Kendimiz değil kentimiz için kadrolar kurulmalı

Kendimiz değil kentimiz için kadrolar kurulmalı

TMMOB Gebze Bileşenleri, 17 Ağustos depreminin yıldönümünde çözüm önerilerini sıraladı: Kendimiz değil kentimiz için kadrolar kurulmalı

17 Ağustos 1999’daki depremin 22’nci yıldönümüne yine ve yeni afetlerin üzüntüleri ile girdik. TMMOB Gebze Bileşenleri afetin yıldönümünde kamuoyunu bir kez daha, geniş kapsamlı düzenlenen basın toplantısı ile uyardı. İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası Gebze Temsilcilikleri’nin başkanları Ahmet Kadı, Cenk Eldin, Veysel Suludere ve Barış İnce ile İMO Gebze Temsilciliği yönetiminden Çağdaş Kara, İsmail Keskin ve Doğan Tasar’ın katıldığı toplantıda belediyelerin imar komisyonları ve kent konseyleri de gündeme geldi. İMO Gebze Temsilciliği Başkanı Ahmet Kadı, kadroların ‘kendimiz için değil kentimiz için’ oluşturulması gerektiğini söyledi.

 

ahmet-kadi-001.jpg

 

TESPİT VE EĞİTİM 

 

Basın toplantısında ilk sözü Ahmet Kadı aldı. Kadı, geride kalan altı yıllık süreci değerlendirdiği konuşmasında şunları kaydetti: “Kentimizin afetlere hazırlıklı olmadığının farkına vardık. Bu tespit üzerinden yola çıkarak önce mühendis mimar meslektaşlarımızın eğitimine yöneldik. Çünkü bizler sağlıklı yapılar inşa etmeliyiz.

 

1999 depremi öncesi yapılara müdahale edemiyoruz belki ama 1999’dan sonra iki kere yönetmelik değişti. Bir de çelik yönetmeliği çıkartıldı, çok önemliydi.

 

Bize göre kendi üyemizi eğitme yoluna gittik. ‘Biz güçlü yapılar inşa edeceğiz’ dedik. Afet konusunda genel söylem, ’ortadan kaldıramadığınız risk afet olur’. Sektörel riski gidermek için eğitimlere yöneldik.

 

Kendimizi eğitmekle, binaları sağlam yapmakla yetmez. 1999 depremi sonrası yapılara güveniyor, öncekilere güvenmiyoruz.

 

Donanımsız yapı stokumuz var. Halka inip insanlarımızı donatmalıyız.

 

Altı yıl önceki çalışmalarımızla, afet yönetimi olgusunu sahaya taşıdık.

 

YEREL YÖNETİMLER: GELMEDİLER!

 

Depremle, afetle mücadeleyi birey birey anlatmak için yola koyulduk. Çok ciddi çaba sarf ettik.

 

Simülasyon TIR’ları ve diğer çalışmalar ile bireye indik. Ne kadar başarılı olduğumuz kamuoyunun takdiridir. Ama kentimizi donatamadık. Seminerler, programlar gerçekleştirdik. Kent yöneticilerini davet ettik. Kenti yönetenler neyle karşı karşıya olduğumuzu bilsin, buna göre planlar yapsın. 17 Mart 2018’de “Afet yönetimi ve yerel yönetimler” semineri düzenledik. Gelmediler. Gelenlerin hakkını yemeyelim. Ama afet noktasında yerel yönetimlerin neler yaptığına dair sorunun yanıtı burada: Gelmediler.

 

İmar barışı çıktığında herkes sevindi. Biz, ‘kan davası’na dönüşeceğini söyledik. Dönüştü.

 

Israrla söylediğimiz bir şey var: AFAD’ı istiyoruz. AFAD buraya 90 kilometre mesafede.

 

Ne yaptıysak, halktan dönüş almak için süsledik. Halktan dönüşü aldık ama kenti yönetenlerden alamadık.

 

Planlarımız, yapı stokumuz hangi durumda. Bilmiyoruz. Altı yıldır uğraşıyoruz. Temas hedefi olan 10 büyük organizasyon düzenledik. Sorunun asıl muhatabı olan kurumlar, seminer bile düzenlemedi. TMMOB’un ulaşabileceği alanlar belli ama yerel yönetimlerin de artık konuya girmesi gerekiyor.

 

2021, afet bilinçlendirme yılı değil afetler yılı oldu.”

 

KOMİSYONLAR PAYDAŞLARDAN OLUŞMALI

 

Ahmet Kadı, yapılaşmada verdiği kararlarla büyük önem taşıyan belediyelerdeki imar komisyonu yapılanmalarına dairse soru üzerine şunları kaydetti: “İmar komisyonları ve komisyonlar, bu kentin paydaşları bu kenti yaşayanlar oluşmalıdır. Meslek odaları, STK’lardır. İmar komisyonları veya kent konseyleri, siyasetten uzak dille karar vericileri zorlamalı. Siyaset birilerini oraya getiriyor. O da kendisini getiren siyasetin doğrultusunda raporlar veriyor. Bütün kentin paydaşları bu yapıların içinde olmalı. Kaynağını bilimden alan meslek odaları, barolar, ile donatılmış yapı olursa çözümlere dair doğru kararlar verebiliriz. Kendimiz için değil kentimiz için doğru kadrolar kurulursa her şey yapılabilir.”

 

ismail-keskin.jpg

 

KESKİN: KENTE DEĞER KATACAK 

KİŞİLER YER ALAMIYOR

 

İMO Gebze Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Keskin bir dönem Gebze Belediye Meclisi’nde yer aldığını hatırlatıp, “Komisyonlarda görev aldım. Maalesef, seçim dönemine girildiğinde kente teknik anlamda değer katacak insanlar çok nadir yer alabiliyor. Partiler, seçimi kazanabilme adına belli başlı kişilere gidiyorlar. Komisyonda bir dönem bir mühendis yer alabiliyor ama bir sene sonra bir bakıyorsun bir esnaf girebiliyor” dedi.

 

HEPSİNİ SİYASETTE GÖRMEK İSTİYORUM

 

İMO Gebze Temsilciliği Başkanı Ahmet Kadı, “Katkı sunacak insanlar yerine sunulanı kabul edecek insanlar tercih ediliyor. Bizdeki siyasetin şekli bu. Ama şöyle bir ümidimiz var. Yöntemler geliştirilebilir. Ortak paydamız bu şehirse, masanın etrafında paydaşlar buluşup çözüm üretebilir.  Yıllardır bu düzen böyle gelmiş ama böyle gitmemeli. Yoksa bu şekilde her yıl konuşuruz. Buradaki arkadaşların hepsini siyasette görmek istiyorum. Şehrin yapılaşmasında teknik insanlar olmalı” diye konuştu.

 

Mimarlar Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Cenk Elgin seçim dönemlerinde TMMOB Gebze’ye gerçekleşen ziyaretlerin harici dönemde de yapılması halinde sıkıntı kalmayacağını öne sürdü. Elgin,  “Sahte imar kaşesiyle tapuya onaya götürülen projeler oldu. STK’lar, meslek odaları doğru değerlendirilmeyince, odaların görüşü alınmadan imara açılan yerlerde felaketler yaşandı” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.