Kadın Dostu Kentler Programı  Kocaeli’de uygulanmalı

Kadın Dostu Kentler Programı Kocaeli’de uygulanmalı

KBB Meclisi İYİ Parti üyesi Nurcan Göktaş kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin arttığını, İstanbul Sözleşmesi’nin iptali ile yerel idarelere daha fazla görev düştüğünü belirtip Kocaeli'de İçişleri’nin paydaşı olduğu BM Kadın Dostu Kentler Programı önerdi

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündem maddelerinden çok gerilimleriyle gündeme gelen nisan ayı olağan toplantısında sıradışı bir öneri, gündem dışı söz alan İYİ Parti (Derince) Meclis Üyesi Nurcan Acaroğlu Göktaş’tan geldi.

kocaeli-buyuksehir-meclisi-2021-nisan---128-001.jpg

Göktaş kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin her gün arttığını, İstanbul Sözleşmesi’nin iptali ile mahalli idarelere daha fazla görev düştüğünü belirtip Kocaeli için İçişleri’nin ana paydaşı olduğu BM Kadın Dostu Kentler Ortak Programı’nı önerdi

ÖNLEM ALINMAZSA CİNAYETLER ARTAR

KBB Meclisi’nin mart ayı olağan toplantısında kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin her gün arttığını hatırlatıp yerel yönetimler gibi tüm paydaşların katkısıyla ilave önlemler alınmazsa artışın devam edeceğini belirterek kadın meclis üyelerinden oluşan bir kadın komisyonu kurulması için önerge verdiğini kaydeden Göktaş, “Önergenin sonucu ile ilgili henüz bir bilgim yok” dedi. Bu arada İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini de hatırlatıp bu zeminde mahalli idarelere daha fazla görev düştüğünü kaydeden Göktaş şöyle devam etti:

KADIN ÖRGÜTLERİNİ

GÜÇLENDİREREK İŞBİRLİĞİ

 

kocaeli-buyuksehir-meclisi-2021-nisan---136.jpg

“Öncelikle yapılması gereken toplumsal cinsiyet eşitliği prensiplerinin, yerel yönetimlerin planlama ve programlama süreçlerine dâhil edilmesi ve bu sürece paralel olarak kadın örgütlerinin güçlendirilerek, yerel yönetimlerle aralarındaki işbirliği fırsatları arttırılmalıdır.”

YERELE TAŞIYAN İLK PROGRAM

2006 yılında İçişleri Bakanlığı’nın ana paydaşı olduğu Birleşmiş Milletler Kadın Dostu Kentler Ortak Programı’na atıfta bulunup söz konusu programın Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını yerel yönetimlere taşıyan ilk program olduğuna değinen Göktaş ardından programın detaylarına dair bilgilendirdi.

BİLGİ, KAPASİTE VE İSTEK

SAHİBİ OLUNMALIDIR

Programın tanımladığı bir kentin var olabilmesinin en önemli koşulunu, “Kadınların karar mekanizmalarında ve planlama süreçlerinde yer almaları ve kendilerini doğrudan etkileyen yerel politikalar üzerinde söz sahibi olmaları” diye izah eden Göktaş, “Yine bir o kadar önemli olan bir diğer ihtiyaç ise yerelde hizmet sağlamakla yükümlü kurum ve kuruluşların, toplumsal cinsiyet eşitliği ve bu eşitlik politikalarının ana plan ve programlara yansımasını kapsayan, ‘toplumsal cinsiyetin anaakımlaştırılması’ konularında bilgi, kapasite ve istek sahibi olmalarıdır” dedi.

DÖRT ADIMDA ÖZETLEDİ

Daha önce 12 ilde başarıyla uygulanan modelin aşamalarını dört adımda özetleyen Göktaş şunları kaydetti:

Birinci adımda; İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu, yerel eşitlik birimleri, yerel meclislerde kadın erkek eşitlik komisyonları ve kadın STK’larıyla yerel eşitlik mekanizmaları oluşturulur ve bu mekanizmaların çalışma yönetmelikleri hazırlanır.

