Kanseri Önlemek - Kansere Karşı Avrupa Kanunu
WHO Avrupa bölgesinde kanser vakaları artmakta, 2012 yılında teşhis edilen toplam kanser vakası sayısı 3.7 milyonken, bu rakamın 2030’a kadar %25 artarak...
WHO Avrupa bölgesinde kanser vakaları artmakta, 2012 yılında teşhis edilen toplam kanser vakası sayısı 3.7 milyonken, bu rakamın 2030’a kadar %25 artarak 4.6 milyona ulaşması bekleniyor.
WHO Avrupa bölgesinde kanser vakaları artmakta, 2012 yılında teşhis edilen toplam kanser vakası sayısı 3.7 milyonken, bu rakamın 2030’a kadar %25 artarak 4.6 milyona ulaşması bekleniyor. Bu artış hem yaşlanan nüfusun hem de alkol ve tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, artan aşırı kiloluluk ve obezite, mesleki ve çevresel kanserojenlere maruz kalma, (ör: asbest, benzen, hava kirliliği, ultraviyole ışıma ve çevresel radon) ve bazı enfeksiyoz etkenlerine (ör: hepatit b virüsü, helikobakter pilori ve insan papilomavirüsü) gibi faktörlerin bir sonucu. Her yıl 4 Şubat’ta WHO küresel kanser yükünü hafifletmek için yeni yöntemler teşvik ediyor. “Yapabiliriz. Yapabilirim” sloganı altında 2016 Dünya Kanser Günü –bireysel ve toplu olarak- herkese küresel kanser yükünü azaltmada üzerine düşeni nasıl yapabileceğini gösterecek.
Kanser Riskini Azaltmanın 12 Yolu
WHO’nun Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (International Agency for Reseach on Cancer/IARC) bireylerin kanseri önlemeye yardımcı olmaya başlayacağı eylem yasalarının yeni bir versiyonunu yayımladı. Hükümet politika ve eylemleri ile desteklenen bu kanun Bölge’de kanser oranının düşmesine yardım edebilir.
Kurallar insanların daha sağlıklı yaşam tarzları benimsemeleri yardım edecek ve kanseri önlemeye yardımcı olacak 12 yol listelemekte. Herkesin bu tavsiyelere uyması halinde Avrupa’da kanser kaynaklı ölümlerin en az yarısının önüne geçilebileceği tahmin ediliyor.
1. Sigara içmeyin. Hiçbir tütün ürününü kullanmayın.
2. Evinizi dumansız hava sahası yapın. İşyerinizde dumansız hava sahası politikalarına destek verin.
3. Sağlıklı bir ağırlığa sahip olmak için harekete geçin.
4. Gündelik hayatta fiziksel olarak aktif olun. Oturarak geçirdiğiniz zamanı sınırlayın.
5. Sağlıklı bir diyet edinin -Bol bol tam tahıl, baklagil, sebze ve meyve tüketin. -Yüksek kalorili gıda (yüksek oranda şeker ya da yağ içeren gıdalar) alımını sınırlandırın ve şekerli içeceklerden kaçının -İşlenmiş etten kaçının; kırmızı et ve çok tuzlu gıda alımını sınırlandırın
6. Eğer hangi bir tür alkol kullanıyorsanız, alınan miktarı sınırlandırın. Alkol kullanmamak kanseri önleyebilir.
7. Güneşe çok fazla maruz kalmaktan kaçının, özellikle de çocuklar. Güneşten korunun. Şezlong kullanmayın.
8. İşyerinde sağlık ve güvenlik talimatlarına uyarak kendinizi kansere yol açan maddelerden koruyun.
9. Evinizde doğal şekilde yüksek radon seviyelerinde radyasyona maruz kalıp kalmadığınızı öğrenin. Yüksek radon seviyesini azaltmak için harekete geçin.
10. Kadınlar için; -Yapabiliyorsanız bebeğinizi emzirin. Emzirmek annenin kanser riskini azaltır. -Birçok tür kanser riskini artıran hormon replasman tedavisini sınırlayın
11. Çocuklarınızın aşağıdaki hastalıklar için aşılandığından emin olun -Hepatit B (yeni doğanlar için) -Papilomavirüs (kız çocukları için)
12. Kanser görüntüleme programlarına katılın -Bağırsak kanseri (kadın ve erkekler) -Göğüs kanseri (kadınlar) -Rahim Ağzı Kanseri (kadınlar)
Kansere karşı Avrupa kanunu kanser uzmanları, bilim insanları ve diğer bilirkişiler tarafından Avrupa vatandaşlarının kanser ile mücadelede farkındalıklarını artırmak için hazırlandı. Kanunun ilk basımı 1987’de yapıldı. 4. baskıyı bildiren bilimsel çalışmalar ise henüz yeni yayınlandı.
Değişimi Destekleyen WHO Politikaları
WHO/Avrupa Avrupa’daki ülkelere vatandaşları arasında sağlıklı davranışları mümkün kılmak ve yaygınlaştırmak için yardımcı olmaktadır. Geçtiğimiz birkaç yılda WHO/Avrupa ülkelerin kanser risk faktörlerine etkili bir biçimde işaret edebilmeleri için birkaç eylem planı yayımladı.
Ülkelere Tütün Kontrolünde WHO Çerçeve Kararları (Framework Convention on Tobacco Control)’nın uygulanmasında yardımcı olmak için bir “tütün yol haritası” kaleme alındı.
Alkol tüketimini azaltmak için, WHO/Avrupa ülkelere etkili olduğu kanıtlanmış 10 pratik tedbirin ( alkollerde vergi artışı ve alkol reklamlarını yasaklamak gibi) uygulanmasına yardım etmektedir.
2015-2020 Avrupa Gıda ve Beslenme Eylem Planı sağlıklı gıdaların ulaşılabilirliğini ve satın alınabilirliğini artırmak ve okullarda gıda standartları, gıdaların besinsel içeriklerini artıracak yeni formülasyonlar ve kullanımı kolay besin etiketleri gibi konularda tüketicilerin sağlıklı kararlar vermesini sağlamak için politikalar içermektedir.
2016-2025 WHO Avrupa Bölgesi için Fiziksel Aktivite Planı hükümetlerin fiziksel aktivitenin gündelik hayatın bir parçası olmasını temin etmeye yardım edebilmesinin yollarını tanımlamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.