İzmit Saat Kulesi'ni Kim yaptı? İzmit Saat Kulesi Nerede?
Her şehrin bir sembolü vardır. Pişmaniyesi ile meşhur Kocaeli'nin ise sembolü Tarihi Saat Kulesidir. Kocaelili olsun olmasın hala bir çok kişi o tarihi saat kulesini merak ederek araştırıyor. ' İzmit Saat Kulesi'ni Kim Yaptı?', 'İzmit Saat Kulesi'nin Özelliği Ne?', 'İzmit Saat Kulesi Kaç Yıllık' gibi sorular ile araştırılıyor. İşte aradığınız tüm soruların cevabı bu haberde...
Kocaeli'nin sembollerinden biri olan, hatta ilk sırada yer alan Tarihi Saat Kulesidir. Kocaeli merkez İzmit İlçesinde yapılan ve bir çok yerden görülen Saat Kulesi, hala çok merak edilerek hem Kocaeliler, hemde başka illerde bulunan kişiler tarafından araştırılıyor. İşte aradığınız tüm soruların cevapları bu haberimizde ....
İZMİT SAAT KÜLESİ'Nİ KİM YAPTI?
İzmit'in Kemalpaşa Mahallesi'nde bulunan saat kulesi, İzmit Mutasarrıfı Musa Kazım bey tarafından Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25.yıldönümü anısına, Mimar Vedat Tek Bey'e, 1900 (1901) yılında yaptırılmıştır.
İZMİT SAAT KULESİ'NİN ÖZELLİĞİ NEDİR?
Kentin sembolü haline gelen İzmit Saat Kulesi'nin, her katında farklı mimari uygulamalar denenmiştir. Ayrıca yine her katında farklı süsleme unsurları kullanılmıştı. Hareketli beden duvarları ve ince uzun külah yapısıyla hem çok beğenilmekte hem de çok dikkat çekmektedir.Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'na uygun bir şekilde neoklasik Osmanlı mimarisi tarzında bir yapı olan İzmit Saat Kulesi'nde neoklasik ve İslam mimarisi ayrıntıları kullanılmıştır. Kule, tek katlı kaide kısmı ile üç katlı gövde kısmı olmak üzere iki kare prizmadan oluşur. Kaide kısmının üç cephesinde birer mermer sebil yer alır. İkinci katında bir seyir balkonu bulunan yapının gövdesinde pencereler vardır. Her katında farklı süslemeler yer alan kulenin dördüncü katının dört cephesinde birer saat bulunur. Yapının çatısı piramidal koni şeklindedir.
İZMİT SAAT KULESİNDE NE VAR?
Yüz yıldan fazladır varlığını sürdüren tarihi Osmanlı yapısı Kocaeli saat kulesi muhteşem bir manzaraya karşı inşa edilmiş. görmeye değer bir sanat eseridir. Tarihi yapı çevresinde su içmek için tarihi çeşmeler de bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.