İZMİT BELEDİYE MECLİSİ 6 Şubat depremini unutmadı
İzmit Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi İlker Ulusoy, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden geçen iki yılın ardından, Türkiye’nin deprem gerçeğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Ulusoy, 17 Ağustos 1999, 12 Kasım 1999, 2011 Van Depremi ve 2020 İzmir depremlerinin unutulmadığını ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremi ile yeniden acıların tazelediğini vurguladı.
İzmit Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi İlker Ulusoy, “6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden 2 yıl geçti. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 9 saat arayla yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde depremler ve sonrasındaki artçı depremler 15 milyona yakın nüfusun yaşadığı 11 ilimizde büyük bir yıkıma ve 53 bin 537 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Deprem ülkemizin kaçınılmaz gerçeğidir.
“AKTİF DEPREM KUŞAĞINDA YAŞIYORUZ”
Doğal afetler insan hayatında yıkıcı etkiler yaşanmasına neden olmaktadır. Etkisi çok büyük depremler ve doğal afetler binaların yıkılması, altyapı ve üstyapı sistemlerinin çökmesi ve can kayıplarının olması ülkelerin sosyal, siyasi ve ekonomik yapısını derinden etkilemektedir. Aktif deprem kuşağında yer alan ülke topraklarımızın yüzde 97’si nüfusumuzun yüzde 97’si barajlarımızın yüzde 95’i sanayi kuruluşlarımızın yüzde 97’si deprem riski taşıyan bölgelerin içinde yer almaktadır.
“ÖNCELİĞİMİZ ESTETİK KAYGI DEĞİL DAYANIKLILIK OLMALI”
Bu nedenle binalarda önceliğimiz estetik kaygılar değil depreme karşı dayanıklılık olmalıdır. Doğa ile birlikte yaşamayı öğrenmemiz, bunu öğrenirken de geçmişten ders çıkararak bilgi ve tecrübelerimizle önlemler almamız gerekiyor. Depremler ve doğal afetler önlenemez. Ancak güvenli binalar yaparak etkisini en az indirmek bizim elimizde. Böylesi sarsıcı bir afetin ardından beklenen ve olması gereken hiç şüphesiz bugüne kadar alınmamış tedbirlerin alınması için derhal harekete geçilmesi, güvenli ve sağlıklı yapılaşma için bilim çevrelerinin, meslek odalarının önerilerinin hayata geçirilmesidir.
“2 YILDA CİDDİ BİR ÇALIŞMA YAPILMADI”
Ancak geride kalan 2 yıla dönüp baktığımızda ne yazık ki geleceğe umutla bakmamızı sağlayacak ciddi bir çalışma yapıldığını söyleyemiyoruz. Bu sebeple kamu kurumları, yerel yönetimler, STK’lar, mühendis ve mimar odaları, teknik elemanlar, müteahhitler, denetim elemanları, şantiye şefleri, inşaat ustaları ve işçiler gibi yapı sektörünün içinde olan bireylerce bu konuda çok büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Kararlı bir siyasi idareyle kamunun ihtiyaç ve menfaatlerini gözeten meselelere bütüncül ve bilimsel bakabilmek gerekir.
“HAYATINI KAYBEDENLERE BAŞ SAĞLIĞI DİLİYORUZ”
Gerek merkezi gerekse yerel yöneticilerin esnetemeyeceği yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki yozlaşma kültürü büyükten küçüğe doğru yayılır. Sermaye gruplarının inşaatlarına göz yumup özel düzenlemelerle hukukileştirmeye çalışması toplumun geneline emsal teşkil ediyor. Kuralların kişilerin çıkarlarına göre delinmemelidir. Kaybedecek tek bir günümüz bile olmadığını hatırlatıyor, 6 Şubat’ta hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.