminin ardından Sema Aktemur Akçay, Kıbrıs Barış Harekatının Kocaeli Basınına Yansımaları adlı kitabını imzaladı. Katılımcıların fotoğraf çekiminden sonra konferans sona erdi.

Sema Aktemur Akçay Kimdir?

1973 yılında Ankara'da doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini Ankara'da tamamladı. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinde Lisans, Gebze Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Strateji Bilimi Anabilim Dalında Yüksek Lisans eğitimini aldı. Yüksek Lisans tezinden yola çıkarak Kıbrıs Barış Harekâtı'nın Kocaeli Basınına Yansımaları adında bir araştırma kitabı yayınlandı.

Kıbrıs Barış Harekatının Kocaeli Basınına Yansımaları adlı kitabında; Kıbrıs tarihini, jeopolitik ve stratejik önemini, Kıbrıs Barış Harekâtını ve Harekâtın Kocaeli ile tarihi bağlarını anlatarak Kocaeli'nin kültür hazinesine katkı sağlamaya çalıştı.

Ankara'da özel sektörde başlayan iş yaşamını Kocaeli'nde yine özel sektörde tamamladı. Kocaeli'nde çeşitli STK' larda yönetici olarak görev yaptı. Evli ve bir çocuk annesidir.

Kocaeli Aydınlar Ocağı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.