KESK’ten ‘Geçinemiyoruz’ mitingine çağrı

KESK’ten ‘Geçinemiyoruz’ mitingine çağrı

KESK’in 30 Kasım’da Ankara’da düzenleyeceği miting için bulunduğu çağrıda; “İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret, adil bir vergi sistemi, halk için emek için bütçe, güvenceli iş, güvenli gelecek için omuz omuza verelim.” denildi.

Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK), bağlı sendikaları ile beraber 30 Kasım 2024 tarihinde Ankara’da “Geçinemiyoruz, Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz!" sloganı ile büyük bir miting düzenleyecek. KESK Kocaeli Şubeler Platformu da İzmit Gülümse Kafe’de basın mensuplarıyla bir araya gelerek mitinge davet çağrısında bulundu. Açıklamaya; KESK Dönem Sözcüsü Yeliz Karstarlı, KESK MYK Üyesi Bahadır Berdicioğlu, Eğitim Sen MYK Üyesi Evrim Gülez, Büro Emekçileri Sendikası MYK Üyesi Sedat Suna katıldı.

“EMEKLİLER YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR”

Toplantıda söz alan KESK MYK Üyesi Bahadır Berdicioğlu, 56 ilde mitingin örgütlenme çalışmalarını başlattıklarını söyleyerek, “Derin bir yoksulluktan söz ediyoruz. Ülkemizin yüzde 60-70’i gıdaya erişmekte zorlanıyor. En temel ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor. Emeklilerimiz yaşam mücadelesi veriyor. Bu sefalet içerisinde geçtiğimiz haftadan başlamak üzere örgütlenme çalışmaları için alanlara dağıldık.” ifadelerini kullandı.
Berdicioğlu, açıklamasının devamında “2023 seçimlerinden hemen sonra geçilen mevcut ekonomik modelde de çarklar yine emeği ile geçinenlerin daha fazla yoksullaştırılması, işsiz bırakılması pahasına döndürülmektedir. KESK olarak “rasyonel” diye cilalanan, “çare” olarak gösterilen ekonomik modelin, daha ilk günlerde IMF’siz IMF programı olduğuna dikkat çekmiştik. Modelin temel ayakları olan 12. Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program ve 2024 Bütçesi ile alın teri ile yaşam mücadelesi veren tüm kesimlere bir “Bermuda Şeytan Üçgeni Tuzağı” kurulduğunun altını çizmiştik. Aradan geçen bir yılı aşkın zamanda yaşananlar bizi haklı çıkarmıştır. İktidar söz konusu modele geçer geçmez 2023 Mayıs seçimlerini kazanmak için kaşıkla verdiğini kepçe ile geri almak için düğmeye basmıştır.” dedi.


“ELİMİZDEKİ HAKLARA GÖZ KOYULUYOR”
Tasarruf adı altında kamunun elindeki iş makinalarının satıldığını söyleyen Berdicioğlu, “Çalışanların en çok ihtiyacı olan kamu kreşleri dahi “Maliyeti yüksek” denilerek kapatılmaktadır. Okullarda İşgücüne Uyum Programı (İYUP) adı altında haftanın sadece üç günü, günlük net 565 TL ücretle geçici temizlik görevlisi çalıştırılmasına geçilmiştir. Ancak kimse bu paraya evinden dahi çıkamadığı için okullar adeta çöplüğe çevrilmiştir. Buna rağmen iktidar son OVP ile kamusal emeklilik ve sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcı emeklilik ile tasfiye edilip kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasından emeklilik yaşının yükseltilmesine, “yeni nesil çalışma biçimleri” adı altında esnek-güvencesiz istihdamın yaygınlaştırılmasından ücret ve maaşların gerçekleşen değil, hedeflenen düşük enflasyon rakamlarına göre arttırılmasına kadar bir dizi saldırı ile elimizde kalan son haklara da göz koymaktadır.“ ifadelerini kullandı.

“GELİR DAĞILIMI ADALETSİZ”

Ülkedeki gelir dağılımı adaletsizliğinin derinleştiğini ifade eden Berdicioğlu, “Toplumun gelirden en fazla pay alan %5’lik kesiminin geliri, en düşük pay alan %5’lik kesiminin 28 katına çıkmıştır. En zengin %1’lik kesim toplam gelirin %19’unu alırken geriye kalan %99 gelirin %81’ini paylaşmaktadır. Tıpkı enflasyonda olduğu gibi işsizlikte de TÜİK vasıtasıyla rakamlara takla attırılsa da bugün geniş tanımlı işsizlik oranı %27,2’ye çıkmıştır. DİSK-AR çalışmasına göre geniş tanımlı kadın işsizliği %35,7’ye, geniş tanımlı toplam işsiz sayısı ise 11 milyona ulaşmıştır. Üstelik her 3 çalışandan 1’i kayıt dışıdır. Emekçilerin, dar gelirli yurttaşların içine itildiği borç batağı da büyümüştür. Çünkü ihtiyaç kredisinden konut kredisine taşıt kredisinden kredi kartlarına kadar tüm borçlanma faizlerinde astronomik artışlar yapılmıştır. Buna milyonlarca yurttaş maaşı-ücreti yetmediği için kredi kartına başvurmak zorunda kalmaktadır.“ şeklinde konuştu.


‘’EMEĞİN KÜRSÜSÜNÜ KURACAĞIZ’’
KESK olarak kent meydanlarında olacaklarını söyleyen Berdicioğlu, “Kamu emekçisinden işçisine, asgari ücretlisinden emeklisine, çiftçisinden kadınlarına, gençlerine kadar halkın ezici çoğunluğunun haklarına yönelik saldırı dalgasına karşı birleşik ve ortak bir mücadeleyi örmek için çaba sarf etmeye devam edeceğiz. 30 Kasım 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştireceğimiz Merkezi Miting ile emeğin kürsüsünü kuracağız. Hepimiz biliyoruz ki yüzünü sermayeye sırtını emekçilere dönen bu düzen kendiliğinden değişmeyecektir. Emeğimizi hedef alan saldırıların dalga kıranı bizleriz. Emeği, alın teri ile geçinenler, ezilenler olarak dünyanın en büyük çok sesli korosu bizleriz. Tarihin sayfaları omuz omuza verdiğimizde karşımızdakileri kumdan kalelere dönüştürdüğümüz örneklerle doludur. Gelin; insanca yaşamaya yetecek bir ücret, adil bir vergi sistemi, halk için emek için bütçe, güvenceli iş, güvenli gelecek için omuz omuza verelim.” ifadeleriyle açıklamasını tamamladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.