Ketojenik Diyet Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Diyetisyen Tuba Örnek Ketojenik Diyet Hakkında bilgiler verdi.
Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik diyet, makro besin öğeleri olan karbonhidrat, protein ve yağların standart beslenme şeklinden farklı düzenlenmiş halidir. Ülkemizde yayınlanan beslenme rehberlerinde, sağlıklı bireyler için makro besin öğesi dağılımının karbonhidrat için %50-60, protein için %12-15, yağ için ise %30 şeklinde olması gerektiği önerilir. Ketojenik diyette ise karbonhidrat alımı %5 oranlarına kadar iner, sanıldığı kadar aşırı olmayan protein (kilo başına 1 gr) ve kaliteli yağlardan oluşan yağ grubu %75-80 olarak planlanır.
Karbonhidrat alımı sınırlandırıldığı için beynin ana enerji kaynağı olan glikoz vücutta yetersiz kalır ve beyine enerji sağlamak için karaciğerde keton cisimleri denen maddeler üretilmeye başlanır. Böylelikle vücut, ketojenik diyetin amacı olan ketozis evresine girmiş olur. Keton cisimleri sinir hücresindeki mitokondriyal tahribatı düzeltir, insulin duyulan ihtiyaç azalır. Çeşitli bilimsel çalışmalarda başta epilepsi olmak üzere insulin direnci, kanser, hafif bilişsel bozuklukta olumlu etkileri görülmüş.
Vücudun ketosise girdiğini anlamak için belirli yollar vardır. Bunlar şu şekildedir;
- Vücutta artmış keton cisimleri idrar yoluyla atıldığı için idrara çıkma artar.
- İdrar çıkışı arttığı için sıvı kaybı da artar ve buna bağlı ağız kuruluğu gelişir.
- Keton cismi olan aseton arttığı için nefeste aseton kokusu oluşur.
- Vücutta enerji artışı hissedilir.
Ketojenik Diyetin Riskleri Nelerdir?
Beslenme rehberlerinin önerdiği beslenme şeklinden oldukça farklı olan ketojenik diyetin uzun süre uygulanmasının sağlık üzerine olumsuz etkileri olabilir. Bu etkilerin çalışmalarla kanıtlanmış olanları şu şekildedir;
- Ketojenik diyette yağ oranı oldukça yüksek olduğu için kan lipit profili olumsuz etkilenebilir. Besinlerle alınan yağ miktarı, özellikle doymuş yağ, artışına bağlı olarak kan kolesterol, trigliserit ve apolipoprotein seviyeleri artar. Bu değerlerin artması kalp-damar hastalıkları için yüksek risk oluşturur.
- Ketojenik diyet, genellikle vücudun ihtiyacı olan enerjiden daha düşük enerji içerir. Bir uzman tarafından kişinin genel durumu iyi takip edilmeli.
- Diyete alışana kadar kas krampları, çarpıntı, yorgunluk, üşüme, omuz ağrısı, kabızlık, sırt ağrısı, karın ağrısı, şişkinlik, baş ağrısı, gerginlik gibi şikayetler oluşabilir. Diyeti uygulama süresi ve takibi bu noktada çok önemli.
- Uzun süreli ve kontrolsüz uygulandığında sağlıksız sonuçlar doğurabilir. Uzman takibinde hastalığın tedavi sürecine uygun planlanmalıdır.
Ketojenik Diyet Menüsü Nasıl Olmalı?
Diyetin besin öğerleri oranları ve gramajları çok önemlidir. Dolayısıyla uzman tarafından porsiyon ölçülerinin net olarak hazırlanmış olması gerekir. Ketojenik diyetin menüsünde hayvansal besinlerde genellikle sınırlama yapılmaz ancak özellikle karbonhidrat kaynağı olan bitkisel besinlerde sınırlama yapılır. Diyet menüsünde protein kaynakları yanında yağ içeriği yüksek soslarla lezzetlendirilmiş salatalar tüketilir. Beslenmedeki karbonhidratı azaltıp yağı artırmak için tüketilebilecek besinler ve sınırlandırmalar aşağıdaki gibi olmalıdır.
Ketojenik diyette serbest olan besinler;
- Et ürünleri: Dana, koyun, kuzu, tavuk, hindi, balık etlerinin tamamı, yumurta.
- Yağ oranı yüksek süt ürünleri: Krema, kaymak, kaşar peyniri, tam yağlı sert peynirler (Peynirin sertlik oranı arttıkça içindeki karbonhidrat oranı azalır), tereyağı.
- Yeşil yapraklı sebzeler: Pazı, ıspanak, roka, lahana, tere vs.
- Toprak üstü sebzeler: Karnabahar, brokoli.
- Yağlı tohumlar: Badem, kaju, ceviz, fındık, ay çekirdeği vs.
- Glisemik indeksi düşük olan böğürtlengiller: Yaban mersini, karadut, frambuaz, böğürtlen.
- Yağ oranı oldukça yüksek olduğu için avokado.
- Yağlar: Zeytinyağı, susam yağı, çörek otu yağı, hindistan cevizi yağı (doymuş yağ oranı yüksek olduğu için yüksek miktarda kullanılmamalı).
- Tatlandırıcılar: Stevia gibi karbonhidrat oranı düşük tatlandırıcılar.
Ketojenik diyette yasak olan besinler;
- Tahıl ürünleri: Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç.
- Basit şeker içeren ürünler: Bal, pekmez, akçaağaç şurubu, agave, şeker içeren paketli ürünler.
- Meyveler: Karbonhidrat içeriği yüksek olduğu için serbest olarak belirtilen dışındaki tüm meyveler ve meyve suları.
- Kök sebzeler: Patates, tatlı patates.
- Baklagiller: Nohut, kuru fasulye, mercimek vs.
Ketojenik Diyette Sıkça Sorulan Sorular
1) Ketojenik ne demek?
Ketojenik; keton yapan, keton oluşturan anlamına gelmektedir.
2) Ketojenik diyet nasıl yapılır?
Ketojenik diyet, diyetisyen veya doktorun önerileri doğrultusunda karbonhidratın kısıtlanıp yağ oranının artırılmasıyla yapılır.
3) Ketojenik diyette ne yenir?
Ketojenik diyette; tüm hayvan etleri, yüksek yağlı süt ürünleri, sert peynirler, yumurta, yeşil yapraklı veya toprak üstü sebzeler, yağlı tohumlar, avokado, böğürtlengiller, tatlandırıcılar ve zeytinyağı, çörek otu yağı gibi yağlar yenebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.