Kadın e-sporcular toplumsal cinsiyet kalıplarını aşamıyor

Kadın e-sporcular toplumsal cinsiyet kalıplarını aşamıyor

Kadın e-sporcular (elektronik spor) bilgisayar oyunlarında avantajdan çok dezavantaja sahip. E-sporcu kadınlar ancak gelir elde ettiklerinde ailelerinden destek görüyor.

Araştırma analizinde “e-sporda kadın olmanın avantajları”, “e-sporda kadın olmanın dezavantajları” ve “aile ve çevrenin bakış açısı” olmak üzere 3 ana tema belirlendi. Araştırmada e-sporda kadın oyuncuların oyun deneyimleri, karşılaştıkları zorluklar, e-sporcu olmalarının çevrelerinde nasıl algılandığı, sahip oldukları avantajlar ve dezavantajlar ele alındı. Türkiye Klinikleri Spor Bilimleri Dergisi’nde 2020 yılında yayınlanan çalışma, yaşları 17-28 arasında olan e-spor lisanslı 13 kadın oyuncu ile gerçekleştirildi.

E-sporda kadınlar küçümseniyor

Araştırmada kadınların avantajdan çok dezavantajı olduğu görülüyor. Araştırma sonucunda kadınların e-spordaki dezavantajları; küçümsenme, önyargı, oyun ortamını zorlaştırma, hakaret, sarkıntılık, sözlü taciz, destek yetersizliği, saf dışı tutma, kadın kimliğinin oyuncu kimliğinin önüne geçmesi, internet kafelerin kadınlar için rahat olmaması, iyi performansa şaşkınlık, kötü performansa tepki, kendini baskılama, erkek daha başarılı yanılgısı, erkek oyuncu algısı, toplumun kadına bakışı ve ev işleri olarak belirlendi.

Erkek profili kullanıyorlar

Katılımcılar, özellikle kadın oyuncu oldukları anlaşıldıktan sonra diğer oyuncuların tutumlarının ve söylemlerinin değiştiğini, kadın kimliklerinin oyuncu kimliklerinin önüne koyulduğunu belirtti. Bu tür olumsuzluklarla karşılaşmamak için bazı katılımcılar oyunlarda erkek profili kullandıklarını ifade etti.


Aileler e-sporu zaman kaybı olarak görüyor

Araştırmaya katılan kadın e-sporcular aile desteğinin önemli olduğunu ve karşı duruşların kabullenilmemesi gerektiğini belirterek; aile ve çevrelerinin e-spora olumsuz görüş, çekinme, gelecek kaygısı ve zaman kaybı olarak baktıklarını aktardı.

Katılımcılardan bazılarının ailesinin e-sporcu olması için destek verdiği görülürken, diğer ailelerinin e-sporu zaman kaybı olarak değerlendirerek bir meslek olarak görmedikleri ve çoğunlukla maddi kazanç sağlandıktan sonra destek verdikleri aktarıldı.

Bilinçli insanlar destekliyor

Katılımcılar dezavantajlarının yanı sıra birtakım avantajları olduğunu da belirtti. Kadın e-sporcular e-spor ortamında nezaket, oyuncu desteği, zorluğu normalleştirme, arkadaş edinme olanaklarıyla rahat ve avantajlı hissettiklerini belirtiyor. Ayrıca katılımcılar genellikle erkek oyuncular tarafından hoş karşılandıklarını, arkadaş çevrelerinin genişlediğini, farklı milletlerden insanlarla tanıştıklarını, bilinçli insanların kendilerini desteklediğini ifade ederek e-sporda kadın oyuncu olmanın avantajlarını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.