Kayınpederim muhalifimdi Dava arkadaşım oldu…
“Evlenirken eşinizi seçer ama kayınpeder ve kayınvalidenizi seçemezsiniz. Aksini sergilerseniz, eşinizi seçmemiş olursunuz” tezinin sahibi Yaşar Çakmak’ın kayınpederi aileden CHP’li imiş. Bugün damadının AKP’deki dava arkadaşı
Söylemler üzerinden kişi analizinde bulunma yeteneğiniz varsa, spotun üstelik en başına çektiğimiz tezin sahibinin siyaset bilimcisi olduğunu tespitte zorlanmazsınız. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili; Kocaeli Büyükşehir ve Gebze Belediyeleri AKP Meclis Üyesi Yaşar Çakmak, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi mezunu bir siyaset bilimci.
“YİTİK KUŞAK” TANIMINA
HİÇ UYMUYOR ZATEN
Her ne kadar kendisi, kendisini de kapsayan “Yitik kuşak” dahil olmak üzere 1968’dir, 1978’dir tüm kuşaklı tanımlamaları ret etse dahi, 12 Eylül askeri darbesini 13 yaşında karşılayan bir birey olarak onca baskılamalara rağmen yitip gitmediğini şahsında sergiliyor.
HATIRLAMAK İSTEMİYOR GİBİYDİ
Çakmak ile yaptığımız röportajı önümüzdeki hafta içine de yayacağız. Hazır kendisiyle röportaj yaparken Büyükşehir Belediyesi’ne de kısmen değindik. Elbetteki darbelere de. Bireysel mağduriyet yaşayıp yaşamadığına dair soruya kısa bir yanıt verip örnekleri çoğaltmadı Yaşar Çakmak. Biz de, ‘Hatırlamak istemedikleri var’ zannıyla fazla ısrar etmedik:
ANNEM KIŞLADA YEMİN
TÖRENİME GİREMEDİ
“Sadece 12 Eylül’de değil bütün darbelerden toplum olarak, birey olarak bedel ödedik. Neticede 28 Şubat’ta benim annem kışlada benim yemin törenime gelemedi. Kışlanın, kapının önünde ağladı kadın. Niye? 28 Şubat’ı yapanların sonradan bankaları boşalttıklarını gördük. Ahlaksızdılar hepsi.”
ANNEM BABAM ECEVİT’E
OY VERMİŞ OLABİLİR
Çakmak siyaset bilimci olmakla birlikte anne babasının 1980’li yıllardaki siyasetine çok ilgi duymamış olsa gerek o sorumuzu, “1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’nda evimizde Bülent Ecevit konuşulurdu. Annem babam zaman zaman Ecevit’e de oy vermiş olabilir yani. Çok detaylı bilmiyorum” diye yanıtladı.
Konu Ecevit’ten açılınca sorumuz, “1977’de toplum solculaştı mı yoksa sağcılar solda güvenilir bir lider görünce seçtiler mi” şeklinde oldu. Çakmak şöyle yanıtladı:
KIBRIS, HAŞHAŞ…
“1977 yılı seçimlerinden galip ayrılan Bülent Ecevit’in halk nezdinde dürüst bir imajı verdi. Toplumun solculaşmadığı ama solcu bir adaya oy verdiğine dair tespite katılıyorum. Kıbrıs konusu da son derece önemliydi. Amerika bir taraftan, hem Kıbrıs hem haşhaş meselesi vesaire…
KARA KURU, HALKA
BENZEYEN BİR LİDER
‘Karaoğlan.’… Halkımız kara kuru, biraz daha kendisine benzeyen bir lider olarak onu o tarihte benimsedi. Aynı zamanda, 1974’te henüz 7 yaşındaydım ve bunları çok ayırt edecek çağımda değildim. Annemin, babamın siyasetle fazla bir ilgisi olmadı. Sadece o tarih için bir Ecevit sempatisi olduğunu gözlemlediğimi söyleyebilirim.
KAYINPEDERİMİN AİLESİ SOLCU
KENDİSİ SENDİKACILIK YAPTI
Anne baba derken, kanuni anne ve baba olarak kayınpeder ve kayınvalideme de hak tanıyayım. Ben Giresun’un Espiye İlçesi’ndenim. Kayınpederim Amasyalı. Kayınpederimin bütün ailesi hep sol görüşte. Abisi Hasan Gani, CHP’den belediye başkanı ve kayınpederimin kendisi sendikacılık yaptı. İşçi emekliliğinden sonra 20 yıl boyunca sendika yöneticiliği yaptı.
Kayınpederim, babama nazaran biraz daha siyasete yatkın. Benimle tanıştığı tarihte de, 25-26 yıl önce de sol görüşteydi. Bütün aile, sülale sol görüşteydi. Ben hiçbir zaman sol görüşlü olmadım.
Benim büyük kayınbiraderim de doktor. Sol görüşlüdür ve halen öyledir. Diğer kayınbiraderim de öyle. Yani kayınpederimin öz evlatları, oğulları öyle bir karakter.
DİĞERLERİNİ VE BENİ, GÖZLEMLEDİ
Kayınpederim bu geçen zaman içinde bütün etrafındaki sol görüşteki insanların düşüncelerini, yaşayışlarını, hayata kattıkları değeri gördü, gözlemledi. Bir de beni gözlemledi. Ve zaman içinde peyderpey benimle aynı çizgiye geldi. Ben kendisine politik olarak herhangi bir vaazde, tavsiyede hiç bulunmadım. Hiç konuşmadık bu konuları. Hep böyle kenarda durdu, sadece birlikte yaşadık.
ÇOK SAYIDA KİŞİYİ
AK PARTİLİ YAPTI
Bu kadar geçen zaman içinde kayınpederim bir kendi evlatlarını, bir de beni gözlemliyor. Gelinen noktada tereddütsüz benimle benzer bir çizgiyi ediniyor. AK Parti üyesi değil, seçmeniydi. Kayınpederimden dolayı çok sayıda kişi artık AK Parti’ye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bir sempati duyuyor.
SİTEM EDİP GÖNÜL
KOYANLAR OLDU
Bulundukları beldede tanınan bir aile ve orada da tabi sol tandanslı bir aile oldukları için bir kısmı kayınpederime gönül koyuyor. Sitem ediyor. Hatta mesafeli duranlar da var. Herkes onun yaşadığını yaşamadı ya da onun gözlemlediğini gözlemlemedi.
DEĞİŞMEYEN, DEĞİŞİMİN KENDİSİ
Bir kısım insanlar 7’sinde ne ise 70’inde o olur. Değişime açık olmaz. Bu manada şunu da söyleyeyim. Evrensel bir şey. Dünyada değişmeyen tek şey değişimdir. Gelişme ile birlikte değişme de var.
1967 yılında Giresun’da doğan Yaşar Çakmak İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesinden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi’nde İktisat yüksek lisansı yaptı. Profesyonel hayatına 1992 yılında Sayıştay’da Baş Denetçi olarak başlayan Çakmak, Enerji Bakanlığı’ndan telekomünikasyon alanına kadar pek çok yerde üst düzey yönetici olarak profesyonel hayatına devam etti. Aynı zamanda evli ve dört çocuk babası olan Çakmak iyi derecede İngilizce ve Arapça bilmekte.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.