İkinci adımda; Eğitim, sağlık, istihdam, kadına yönelik şiddet, karar mekanizmalarına katılım ve kentsel hizmetler alanlarında il kadın profili çıkartılır.

Üçüncü adımda; Toplumsal cinsiyet eşitliği, stratejik planlama, proje döngüsü yönetimi, kentsel hizmetler ve kadın, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme konularında kapasite geliştirme çalışmaları yapılır.

Dördüncü adımda; Yerel eşitlik eylem planı hazırlanır ve bu plan stratejik alanlara dâhil edilir.”

HER TÜR DESTEĞİ VERİRİZ

Göktaş konuşmasını, “Yerel düzeyde yaşanan toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele konusunda yerel yönetimlere büyük sorumluluk düştüğünü hatırlatarak, bu konuda yapılacak çalışmalara İYİ Parti olarak her türlü desteği vereceğimizi bildirir, yüce meclisi saygıyla selamlarım” diyerek tamamladı.

BÜYÜKAKIN’DAN MÜDAHELE 04.45’TE GELDİ

 

kocaeli-buyuksehir-meclisi-2021-nisan---101.jpg

Bu esnada meclis toplantısına hayli gergin geldiği gözlenen KBB Başkanı Tahir Büyükakın, Göktaş’ın konuşmasında bitimine çok kısa süre kala, konuşmanın 4’ncü dakika 45’nci saniyesinde, modelin üçüncü adımına dair cümlesini tamamlamasının ardından, “Ne kadar daha sürecek bu okuma?” diye müdahalede bulundu.

kocaeli-buyuksehir-meclisi-2021-nisan---102.jpg

Göktaş son birkaç cümle kaldığını kaydedince, “Bundan sonraki kısımlarda gündemle ilgili aldırmak istediğiniz şeyler varsa ona göre söyleyin de meclis gündemiyle alakasını kuralım” deyip Göktaş’ın konuşmasını sürdürmesini istedi.

YARIM SAAT KONUŞMA

HAKKI ANLAMINA GELMEZ!

Büyükakın’ın bu müdahalesine Göktaş tepkisiz kalmayıp, gündem dışı söz aldığını hatırlattı. Büyükakın bu sefer, “Gündem dışı söz alabilirsiniz ama onun hakkında bana bilgi verirseniz, takdir hakkım olur. Gündem dışı söz alma hakkınız, yarım saat konuşma hakkınız anlamına gelmez” dedi.

SÜREYİ TAKDİR HAKKI SİZİN

DEĞİL MECLİS BAŞKANINDIR

Göktaş hazırladığı metne dair prova yaptığını ve beş dakika sürdüğünü kaydetti. Büyükakın bunun üzerine, “Olabilir. Ne kadar sürdüğünden öte, meclis başkanlığını bilgilendirmeniz gerekiyor. Ona göre söz hakkı veririz, ona göre konuşursunuz. Meclis kürsüsünden ne kadar konuşacağınızı takdir hakkı sizin değil meclis başkanındır. Buyurun lütfen” dedi.

1.23’LÜK TARTIŞMA SONRASI

15 SANİYEDE METNİ TAMAMLADI

Göktaş, Büyükakın tarafından kendisine anlatılanı bildiğini belirtti. İkili arasında tartışma biraz daha sürdü. Büyükakın, öncesinde bilgilendirme istediğini tekrarladı. İkili arasındaki 1 dakika 23 saniye süren bu tartışmanın ardından Göktaş yazılı metinden yaptığı konuşmayı sürdürdü ancak kaldığı yeri şaşırıp, “dördüncü maddeyi” es geçti. Büyükakın’dan ikinci bir müdahale gelmeyince, kalan 15 saniye içinde gündem dışı konuşmasını tamamlayabilip kürsüden indi. Meclis toplantısı, gündem maddeleri üzerine görüşmelerle devam etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.